Svečana proslava 150 godina župe Kočerin

ljubuski.info

Župa Kočerin slavi 150 godina od osnutka. Pripreme za proslavu obljetnice traju već pola godine, a mještani nestrpljivo iščekuju veliki događaj.

Župa sv. Petra i Pavla Kočerin pripremila je i bogat duhovni program u povodu obilježavanja 150 godina od osnutka. Vjernici su imali duhovne obnove, raznovrsna predavanja, župno hodočašće, obnovu krsnih obećanja i sl. Župa Kočerin, bogata poviješću i prirodnim te kulturnim ljepotama, općoj javnosti najpoznatija je po brojnim stećcima, Vignju Miloševiću, Kočerinskoj ploči, mozaiku sv. Franje i petrovdanskim malonogometnim turnirima.

Kulturno i povijesno blago

Godine 1872. od drevne župe (Mostarsko) Blato nastala je župa Kočerin. Budući da je novonastala župa površinom bila prevelika, onodobno su u župi Kočerin služila trojica ili četvorica svećenika. Kako se broj stanovnika povećavao, tako se povećavala i potreba za izgradnjom više crkava. Među najvažnije svjedoke prošlosti Kočerina ubraja se nadgrobni spomenik Vignja Miloševića s početka 15. stoljeća. Kočerinska ploča neprocjenjive je vrijednosti, kako zbog majstorski uklesanih slova i ornamenata koji je krase tako i zbog izvornosti jezika ondašnjih ljudi i kočerinskoga kraja.

Ipak, u novije vrijeme Kočerin prepoznatljivost može zahvaliti mozaiku sv. Franje koji je, koliko je poznato, najveći na svijetu. Mozaik sv. Franje zasluga je fra Petra Krasića, a izradio ga je zagrebački umjetnik Ante Starčević 1980. godine. Još od njezina osnutka u službi u župi Kočerin uvijek su bili franjevci, što je jedan od razloga zbog kojih je upravo sv. Franjo izgrađen na zvoniku crkve, dajući joj pritom veličanstven i masivan izgled. Veličanstvena kamena građevina u srcu Kočerina nije zaboravila ni svoje zaštitnike - sv. Petra i Pavla, pa se tako na zidu iznad oltara nalazi mozaik dvaju svetaca zaštitnika koji privlači pozornost svih posjetitelja.

Upravo je Petrovdan, odnosno blagdan sv. Petra i Pavla, koji se u župi Kočerin svake godine svečano obilježava 29. lipnja, postao zaštitni znak Kočerina. Ne smiju se, dakako, izostaviti ni petrovdanski malonogometni turniri koji godinama okupljaju i privlače značajan broj posjetitelja. Ove će godine privući još više zahvaljujući stoljeću i pol postojanja župe.

Danas je mlađim generacijama teško zamisliti u kakvim se uvjetima nekada živjelo. Neimaština, patnje, progoni… Pa ipak, kočerinski je puk snagu nalazio u molitvi i vjeri, o čemu svjedoče i brojni članovi Trećega reda sv. Franje u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. U posljednje vrijeme brojkama valja pridodati i članove Franjevačke mladeži koji iz godine u godinu pokazuju sve veću humanost i karakter. Tako su ove godine sudjelovali u organizaciji proslave, ali i radovima oko crkvenoga dvorišta. Dakako da ni ove godine nisu preskočili, već tradicionalnu, humanitarnu akciju pravljenja palačinki. Angažmanom i trudom framaša, župnika fra Marija Knezovića, fra Velimira Mandića i časnih sestara crkva je zadobila novo ruho. Budete li u prolazu, svakako pogledajte simbol dobrodošlice kao i ploče s fratrima i časnim sestrama koji su djelovali u župi Kočerin od njezina osnivanja.

Župa je dinamična i živa zajednica. Ta živost u župi Kočerin vidljiva je po dolascima na svetu misu. Tu se još i danas ključaju kuće i obiteljski se ide na misu. Radost djece u pjevanju, čitanju, radu oko crkve govori o tome kako se djeca upućuju. Mladi u Frami svjetiljka su koja u tami izumiranja kaže - postoji budućnost. Aktivnost trećarica i njihov molitveni život su za uzor. Članovi župnih zborova nisu samo pjevači ili svirači - oni su živo zainteresirani da župa cvjeta - kazao je dr. fra Mario Knezović.

Dodao je da se nikako ne smije zaobići povijesni trenutak u kojem su fratri živjeli kroz proteklo razdoblje. Ubojstvo župnika fra Valentina Zovke i kapelana fra Andrije Topića od strane partizana-komunista bili su poput krvi škropljeničke. Njihova žrtva te žrtva vjernoga puka, kako ističe, svjedočanstvo su od kojega se i danas možemo nadahnjivati.

O važnosti obljetnice koju će uoči Petrovdana obilježiti žitelji Kočerina fra Mario nadalje govori:
Tko bi mogao i opisati milosti koje su vjernici po rukama pastira u razdoblju od 150 godina primili!? Zato, neka je hvala Bogu i svim osobama koje su bile otvorene za govor Neba kako bi ova župa kroz 150 godina bila prepoznatljiv znak Božje prisutnosti među nama. Živima ostaje obveza živjeti i svjedočiti vjeru te moliti za pokojne koji su nam namrijeli ovu duhovnu i materijalnu baštinu.

Vjernici su se imali prigodu duhovno pripremiti za blagdan sv. Petra i Pavla kroz trodnevnicu od 26. do 28. lipnja.

Uoči blagdana sv. Petra i Pavla, zaštitnika župe Kočerin, svi će se moći upoznati i s impresivnom monografijom "Stoljeće i pol župe Kočerin" čiji je autor fra Robert Jolić, a glavni urednik fra Mario Knezović. Fra Robert Jolić u predgovoru monografije ističe da se prigodom proslave 100. obljetnice planirala objaviti monografija o župi Kočerin, no splet okolnosti utjecao je na to da svjetlo dana ipak ugleda pedeset godina kasnije.

Valja naglasiti da postoji nekolicina vrijednih djela koja govore o povijesnoj i kulturnoj baštini kočerinskoga kraja: "Kočerin kroz stoljeća" autora Stjepana Ivankovića, Joze Kraljevića i Drage Mikulića, zbornik radova "Viganj i njegovo doba" (ur. Grgo Mikulić; autori priloga Bonicije Rupčić, Anđelko Mijatović, Mladen Ančić, Milko Brković, Ante Škegro, Marinka Šimić, Pavao Knezović, Antun Lučić, Marijan Sivrić, Radoslav Dodig, Anđelko Zelenika, Živko Mikić, Dubravko Lovrenović, Željko Ivanković, uz tri popratna teksta). Prošle je godine Grgo Mikulić objavio veliku monografiju "Kočerin", uz prigodne fotografije. Prema njegovim riječima, ideja o pisanju monografije pojavila se davne 2002. jer se dvije godine kasnije obilježavalo 600 godina od prvoga pisanog spomena imena Kočerin kao i nastanka Kočerinske ploče.
Okolnosti i iznimno sadržajan program obilježavanja te obljetnice nije omogućio pisanje monografije, no tada sam si obećao kako ću je, ako budem živ i zdrav, napisati za neku drugu obljetnicu - istaknuo je Mikulić.

Mikulića je poslužilo zdravlje pa je tako ideju staru 20 godina pretvorio u djelo.
Nije sve išlo lako, štoviše. No, važno je, pače najvažnije, samo to da je ona tiskana i da je tu, sve ostalo prođe i brzo se zaboravi. Osim Božje pomoći, koja u ovom slučaju nije bila mala - kazao je.

Jezičnom blagu Kočerina pridodat ćemo i knjižicu "Da se ne zaboravi" (žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća iz župe Kočerin), koju su pripremili fra Ivan Boras i fra Ante Penava te monografiju "Franjevačka mladež Kočerin 2000. - 2010.", koju je fra Ivan Landeka priredio s kočerinskim framašima.

Nema sumnje da će u župi Kočerin biti veselo sljedećih dana iako je za župljane slavlje odavno počelo. Pripreme su kraju, a zahvaljujući kočerinskim fratrima, časnim sestrama, mladim framašima i na koncu mještanima, bit će to doista događaj - obljetnica za pamćenje.

Večernji list

Glas naroda

Samo je u Kočerinu HDZ dobio palju, tamo žive pravi autohtoni hercegovački hrvati, sa jajima, ha haaa

Svečana proslava 150 godina župe Kočerin
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari