U FBiH se uvodi boravišna taksa

ljubuski.info

Na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o boravišnoj taksi na području FBiH.

Propisom se uređuju osnovni pojmovi u vezi s boravišnom taksom, obaveza plaćanja, obveznici i način plaćanja, visina, naplata, uplata, raspodjela sredstava, kao i nadzor, te kaznene, prijelazne i završne odredbe.

Tko plaća, a tko ne?

Obveznik plaćanja borvišne takse je domaći ili strani državljanin koji koristi uslugu noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj, zatim vlasnik plovila i svaka osoba koje borave na tom plovilu koje je na vezu u luci.

Strani državljani plaćaju taksu pod istim uvjetima i u istom iznosu kao i domaći državljani, a Zakon definira i što je taksa, tko su obveznici, a tko je oslobođen da ju plaća…
Novac koji se prikupi dijelio bi se 80 posto turističkim lokalnim zajednicama, 10 županijskim, a 10 posto Turističkoj zajednici FBiH. Držimo se reformske agende da se ukinu svi parafiskalni nameti, a jedan od parafiskalnih nameta za gospodarstvo bila je turistička članarina. Županije, naravno, imaju svoje zakone i prema tim zakonima uplaćuju članarine, objasnila je ministrica Edita Đapo.

Prijedlogom zakona predviđeni su i izuzeci od plaćanja boravišne takse ili njenog plaćanja u umanjenom iznosu. Kako je propisano, do donošenja odluke Vlade, visina takse se utvrđuje u iznosu od 2,00 KM po svakom ostvarenom noćenju.

Izuzetno, po okončanju postupka proglašavanja turističkih mjesta u skladu s propisima iz oblasti turizma, visina takse utvrđuje se u ovisnosti od razvrstavanja jedinice lokalne samouprave kao turističkog mjesta, tako da se njena visina kod ugostitelja koji pruža usluge smještaja u turističkom mjestu utvrđuje u rasponu od 2,5 KM do tri KM po svakom ostvarenom noćenju.

Sredstva prikupljena po ovom osnovu isključivo se koriste za realizaciju programskih aktivnosti na promociji i unapređenju turizma, razvoju i unapređenju turističke ponude, zatim nabavci promotivnog materijala, odnosno davanju informacija i obavljanja propagandnih djelatnosti kojima se promoviraju turističke vrijednosti, kao i za postavljanje i održavanje turističke signalizacije, navodi Đapo.

Lažni podaci

O Nacrtu zakona o boravišnoj taksi provedena je javna rasprava u trajanju od 60 dana, te je u skladu sa zaključcima oba doma Parlamenta FBiH došla pred Vladu. Raniji prijedlozi zakona, podsjećamo, nisu bili u skladu s ustavom. Problem boravišnih taksi dosad bio je i loš sustav naplate, te mogućnost prikrivanja stvarnog broja gostiju koji su ostvarili noćenja.

Turistički radnici ukazuju na lošu evidenciju objekata koja nude smještaj, ali i na lažna prikazivanja stvarnog broja gostiju.

Naše procjene kažu kako na prostoru HNŽ-a boravi dva do tri puta više turista nego što ih mi možemo na osnovu plaćene boravišne takse evidentirati. Kada bismo imali makar 80 posto uspješnost naplate takse, imali bismo puno više sredstava za unaprijeđenje i promiciju turizma, rekao je viši savjetnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a, Ramiz Bašić.

Naplata takse, prema njegovim riječima, dosad je bila problematična posebno u manjim sredinama. Takse su oslobođeni invalidi, osobe koje putuju zbog liječenja, kao i djeca - učenici osnovnih i srednjih škola koja su sudionici školskih putovanja.

Večernji list

Glas naroda

Tko će primati novac u ime TZ Županije Zapadnohercegovačke?. Ured za EU integracije ili Kristijan Zovko iz Monistarstva pravosuđa?

moj savjetniče,Ramize Bašiću,pa što savjetuješ ljudima osim kazne.Tako se i prije radilo:ljudi kopali za vodu a oni naplaćuju,plaćaj asfalt,kopaj za stupce za struju...,a ovi paraziti uzimaju ležarinu i izmišljaju nove namete.

priključak telefona,priključak vode...

samo udrite po grbači ovom narodu bando jedna,jeste li ikad išta napravili da bi ljudima olakšali i da zbog vas ne bježe u Njemačku

Djeca nam ne mogu biti u diskotekama ako ne piju bocu alkoholnog pića gone djecu u alkoholizam p tome nitko ne piše

Daaa, ne znam koji je [ * neprimjereno * ] prvi počeo praksu "rezervacije" uz bocu zestice ali trebalo bi im slati inspekcije jer uvjetovanje ovog tipa vodi direktno u alkoholizam, a onda se pitamo za prometne nesreće

Kao prvo, ponudite im drugi tip zabave osim diskoteka, uagusljivi podruma koji su slab vid zabave. Drugo, vi kao da niste nikad ni sami bili djeca, jer prije su mladi prvo pili vani, pa onda su izlazili. Onaj tko hoće pit, nać će načina, a vi roditelji ste još gori kad dajete djeci da plaćaju bocu 100km po rupčagama

Tako jeeee,dabogda i njihova djeca otisli ko nasa,a nicije nije do zore.Otom potom.

Tvoja tek sada otišla? Moji svi 67 godine a vi ostali do sada, jeste vi bili uhljebi i sluge režima 50 godina, kakva je razlika?

Ajde, barem si se nabuba gumenih bombona od 67-dme i ništa drugo, lipo ti budi...

Mladen bebek je bio u Austriji kad je grmilo u Veljacim a onda kas su branitelji obavili zadaću doša se skućit i uhljebit ko i svi ostali iz kradeze partije,prije rata HDZovci nisu kokošinjca imali
borasi
bebeci
bubale
i ostali HDZ paraziti raznih prezimena ,uglavnom takvih nema među poginulima,sve rda do rde,dezerter

U FBiH se uvodi boravišna taksa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari