Samo dva posto građana BiH vjeruje strankama

ljubuski.info

Samo 11 posto građana BiH smatra kako zemlja ide u dobrom smjeru i 13 posto ih smatra da mladi ljudi imaju budućnost u zemlji, podaci su istraživanja koje je objavio Međunarodni republikanski institut (IRI) u svom regionalnom istraživanju provedenom u siječnju i veljači ove godine.

Oko 44 posto građana BiH smatra kako su najveći problem u BiH nezaposlenost i visoki troškovi života, a oko 17 posto kao glavni problem vide razgranatu korupciju. Prema istraživanju, 31 posto ih su zadovoljni kako se demokracija razvija u zemlji, a gotovo 70 posto ih nije zadovoljno demokratskim razvojem. Polovica građana BiH smatra da su mediji slobodni ili relativno slobodni, dok ih isto toliko smatra da mediji ne izvješćuju slobodno i neovisno.

Međutim, tek 18 posto ih smatra kako se BiH može opisati kao demokracija, dok ih 78 posto nema povjerenja u trenutačni politički sustav.

Zanimljivo je i to da građani BiH najviše povjerenja imaju u policiju, i to oko 50 posto, a nakon policije slijede vojska, vjerske institucije i mediji. Samo šest posto građana BiH ima puno povjerenje u pravosuđe, a političke stranke uživaju puno povjerenje kod samo dva posto građana BiH.

Sva tri naroda u BiH EU vide kao najvećeg donatora, i to njih 26 posto, dok SAD kao najvećeg donatora vidi njih 13 posto. Slijede Kina, Njemačka, Rusija i Turska.

Velika većina građana i u RS i u FBiH podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", i to oko 75 posto građana RS, a oko 65 posto građana FBiH. Zanimljivo je da Hrvati još i više podržavaju "Otvoreni Balkan" od Srba, jer, prema podacima IRI-jevog istraživanja, 76 posto njih ovu inicijativu vidi na pozitivan način, dok isto smatra 75 odsto Srba.

NN

Glas naroda

Uhljebi su mislili da će vječno vladat ali primiče se kraju.

samo ti i izlaze na izbore to im je cijeli posao za 4 godine

Samo dva posto građana BiH vjeruje strankama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari