Viktor Lasić na čelu HDZ-a u ZHŽ?

ljubuski.info

Središnji odbor HDZ BiH je na svojoj 7. sjednici, održanoj u Par Selu kod Tuzle ovih dana usvojio Izbornu strategiju stranke za predstojeće Opće izbore 2010. godine. U Tuzli je među vodećim ljudima stranke bio i Viktor Lasić, bivši premijer Zapadnohercegovačke županije, ali ne i Zdravko Bešlić, još uvijek aktualni predsjednik Županijskog vijeća stranke u ZHŽ.

Logičnim slijedom to bi ujedno moglo značiti kako je Dragan Čović na mjesto čelnog čovjeka stranke u ovoj Županiji odlučio postaviti Lasića, jer kao što smo već pisali prije održavanja sjednice u Tuzli pitanje je dana kada će Bešlić biti smijenjen s obzirom da su njegovi suradnici strašno nezadovoljni samim Bešlićem, odnosno njegovim propustima u minulom radu, ponajprije lošim rezultatima na proteklim kako općinskim tako i prije toga županijskim izborima.

Viktor Lasić je već duže vrijeme bio nezadovoljan svojim statusom u stranci i to uopće nije previše krio, pa kada je prošle godine bio jedan od posljednjih pokušaja rušenja županijske Vlade i premijera Zvonke Jurišića pojavila se i informacija kako će u tom slučaju novi ministar financija postati Viktor Lasić, jer je navodno sve bilo dogovoreno s HDZ-om 1990! No ni ti je Lasić postao ministar financija, a ni Mariofil (Božin brat) Ljubić premijer.

Ako se prisjetimo da je još prije toga bila jedna kuloarska priča, dok su navodno Lijanovići i Jurišić iskazivali nezadovoljstvo radom Vjekoslava Bakule, posebice Lijanovići, kružile su informacije da Lijanovići "guraju" Lasića na mjesto ministra financija u županijskoj Vladi?

Ništa čudno, jer kao što se aktualnoj županijskoj Vladi premijera Jurišića već duže vrijeme predbacuje davanje "poticaja" Lijanovićima isto tako je bivši ministar financija Ivan Brkić, dakle HDZ-ov ministar iz vremena kada je Viktor Lasić bio premijer Vlade ZHŽ, u dva navrata tijekom 2005. i 2006. godine navodno izvršio dvije uplate Lijanovićima od po 500.000 KM, a podsjetimo HDZ BiH i Lijanovići tada, barem na papiru, nisu bili ni u kakvoj Koaliciji.

Dakle, novac poreznih obveznika u to vrijeme se davao jednoj "opozicijskoj" tvrtci za njihove bonove kojima su plaćali svoju radnu snagu, a podsjetimo se također kako je svojedobno Zlatan Jurilj, aktualni predsjednik Skupštine ZHŽ, u vrijeme kada je bio kandidat za općinskog načelnika u Širokom Brijegu, pola u šali a pola u zbilji slao poruku stanovništvu ovog mjesta kako on neće dopustiti da se Široki Brijeg zove Bonn!

Široki Brijeg je hvala Bogu zadržao svoje ime, baš kao što se eto i Viktor Lasić zadržao u HDZ-u BiH, premda je malo nedostajalo da ispred Lijanovića ili HDZ-a 1990. dobije ministarsku fotelju. Kasnije je na sjednicama županijske Skupštine izjavljivao dosta zanimljivih stvari, pa ćemo ovom prilikom navesti jednu s jedne od tih sjednica:

"Za virtualnu telad uplaćuje se 7 milijuna KM, a sramota je da se za stvarne studente da svega 200 tisuća KM"!

Podsjetimo, Viktor Lasić je kao negdašnji županijski premijer ostao upamćen i po tome što je skupa s tadašnjim ministrom prosvjete Jozom Marićem vodio pravi mali "rat" s prosvjetnim djelatnicima i sveukupnim školstvom, te je zahvaljujući dobrim dijelom "posljedicama tog rata" na vlast u Županiju stigla Koalicija HSP - HDZ 1990 - NS RZB.

Za Viktora Lasića se zna i to kako je stručnjak za vina, no da se ne protumači pogrešno ne mislimo pri tome kako čovjek voli popiti, već da konstantno na seminarima i različitim skupovima drži stručna predavanja o vinu a što uopće nije loše, jer bi, ako kojim slučajem opet dođe na vlast, možda želio davati veće poticaje za vinogradarstvo i vinarstvo nego stočarstvo, pa bi kao takav više odgovarao "donjem kraju Hercegovine".

Ono što nije dobro, osvrćući se ovako na političku karijeru Viktora Lasića, spoznaja je kako je županijski proračun 2006. godine, dakle zadnje godine njegove vladavine, imao deficit od 23 milijuna KM? To je bilo nešto više od polovice proračuna. Dobro, ovim današnjima na vlasti se takvo nešto ne može dogoditi, čisto iz razloga što imaju veći proračun za kojih 30 milijuna KM, ali opet, tko zna, nije im za vjerovati?

Za nedavnog obilježavanja 20 godina HDZ-a u Širokom Brijegu Dragan Čović je iznio svoju sadašnju strategiju. Kada se sve zbroji i oduzme, njegovi pogledi se na aktualnu političku situaciju, a gledano iz kuta hrvatskog političara i općenito čovjeka, možda doimaju i najboljim rješenjem, no tu je problem što Čović ima puno grijeha iz prošlosti, pa je pitanje koliko mu narod još uvijek vjeruje?

Druga bitna stvar u svemu tome pitanje je ima li Čović s kim sve to realizirati, kako u Širokom Brijegu, tako i općenito u ZHŽ? Dojam je da nema. Ili da nije imao. S Viktorom Lasićem su mu sigurno izgledi kudikamo veći nego sa Zdravkom Bešlićem. Objektivno, od čitavog HDZ-ovog kadra u Širokom Brijegu, Čović najveće povjerenje ima u Anđelka Mikulića i načelnika Općine Miru Kraljevića. Svi ostali "igrači" su mu dosta tanki i Čović je, pouzdano znamo, toga itekako svjestan.

Lasić je također tu negdje, a zbog spomenutog njegovog nezadovoljstva vlastitim statusom u stranci posljednjih godina, u vrhu HDZ-a BiH su shvatili kako ga je ipak bolje imati pored sebe nego protiv sebe. U Posušju su svakako doživjeli veći krah nego u ijednoj drugoj Općini u BiH i Zdravko Bešlić zbog toga, kao i nekih drugih "grijeha", vjerojatno će snositi posljedice. Predstojeći izbori će tako Lasiću poslužiti za dokazivanje njegovih kvaliteta.

Ukoliko zakaže, sljedeći korak ZNA SE - Lasić Bešlićevim stopama, a na njegovo mjesto netko drugi. Možda Nevenko Barbarić, a možda i Miro Kraljević? Kako bilo da bilo ovakvi potezi i rezovi su neminovnost. Danas jesi, sutra nisi, drugovi te više i ne pozdravljaju, nit' pitaju - bolan đe si?

Danijel Ivanković [ javno.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko
ljubuski.info
Tiha revolucija Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari