Najveće ulaganje u obnovu Starog grada dosad

ljubuski.info

Zahvaljujući iscrpnim višemjesečnim radovima na obnovi tvrđave hercega Stjepana Kosače Grad Ljubuški je ovog ljeta dobio još jednu turistički atraktivnu lokaciju. Uz Kravicu, muzej na Humcu, Koćušu… u funkciju se stavlja i povijesni bedem koji stoljećima bdije nad ovim gradom.

Kroz nekoliko dana i službeno će biti upriličen obilazak Starog grada povodom završetka opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova, provedenih i financiranih kroz projekt "Heritage Revived - Preservation, valorisation and promotion of cultural heritage on the outskirts of urban areas" koji se provodi kroz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020.

Kada je riječ o povijesno-kulturnoj baštini Ljubuškog kroz ovaj projekt su se, između ostaloga, provela arheološka istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi središnje Herceguše, branič kule i dijela obrambenih bedema vrijedni gotovo 400 tisuća eura.
Riječ je o najvećem ulaganju u obnovu i prezentaciju Starog grada dosad.

Inače, jezgra kompleksa Starog grada ima oblik nepravilnog višekutnika. Navodi se kako se pretpostavlja da je najstariji dio, središnja kula, izgrađen u 14. ili 15. stoljeću.
Po hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači kula se naziva Herceguša, ali pitanje njezina graditelja ostaje sporno. Uz Stari grad Ljubuški vezana je legenda o ratu oca i sina zbog iste žene. Grad je pao u osmanske ruke nešto prije 1477. i imao je obrambenu ulogu do 1835. Kako se radi o jedinom utvrđenom srednjovjekovnom gradu na desnoj obali Neretve, proglašen je nacionalnim spomenikom kulture, navedeno je na stranici projekta "Heritage Revived".

Glavni cilj projekta je diverzificirati i promovirati kulturno-turističku ponudu povijesnih gradova Ljubuškoga, Solina i Ulcinja zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturnim turizmom i turizmom doživljaja te uspostavom nove i poboljšanjem postojeće turističke infrastrukture. Specifični cilj je ojačati i diverzificirati turističku ponudu prekograničnom suradnjom te omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine.

Vodeći partner na projektu je JU Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije - HERAG. Partneri na projektu su Grad Ljubuški (BIH), Grad Solin (HR), Županijska uprava za ceste Split (HR), Općina Ulcinj (MNG). Ukupan proračun / sufinanciranje Europske unije iznsoi 1.965.441,19 eura / 1.670.625,00 eura. Trajanje je predviđeno do 14. listopada 2022.

Inače, HERAG-u i Gradu Ljubuškom ovo je četvrti projekt prekogranične suradnje usmjeren na obnovu i prezentaciju kulturne baštine. Kroz Theme Medieval, Connecting Separated i Fort Net započeto je s istraživanjima i radovima na Starom gradu Ljubuškom i rimskom vojnom logoru na Gračinama, a projekt Heritage REVIVED financijski je najveći i najvažniji EU projekt ulaganja u ove lokalitete dosad. Pored radova na tvrđavi herceg Stjepana Kosače kroz ovaj projekt radi se i obnova rimskog vojnog logora na Gračinama.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Bravo,izgleda prekrasno.Stvarno Ljubuskj napreduje u zadnje vrijeme.

Sve će to Rade Krdža graditelj obnovit

Ma kakav Rade,on bolan ne zna je li posao ili dosao.
Ovo je djelo malo pametnijih od njega.

Zar ima pametnijih od njega

Kažu da će se od sada zvati "krdžeguša" a na "herceguša"..

Rade kralj

Koliko će ovdje iza Rade ostati dugova koje neko mora platiti.

Gradi se punom parom da se sve stigne do izbora, eno kod skole radovi zgrada Td company, te na gracinama nekakav centar radovi u punom jeku TDcompani isto, idje sve po planu

Ovo može biti isplativo jedino posle potop izbora ko u Splitu za HDZ da se u ovu kulu zatvore HDZ političari,jedino tako može bit isplativo!
Sa divljanjem cjena nema ništa od turizma eno trenutno se vrti na inrenetu Cila crna gora prazna ,svi turisti otišli u Albaniju.
T o samo onaj mačkar sin dezertera udara narodu zjevake .onaj Bebek spadalo neko će doć u LJubuški gledat ruševine ima ruševina svugdje a najviše u Ukrajini,adeze šuplja propaganda.

Za kulu kao kulturni spomenik je bilo vrijeme da se obnovi! Vi ni u čemu ne vidite nikakvu vrijednost, nematerijalnu, jednako kao i "oni" jer je obnavljaju samo radi turista.
Ako išta nek naplaćuju mladencima kad se krenu slikat na kuli :P

Bravo za Radu Luburića, ovo je posao i ovako se radi a studenci grade.. Najači u opčini, od ministra, do šefa, a sve tunde, nunde, tamoka, onamo..

Krdža I Graditelj

Sve je ovo on osmislio i izveo, tako se prica, trese se stolica i vedrilu i toniju, jedino rade radi ostalo sve stalo

Šta se priča za Davida zna li se šta?

Ma ako im on moze tresti stolicu,onako nesposoban,e vala onda trebaju dobrovoljno ustati s te iste stolice.
Ponizenje bi mi bilo da me onakvi mogu ugroziti bilo cim.

Dobro je da se radi i gradi..ipak je Ljubuski uredjen grad i doista i slici na urbanu zonu..ako se uzmu susjedne opcine ili gradici takozvani neusporedivo,Ljubuski ima fenomenalne prilaze s obje strane..sve sto se uradi s ciljem napretka treba apsolutno podrzati,pogotovo kad se turizam uzme kao opcija koja obecava..probajmo se malo kulturno uzdizati i vidjeti ono sto je puno bolje od zlocestih komentara..a sve je bolje od te negative..svako dobro zivjeli.

Sve je to ok, al da su ovako prozivali il davali zasluge politicarima kad se obnavljao stari most, ne bi nikad bio završen, nego su lijepo došli stručnjaci i prihvatili se posla!

Prva stvar je čovjeku radno mjesto a sve drugo je drugorazredno,obično pranje para koje se prikazuje kao ulaganje.
Gospodo na vlasti zanima me koliko možete otvorit proizvodnih,trajnih,radnih mjesta ako to niste ustanju ,a niste,bolje da idete kući prije nego narod počme tražit odgovornost i račun za učinjeno.
Narodu kojeg iseljavate pričate priče gore nego JNA a tako će te i svršiti ili završiti,kako vas volja.

Otvorili su oni i dovoljno radnih mjesta uhljebavanjem poslušnika u državne firme

Hebo vam on Kevu zasto niste FAMOS obnovili

Ova ruševina me podsjeća na Francusku Bastilju
Fraternite
Egalite
Liberte
Vrime je da HDZ diktatura uhljeba ide u pakao!

Najveće ulaganje u obnovu Starog grada dosad
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari