Vlast starije tjera u zemlju, mlađe iz zemlje, a firme u podzemlje

ljubuski.info

Inflacija, koja širom Europe obara rekorde, u našoj zemlji je udvostručena zbog ponašanja bh. subjekata.

Kako pojašnjava ekonomista Vjekoslav Domljan, u takvu situaciju smo došli jer su građani navalili na namirnice, što su iskoristili profiteri koji su snažno povećali cijene, a vlasti umjesto da smire situaciju pritiskanjem kočnice tj. obaranjem javnih rashoda i doprinesu hlađenju ekonomije, doljevaju ulje na vatru.

Pojedine vlasti su, ističe Domljan, čak povećavale plaće i zaposlenost i tako doprinosile uspostavi "vražje spirale" tj. trke plaća i cijena.

No, inflacija je, jasan je Domljan, samo manifestacija strukturnih poremećaja ekonomije i društva.
Zamislite da tvornica (čitaj BiH) gubi vrlo sposobne radnike i klijente. Jedini načini da se riješi ta situacija je uvoz radnika i/ili rast produktivnosti i tim putem poveća izvoz. Zasad ništa od toga - ta pitanja nisu uopće na dnevnom redu vlasti. Stoga tjeraju starije u zemlju, mlađe iz zemlje, a firme u podzemlje. Besmisleno je govoriti o bilo čemu kad se stanovništvo snažno i ubrzano smanjuje, slikovito objašnjava Domljan našu trenutnu ekonomsku stvarnost.

Zanimljivo je i Domljanovo mišljenje o izostanku bilo kakve reakcije građana na divljanje cijena i indiferentnost vlasti.

Sve počinje, kaže, s bh. kapitalizmom koji je iznjedrio dualno društvo - na jednoj strani je budžetarijat, a na drugoj prekarijat. Srednji sloj se rastače - postaje budžetarijat ili prekarijat - ili odlazi vani.
I budžetarijat i prekarijat su fragmentirani uzduž etnoreligijskih i administrativno-političkih linija. U takvoj situaciji nije teško manipulirati glasačima. Vlasti nameću agendu koja se već 30 godina sastoji od izmišljenih problema, dok stvarni problemi ostaju po strani. Politička utrka se svela na pitanje ko će zajahati budžet - Kurta ili Murta, jasan je Domljan.

To je, dodaje, situacija koju je nobelovac F. A. Hayek opisao u knjizi "Put u ropstvo", koju je posvetio "socijalistima svih stranaka". Za bh. izdanje bi posveta glasila "budžetarijatu svih stranaka".

Napominje da se danas u BiH jedino časni među političarima, novinarima i nastavnicima u svom poslu ravnaju javnim dobrom. Ali to je tek početna točka, dok zapokretanje pobune treba kolektivna akcija, a ona iziskuje organizaciju, resurse i vrijeme:
Niko se sustavno ne bavi potencijalnim agentima promjena tj. poduzetnicima, radnicima, studentima, nezaposlenima i mladima koji potencijalno čine armiju pobunjenih. Pobuna traži spremnost za trenutak i prosvjećene osobe dorasle trenutku.

Pošto toga nema, ostaje uvoz pobune. A da li će do nje doći, s koje strane i na što će izaći, ostaje da se vidi.

6yka.com

Glas naroda

U pravu je čovjek tko nevradi s državom bankrot je neminovan

Vjekoslav Domljan 1991 godine Predsjednik UJDI,Dragan Čović njegov zamjenik.Podržavali Jugoslaviju sad veliki Hrvati.Eto to je istina i ne treba se čuditi što nam je ovako.Bolje nismo ni zaslužili.

Ma nije moguće da je takav

Vjeko Domljan dekan Pravnog Fakulteta sveučilišta u Mostaru, 1994 godine, kad je raskrinkan, bježi na Muslimansku stranu, gdje je i sada. Malo je takvih [ * neprimjereno * ]ka. Volio bih ga pogledat u oči i to mu reć. Vi što bulaznite nemate pojma.

Hvala na informaciji

Kakve veze ima sta je bio '94. sa ovim što priča?
Jel nešto krivo rekao?

Vidis on je kaze ekonomist a sve sto rece je politika a najmanje ekonomija.Kaze da se vlast ponasa "lozec vatru" kad povecava place i budzetska izdvajanja ,sto je tacno.Ali s druge strane kaze da se niko ne buni protiv povecanja cijena?Kontrolirat cijene je nemoguce osim smanjit potraznju.Ako vlast ukine neke namete to nije garancija da ce cijene padat,obicno se pokaze blagi kratki pad i ponovo dolazak na isto.I ko je onda profitira?Mi sigurno ne.S druge strane drasticnim smanjenjem potraznje obarate privredni razvoj i ulazite u recesiju,sto je opet zlo al manje od inflacije.On ,ko ekonomist,je triba dat jasne smjernice sta se tribalo i sta se triba radit da se stanje sanira a ne politicki baljezgat sto je vami drago cut.Vodjenje drzave vam je ko i vodjenje obitelji,ako svi upiru i rade idje svima bolje ali ako neko radi a neko zabusava onda su problemi.

"muslimansku stranu"? Čim netko progovori protiv vladajućih iz reda hrvatskog naroda, vi ste spremni proglasit ga muslimanom. Gori su ti ovi što se navodno mrze s njima, malo zalaju pred izbore, a opet zajedno s njima sjede u Sarajevu na dežavnim jaslama. Predstava za neki narod. Dobro si ti zagrizao udicu.

Je legendo ali di ćeš sa muslimanima u koaliciju, pa muslimani su to.

Sve korumpirane kaznit po džepu a ne zatvorskom kaznom, jer to naj više boli.

Vlast starije tjera u zemlju, mlađe iz zemlje, a firme u podzemlje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari