Građani BiH rijetko prijavljuju korupciju, plaše se posljedica

ljubuski.info

Građani Bosne i Hercegovine rijetko se odlučuju prijaviti korupciju jer se plaše posljedica, a službeni podaci pokazuju porazne rezultate kad je riječ o zaštiti uzbunjivača koju im trebaju pružiti službene institucije, priopćio je Transparency International povodom Međunarodnog dana zviždača (osoba koje prijavljuju korupciju).

U Federaciji BiH ne postoji zakon koji štiti one koji prijave korupciju, dok je jako loše učinke imala primjena takvih zakona koji postoje na državnoj razini i u Republici Srpskoj.

Brojke koje je Transparency International u BiH (TI BIH) predstavio u Sarajevu na konferenciji povodom 23. lipnja, Međunarodnog dana zviždača, pokazuju da je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) od 2019. godine zaprimila samo 32 prijave.

Većina je odbačena jer se između ostalog sumnjalo da je korupcija prijavljena u "dobroj namjeri", a samo u deset slučajeva, prijaviteljima je dodijeljena zaštita. Jedan od prijavitelja je i poznati zviždač iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH Emir Mešić koji je ipak dobio otkaz nakon što je progovorio o korupciji, a APIK je odbio iskoristiti svoju nadležnost i zaštiti ga od progona.

Mešić je na konferenciji u Sarajevu poručio da vlastima nije cilj zaštititi uzbunjivače jer se plaše lančane reakcije.
Zato što uzbunjivači otvaraju iznutra probleme za koje su vezane strukture vlasti i onda, ako uspije jedan uzbunjivač, pada čitava struktura, od tužiteljstva i sudova do rukovoditelja institucija koji su osumnjičeni za korupciju, kazao je Emir Mešić koji nakon otkaza pokušava svoja prava dobiti sudskim putem.

Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj, gdje su za pet godina primjene ovog zakona podnesena samo dva zahtjeva za sudsku zaštitu uzbunjivača. Bez obzira na to što zakon u RS-u ima bolji model zaštite, nepovjerenje građana u pravosuđe i sveukupno ozračje, gdje najviši dužnosnici čak i javno prijete svakom tko progovori o korupciji, doveli su do poraznih rezultata da prošle godine nijedan prijavitelj nije tražio zaštitu.

U Brčko Distriktu, zakon je usvojen još 2018. godine, ali je primjena počela tek nedavno i već su zaprimljene četiri prijave.

Usvajanje ovog zakona u Federaciji BiH je blokirano u Domu naroda od 2018. godine, kada je u obliku nacrta prihvaćen u Zastupničkom domu.

Zastupnici u Parlamentu FBiH, koji su jučer sudjelovali u konferenciji, izjavili su kako je zbog političkih opstrukcija, više puta propuštena prilika rješavanja ovog pitanja.

Transparency International BiH je na konferenciji predstavio i usporednu analizu stanja u ovoj oblasti u BiH i Srbiji. Očigledno je da susjedna zemlja, s 842 riješena predmeta zaštite uzbunjivača, ima učinkovitije mehanizme, ali pojedine afere, poput slučaja "Krušik", pokazuju da prijavitelji korupcije ipak nemaju jamstvo da neće biti progonjeni.

Na konferenciji je zaključeno da uzbunjivačima u BiH treba veća potpora institucija pravnom pomoći koju im trenutno pružaju samo nevladine organizacije i da trenutačno ne postoje pozitivni primjeri koji su dobili sudski epilog i koji bi potakli građane na prijavu korupcije.

Glas naroda

Kome prijaviti kada su njihovi tužitelji i sudci

Ne smiju ni komentar napisati

Jesu vas isprepadali miševi

Ne prijavljuju
a) što i sami sudjeluju u korupciji
b) što se to u našoj kulturi podrazumijeva i dođe kao dobar dan, počevši od davanja kuverte doktorima, kesa sestrama do čašćenja mentora na diplomskom...
c) zato što i nakon prijave prijavljeni neće snositi posljedice
d) zato što nas boli briga "jer je nama dobro"

Ono što je Mamić prića o korupciji u Hrvatskoj ja bi reka unas je isto ili gore.

Ajde sto ne smiju gradjani a sta je onda sa oporbom?Jesu li onda i oni misi mali il misle da im je zadatak samo testice pisat?

Najveci kriminalci su u ljubuskom u krim policiji krenivsi od ivana .b pa nadalje fataju male ribe a velike plovel i plove

Građani BiH rijetko prijavljuju korupciju, plaše se posljedica
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari