Pred nama je jedno od najtoplijih ljeta

ljubuski.info

Iako oskudijevamo u mnogim stvarima, barem nam vrućine ne nedostaje. Prvi toplinski val stigao je u Bosnu i Hercegovinu, a time i prve odluke nadležnih, točnije preporuke. Pakleno vrijeme počelo je i za građane Bosne i Hercegovine, a temperature idu i do 37 stupnjeva.

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH, kazao je kako će i u iduća dva mjeseca biti izrazito toplo.
U iduća dva mjeseca povremeno možemo očekivati temperature zraka znatno iznad prosjeka, odnosno značajno toplije nego što je to uobičajeno, što sa sobom naravno vuče i pojavu toplinskih valova. Ali prekidom toplinskih valova i povremene oluje - kazao je Nedim Sladić.

Ljeto koje je pred nama, meteorolozi uspoređuju s najtoplijim ljetom u Bosni i Hercegovini - 2003. godine. Zbog izrazito visokih temperatura, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pozvalo je poslodavce da razmotre mogućnost prekida rada na otvorenom od 12 do 16 sati te nastavka poslije 16 sati.

Ako je proces rada kod poslodavca organiziran na takav način da je nemoguće primijeniti navedenu mjeru, ovo ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima izvršiti organizaciju radnog vremena te utvrditi raspored tako da se početak radnog vremena prilagodi navedenim vremenskim prilikama.

Kako bi izbjegli tegobe i te neželjene učinke koje mogu prouzročiti visoke temperature, svim građanima preporučuje se ne izlaziti na otvoreno u razdoblju od 12 do 17 sati i da svakodnevno unositi što više tekućine, što se posebno odnosi na starije ljude i djecu koja su najranjivija skupina.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari