Dječji vrtić Ljubuški ispunio kriterije zdrave prehrane

ljubuski.info

Dječji vrtić Ljubuški najstarija je predškolska ustanova u Ljubuškom. Ove godine proslavio je 45. rođendan.

Uz središnji vrtić u Ljubuškom od prije godinu i pol dana postoji i podružnica u Vitini, čije je otvaranje bilo prijeko potrebno zbog naraslih potreba djece i roditelja u tom dijelu Grada Ljubuškog.

Briga za zdravlje

Trenutačno vrtić pohađa ukupno 210 djece raspoređene u devet odgojnih skupina, preko kojih se provodi i ostvaruje odgojna djelatnost. Od toga broja u Ljubuškom je 140, a u Vitini 70 mališana. Rad se odvija i realizira u okviru cjelodnevnog desetsatnog radnog vremena i odgovarajućeg programa odgoja, obrazovanja, njege, skrbi i zaštite djece predškolske dobi koji je sukladan s radnim vremenom roditelja i potrebama djece. Radno vrijeme u toj predškolskoj obrazovnoj ustanovi počinje u 7, a završava u 17 sati.

Posebnu pozornost poklanjamo dobrobiti djece, brizi za njihovo zdravlje te kvaliteti rada, čemu doprinosi i odgovarajući radni kadar. Vrlo nam je važna i suradnja s roditeljima kako bismo pomogli djeci u prilagodbi na promijenjene uvjete boravka, kao što su novi prostor, manje poznati odgojitelji i drugo. Prehrana djece obavlja se kroz dva obroka dnevno koji se pripremaju u našoj kuhinji prema mjesečnome jelovniku koji sastavlja povjerenstvo za prehranu pridržavajući se higijensko-sanitarnih mjera i normativa o kaloričnoj vrijednosti hrane i njezinoj raznolikosti - kaže Ana Bubalo, v. d. ravnateljice Dječjeg vrtića Ljubuški.

Dječji vrtić Ljubuški prošao je višemjesečni program potreban za ispunjavanje kriterija za dodjelu certifikata "Vrtić - prijatelj zdrave prehrane", međunarodne akreditacijske sheme koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija za promoviranje zdrave prehrane i prevenciju oboljenja vezanih uz nepravilnu prehranu.
Akreditiranje vrtića provodi se u okviru međusektorskoga programa "Zdravo jedi, zdravo rasti", koji provode Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, uz potporu UNICEF-a BiH.

U sklopu demografskih mjera koje provodi Grad Ljubuški, Gradsko vijeće Ljubuškog početkom protekle, 2021. godine donijelo je odluku o smanjenju cijena usluga u vrtiću. Prema toj odluci roditelji za dijete u cjelodnevnom boravku u vrtiću, umjesto dotadašnjih 180 konvertibilnih maraka, plaćaju upola manje - 90 konvertibilnih maraka, za poludnevni boravak umjesto dotadašnjih 160 konvertibilnih maraka, plaćaju 80 konvertibilnih maraka.

Za dijete koje je cjelodnevno u jaslicama dotada se plaćalo 200 konvertibilnih maraka, a sada 100 konvertibilnih maraka, dok se za dijete koje je poludnevno u jaslicama prije izdvajalo 180 konvertibilnih maraka, sada se izdvaja 90 konvertibilnih maraka.

Korisnici usluge za prvo i drugo dijete plaćaju punu cijenu, dok je za treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji boravak u vrtiću besplatan. U prošloj, 2021. godini financiranje rada Dječjeg vrtića ostvarivalo se od uplata roditelja, iz proračuna Grada Ljubuškog, od subvencija Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije i od prihoda dobivenih od županijskoga Zavoda za zapošljavanje. Uplate roditelja iznosile su 180.138 KM, Gradsko vijeće Ljubuškog sufinanciralo je rad vrtića s iznosom od 255.000 konvertibilnih maraka, subvencija županijskog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta iznosila je 30.600 konvertibilnih maraka, prihod županijskog Zavoda za zapošljavanje bio je 15.840 konvertibilnih maraka.

S Gradom Karlovcem

Nedavno je na Plitvičkim jezerima svečano uručeno 45 ugovora iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine vrijednih ukupno devet milijuna kuna (oko 2,250.000 KM), čime se potiče i pridonosi jačanju partnerstva Hrvata u Hrvatskoj s Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

U nazočnosti ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nataše Tramišak i Zvonke Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i v. d. ravnateljice Dječjeg vrtića Ljubuški Ana Bubalo potpisali su ugovor o sufinanciranju projekta "Zajedno za dječju radost".

Projekt je vrijedan 236.400 kuna (oko 59.100 KM), a potpisom ugovora gradovi Karlovac i Ljubuški službeno su počeli međusobnu suradnju. Projektom se investira u Dječji vrtić Ljubuški i jaslice u Zadobarju u Karlovcu. U Ljubuškom će se u Dječjem vrtiću obnoviti i preurediti kuhinja, što će omogućiti povećanje skuhanih dnevnih obroka sa sadašnjih oko 200 na 400, i ujedno poboljšati kvaliteta usluge i mogućnosti te uvjeti rada za primanje nove djece.

Večernji list

Glas naroda

Kvesiću ugledaj se u Bubalovku

Djeca su u učilici 4 sata i to plaćamo 100KM. Nije mi to baš srazmjerno ostalim cijanama.

Zdrava prehrana..a ravnateljuca kupuje zaledeno u planinica...samo lazete..

Ti vidio.......

Da ja iza nje stajao na kasi..ledena mrkva..i ostalo povrce

Ledo smrznut, čudo neviđeno.. Sta smrznuto pa ne valja, štali hoćes reći. Ne poznajem i boli me đon za sve ali ne piši gluposti.

Nisu gluposti..mislim da je svjeze voce i povrce..kud i kami zdravije..ako nista ukusnije...jedi ti zaledenu mrkvu .kupus karfiol ilisvjeze pa ces vidjeti..uostalom ti to ne razumijes...

Gdje ćeš zimi kupiti to svježe? A i ovo sad što ima kupiti je upitne kvalitete. Na isto ti to na kraju dodje.

Da, zdrava prehrana, što točno podrazumijevate pod tim? Gdje uopće kupujete to voće i povrće, meso, tko provjerava njihovu kvalitetu?

narod žedan i gladan tuku se za kap nafte u čapljini a ovi se igraju kupleraja ko u starom rimu pred propast,sodoma i gomora

Ravnateljica top manekenka nema ljepše u Ljubuškom

Sve je to isto kako kazu dobro smučaj pa negdje prolij, ovakve bezobrastine i kupleraja nije bilo ni starom Rimu.

Ovako nešto je bilo u Dekameronu,četvrti krug čini mi se ,jelde Ćurane doktore filozofije i barbikina krugovala partije

Dječji vrtić Ljubuški ispunio kriterije zdrave prehrane
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari