BiH je zemlja koja počiva na trgovini

ljubuski.info

Bosanskohercegovačko gospodarstvo najvećim dijelim počiva na trgovini. To je lako zaključiti po tome što se trgovine i tržišni centri otvaraju češće nego nove tvornice i proizvodni pogoni, i što su trgovci među najvećim poslodavcima u zemlji.

Ali, da ne bi sve ostalo na subjektivnom dojmu, ove konstatacije potvrđuje i službena statistika.

Podaci za 2020. godinu pokazuju da dodana vrijednost stvorena u trgovini ima udio u BDP-u zemlje od 13,9 posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

To je najviše od svih područja - više i od prerađivačke industrije koja ostvaruje udio u BDP-u od 13,1 posto.

Podaci o broju subjekata koji posluju u djelatnosti trgovine kao i ukupnom ostvarenom prometu potvrđuju dominaciju maloprodajnog sektora.

U 2020. godini u BiH je bilo 9.374 pravnih osoba koja su se bavila trgovinom na malo i popravkom motornih vozila i motocikala, te čak 14.299 poduzetnika. To je znatno više nego u prerađivačkoj industriji gdje je registrirano 4.696 pravnih osoba i 6.036 poduzetnika.

Preimućstvo trgovine u odnosu na proizvodnju evidentno je i kroz ostvareni promet.

U prodajnim objektima u 2020. godini registriran je ukupan promet od 33,68 milijardi KM, dok je prerađivačka industrija generirala dvostruko manje 15,74 mlrd KM. Ostali sektori daleko zaostaju, pa tako građevinarstvo ima promet od 4,3 mlrd KM, djelatnost snabdijevanja električnom energijom 3,3 mlrd KM, itd.

Jasno je da se u Bosni i Hercegovini puno više troši nego što se zarađuje, a što je rezultat činjenice da u zemlju dolaze milijarde po osnovu doznaka iz dijaspore koje dobrim dijelom završe u trgovini, a promet u trgovini generiraju i jaka siva ekonomija kao i turizam koji je u usponu.

Samo u jednom parametru - broju zaposlenih - trgovina nema dominaciju u odnosu na proizvodnju.

Prerađivačka industrija zapošljava oko 15.000 radnika više, ukupno nešto više od 165.000, dok u prerađivačkoj industriji broj zaposlenih iznosi nešto manje od 150.000.

Trgovina je sektor u koji se i dalje jako ulaže.

Primjerice, podaci Agencije za bankarstvo FBiH govore da od oko 8 mlrd KM ukupnih kredita danih pravnim osobama zaključno sa ožujkom ove godine, više od trećine (35,2 posto), odnosno 2,8 mlrd KM čine krediti odobreni trgovini. U ukupnom kreditnom portfoliju krediti odobreni za trgovinu imaju udio od čak 18 posto.

Krediti dati prerađivačkoj industriji su skromnije vrijednosti, iznose 1,9 milijardi KM ili 24,3 posto svih kredita pravnih osoba, odnosno 12,4 posto ukupnih kredita.

Za banke je ulaganje u trgovinu bitno manje rizično nego u proizvodnju, što potvrđuju i podaci o kreditima koji kasne u otplati.

Udio "loših" kredita (NPL-a) kod kredita odobrenih trgovini iznosi 5 posto, dok kod prerađivačke industrije ovaj koeficijent iznosi 12,4 posto.

indikator.ba

Glas naroda

Za rubriku Vjerovali ili ne uhljebi kojima se plaća pušta s doprinosima pune proračun od čega idu mirovine umirovljenicima i tako ukrug ali dokle

Bih je zemlja lopina i prevaranata partije,dokle
Vrč ide na vodu dok se ne razbije,oni prave javne kuhinje za narod koji su osiromašili a kad dođu u penziju svi će oni tamo jest a narod će sav biti u domovini spasa,Njemačkoj
Ko je pobiga taj se spasio bjede i poniženja najgorih susjeda uhljeba

Vlast to pase imaju pdv odma ga naplati da imaju nase proizvode njima ni bilo manje tako da im to odgovara

Po obicaju promaknu vam vrlo vazni podaci.Po ovim podacima ako BiH broji 3,3 miliona stanovnika ispada da po glavi stanovnika godisnje se u trgovinama ostavi 10tisucaKM.To vam je za 5to clanu obitelj 50 tisuca maraka?Pa toliko ja ne potrosim u Njemackoj a ne idjem ni u kladionicu.Strasno interesantni podaci ako se jos zna da je udio sivog trzista znacajan.Oklen lova i sta kaze izbjeglica na ove podatke?

Dobre li ti ti tumačiš statistiku, na razini osnovnoškolca. Podijelio ukupnu potrošnju sa ukuonim brojem stanovnika i sad tu donosiš neke zaključke

BiH je zemlja koja počiva na trgovini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari