Više od 50 posto mladih želi napustiti BiH

ljubuski.info

Loš sustav obrazovanja, loše tržište rada i korupcija razlozi su iz kojih bi više od 50 posto mladih željelo napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Posebnu ulogu igra dugoročna nezaposlenost mladih, koja premašuje 60 posto, što je najveći postotak na Zapadnom Balkanu.

Kao rezultat migracija u BiH, prema istraživanjima Westminister fondacije za demokraciju, bh. društvo izgubi ukupno 1,5 milijardi eura svake godine. Najčešći razlog odlaska mladih iz BiH i česta prepreka za rast i razvoj mladih su upravo prilike za zaposlenje.

Kao pokazatelj da se zapošljavanje mladih smatra političkim prioritetom, potrebno je ubrzati proces kreiranja plana primjene Jamstva za mlade u BiH, koje će ponuditi sustavna rješenja za taj važan problem.

Glas naroda

vlada nudi po 100 KM pomoći mladima, nemojte niku ići ovo su veliki novci, e svitu moj, motku u ruke i opleti brajo....[ * neprimjereno * ] vladaju

Ma šta 50 posto što posto samo će uhljebi ostat.

Zanimljivo je da ih 50% žele otići svake godine, a masovno se odlazi.
To već nije 50% nego malo više,ako je anketa istinita

Opet laži jugo udbaša....u znanstvenom istraživanju 82% mladih u BiH želi napustiti državu.....od ovih koji su je napustili plan da će se vratiti u slijedećih 10 godina - samo 6%. Koga briga u BiH što odlazi radno sposobni dio stanovništva???? Nikoga!!!!!

1. 60-ih i 70-ih godina mahom su odlazili trbuhom za kruhom u Njemačku muškarci, a žene i djeca su ostali kod kuća, rijetki su oni bračni parovi odlazili;
2. Svi su oni radili u prosjeku 5, 10 do 15 godina i vratili se kućama, nekih 10% je ostalo do kraja tj do navršenih 65 godina starosti;
3. 90-ih su većinom odlazili žene i djeca kao prognani te kasnije iza 95-te im se pridružili muškarci i većina ih je dan i danas u Njemačkoj;
4. U zadnjih 5-7 godina odlaze mahom cijele obitelji, eh sad otom potom koliko će se tko zadržati i tko će se kad vratiti. To obično biva tko puno priča da će se vratiti taj ostane do starosti, tko šuti ili se je donekle snašao ili ne od tih se je za očekivati skori povratak.
5. Kako tko može znati kada ću se ja ili bilo tko drugi vratiti i kakve on/oni imaju veze stim???
6. Gdje je bolje, a gdje ne??? Svatko će to sam za sebe odlučiti. Ja znam da su meni misli, duša i srce svakim danom od 0-24 i tako 365 dana u godini u Ljubuškom i živim za dan kad ću u isti krenuti na odmor, a za druge neznam i nebriga me.

Ja sito patim svaki dan kad se nabubam na grilu za par ojera za mojim susjedim nepismenim uhljebim koji žive (uz narod) kod dene jer ih je naroda sram šta im rade a narod im psuje,još malo pa će jedni drugima oči vadit od sreće.Samo uhljeb kuće ((dime) ostale su u travu zarasle to je napredak kradeze uhljebizma.

Razlozi odlaska su višestruki, mladi, pri tome mislim na pojedince koji još nemaju obitelj, ponekad idu zato što žele vidjeti svijeta i novih mogućnosti i to je sasvim normalna pojava i u svijetu gdje ljudi masovno idu raditi u druge dežave, na studentske razmjene, volontiranja i sl. No ipak najveća večina ih odavde ide jer i nakon završenog obrazovanja nisu mogli pronaći posao u struci i što im se neda gledat kako neki neradnik sa vezom i bez škole prolazi bolje od njih, pa čak i u privatnika.
Dodavši na to da nestabilnosti u zemlji, gdje nas bombardiraju da ovi-oni nam brane konstitutivnost, umišljanu vlast koja sama sebi diže plaće i povlastice i malograđanski mentalitet naroda gdje svatko samo gleda šta drugi vozi oblači, ima... nije ni čudo da skoro nitko ne želi ostati.

Zašto odlazi narod a ostaju nepismeni uhljebi partije ,pojasnite nam tu činjenicu?

odlazi se zbog eura , a sve drugo mačku o rep. zato se i radi po tri posla. a svi koji imaju malu dicu nek zaborave vraćanje.

Više od 50 posto mladih želi napustiti BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari