Nižu se krupne korupcijske afere, pravosudnih epiloga nema

ljubuski.info

Već dugo godina u Bosni i Hercegovini se rad pravosuđa uspoređuje s sportskim ribolovom - Uhvatiš. Uslikaš. Pustiš.

Niz je afera, još više dužnosnika koji imaju višemilijunsku imovinu i debele bankovne račune, a ne mogu dokazati kako su je stekli ali slučajevi procesauriranja visoke korupcije su izuzetno rijetki, presude još rjeđe.

Transparency International BiH svake godine objavljuje podatke vezano za sankcioniranje korupcije u BiH koji pokazuju da već godinama nema nikakvog napretka, niti efikasnijeg pristupa pravosuđa u tim predmetima, te da je se slučajevi visoke korupcije, poput afera Bosnalijek, Pandora ili Bobar banka, nedovoljno efikasno procesuiraju.
Pravosuđe sečesto suočava sa političkim pritiscima, što dodatno utječe na efikasnost procesuiranja korupcije. Međutim, ogromna je i diskrecija tužitelja za koji će predmet pokrenuti istragu, a za koji ne i to bez nekih posebnih obrazloženja. Zbog toga postoji selektivan pristup koji je praktično omogućen zakonskim okvirom i zakonima koji regulira rad tužiteljstava, kako kaže izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić.

Bosnalijek, UNO…

Postoji više slučajeva koji se razvlače godinama bez konkretnog epiloga, poput slučaja vezanog za najveću farmaceutsku kompaniju u BiH Bosnalijek, a u kojem su zbog sumnje na kriminal istrage počele još 2011. godine.

Do danas je podneseno više kaznenih prijava vezanih za privatizaciju i trgovanje dionicama 'Bosnalijeka', a nedavno je u vezi istraga koje se vode privođen i direktor Nedim Uzunović kojeg tužilaštvo tereti za pranje novca.
Osim ovog, jedan od takvih višegodišnjih slučajeva vezan je za Pandoru, odnosno Upravu za neizravno oporezivanje koji je počeo ambiciozno sa velikim brojem ljudi pod istragom, velikim brojem optuženih, a kasnije se to sve svelo na mali broj ili samo jednu osobu. Svojevremeno je bilo 40 uhićenih, pretresanih ili samo osumnjičenih osoba koje su se dovodile u vezu sa kriminalom u UNO, podsjetila je Korajlić.

S druge strane, prema njenim riječima, predmeti koji obuhvaćaju veliki broj optuženih se iz procesnih razloga razvlače po sudovima - dovoljno je da se ne pojavi jedan od optuženih, ročišta se odlažu i ima nekoliko predmeta gdje suđenja traju i po desetak godina.
S jedne strane imate pristup tužilaštava da će iscjepkati jedan veliki predmet da bi time sebi pojačali normu, a s druge strane ako to ne urade, ako se sve svede na jedan predmet sa velikim brojem optuženih, onda postoje problemi dužine trajanja procesa i ta suđenja traju u nedogled, navela je Korajlić.

Moguće kazne

Dodaje kako su pratili suđenja za neke slučajeve korupcije poput Bobar banke, predmeta koji traje već godinama, gdje su se za pojedine optužene mijenjali postupajući sudovi, zbog zdravstvenih razloga nisu bili nazočni, nisu dolazili na ročišta i slično.
To još uvijek traje, iako je davno otvoren cijeli taj predmet i suđenje davno počelo. Dakle, ili se počne od nečeg velikog, pa spadne samo na nekolicinu ili se slučajevi jednostavno odbijaju procesuirati, navela je Korajlić.

Onima koji takvo stanje održavaju, prema njenim riječima, nije ni bitno kakve će poruke poslati u svijet.

Međunarodni dužnosnici, a posebno predstavnici SAD-a, opetovano upozoravaju na problem korupcije u BiH i pozivaju pravosuđe na učinkovitije djelovanje. Prema neslužbenim informacijama koje ovih dana objavljuju mediji u BiH, nositelji pravosudnih dužnosti mogli bi se suočiti i s američkim sankcijama ako se situacija s procesuiranjem korupcije ne popravi.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

UNO i Miro Džakula su najveći kriminalci radi se o pljački stotina miliona maraka a lik hvata duvanjare koji se bore da prežive

Svi oni financiraju Čovića Bakira i Mileta preko naroda

Građani uređuju državu ove nije roda donijela

Zbog kriminalaca iz sva tri naroda EU neće BiH ni za kandidata

I Bogu hvala da neće

Državni kriminal odgovara a adzovac

Kako će bit,jeste li ikad čuli da je kriminalac sam sebe osudio i zatvorio

Tika taka

Vrana vrani oči ne kopa ali kad nestane para doće i to.

Podrzite najavljenu obustavu prometa teretnih i putnickih vozila!
10 dana sve ce stati. Da vidi ova neodgovorna vlast da ne radi nista.
Narodu je dosta!

Nižu se krupne korupcijske afere, pravosudnih epiloga nema
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari