Polovica svih zaposlenih na plaći od 800 maraka

ljubuski.info

U travnju 2022. godine broj zaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini iznosio je 843.194, a od toga 375 411 žena. U odnosu na ožujak 2022. godine broj zaposlenih osoba se povećao za 0,2 posto, a broj zaposlenih žena se povećao za 0,5 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za travanj 2022. godine iznosila je 1.083 maraka, što pokazuje nominalan rast za 3,9 posto u odnosu na prosinac 2021. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za travanj 2022. u odnosu na travanj 2021. nominalno je viša za 9,9 posto, navodi se.

Zaposlenost i plaće

Ukoliko stvari promatramo po djelatnostima, stvari se nisu mnogo mijenjale u odnosu na ranije godine. Tako najviše zaposlenih imamo u prerađivačkoj industriji, njih 166.219, a prosječna plaća u ovoj djelatnosti bila je 869 maraka. U djelatnostima trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala bilo je ukupno 148.954 zaposlenih s prosječnom plaćom od 848 maraka.

Nadalje, u građevinarstvu je radilo 41.267 osoba, prosječna plaća bila je 780 maraka, u djelatnostima pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane bilo je 38.576 zaposlenih s prosječnom plaćom od 714 maraka, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima bilo je 17.214 zaposlenih s prosječnom plaćom od 871 marku, djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacija radilo je 14.282 osoba s prosječnom plaćom 850 maraka. Dakle, iz ovih podataka jasno je kako su plaće u djelatnostima koje zapošljavaju najviše naših žitelja jesu rasle ali nedovoljno kako bi se moglo normalno živjeti od svog rada. Naime, u pobrojanim djelatnostima radilo je ukupno 426.512 osoba, a prosječna plaća im je tek nešto više od 800 maraka.

Ne zaboravimo kako je sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu obitelj 2.639,48 maraka što pak znači da bi za one koji rade u branšama u kojima je plaća oko 800 maraka u jedno domaćinstvo trebalo mjesečno tri takve plaće samo da bi se pregurao taj mjesec.

Nažalost, mnoga su od njih samo s jednim zaposlenim, mnogi su zaposleni 'na crno' pa o standardu bh. žitelja u vrijeme izuzetno jakih inflatornih udara otužno je i govoriti.

Nezaposlenost

U travnju 2022. broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 365.878, a od toga 211.038 žena.

Broj registriranih nezaposlenih osoba se u odnosu na ožujak 2022. smanjio za 1,6 posto (broj muškaraca se smanjio za dva posto, a žena 1,4 posto). U usporedbi sa travnjem 2021. broj registriranih nezaposlenih se smanjio za devet posto (broj muškaraca se smanjio za 9,9 posto, a žena za 8,4 posto).
Ako promatramo registrirane nezaposlene po kvalifikacionoj strukturi uočava se da je najveći broj nezaposlenih osoba sa VKV i KV kvalifikacijom 116.632, zatim slijede osobe sa srednjom stručnom spremom 104.294 i nekvalificirane osobe 100.720. Kao nezaposleni vodi se najmanji broj polukvalificiranih osoba (PK) 5.871, a slijede ih osobe višeg obrazovanja (VŠS) 6.172. Udio ženske populacije u registriranim nezaposlenima iznosi 57,7 posto ili u apsolutnom iznosu 211.038 osoba ženskog spola. U ženskoj populaciji najveći broj nezaposlenih osoba je sa srednjom spremom (SSS) 67.139, nekvalificiranih (NK) 59.183 i sa VKV i KV kvalifikacijom 54.959 osoba ženskog spola, stoji u priopćenju Agencije za statistiku BiH.

Dnevni list

Glas naroda

800 km plaća, ovo je država..ovo je lopovska država, izbori i samo izbori, čova,baki, dodo----to su mozgovi kako uništiti vlastiti narod,raseliti i iseliti....bravo narode , bravo radnici,,,bravo kmetovi

Ja imam 1600 maraka placu i smatram zasto radim..

Stotka dnevno najmanje

Jeli bi bilo moguće izračunat koliko ljudi radi na državnin jasan.

Sve podatke imaju Vjekoslav Bevanda i Jelka Milicevic ali ih neće dati a zašto zna se

Mislim da bi trebali biti javni podaci o svim primateljima s proračuna plaće invalidnine mirovine činovi

Sta to mene briga koliko radis toliko ces i naplatiti. Rad je stvorio covika.Meni svaki dan kapi 150 marcica samo boze zdravlje.Nemogu ih potrosit zato pomazem sirotinji .

Ajde idje nabolje.Dok sam ja radio prijava je bila,ako te uopce i prijavi,na 300 i koju markicu.Ovi koji pitaju koliko je na drzavnim jaslama ,pa lipo vam stoji da radi 800 i nesto tisuca a u proizvodnji i usluzi pola toga.Rest su vam sluzbenici,doktori,vojnici i razlicite sluzbe.Nazalost,svi dobro znamo da se dio primanja dobija na crno i da se samo taj dio legalizira poslodavci nebi puno izgubili a svi bi skupa bili na dobitku pa na kraju i poslodavci.A kamo li,sto sam dosad pisa,da se podili dobit i da se da radnicim 1 000KM bruto vise.Vjerujte da bi se situacija iz korena prominila narocito ako bi se dobiveno trosilo ekonomski razumno.

Ja neznan kako ali unas su skoro svi izreda prijavljeni na pola radnog vrimena.A ja u dojćland radin cili dan plus mini čop.

Ne brini, takvi im i trebaju mini čop im u glavi

Ajde, recite iskreno, kome je privatnik povećao plaću i kunu u zadnjih godinu dana, a sve otišlo u nebesa

Najniža plaća u privatnika treba biti veća od prosječne u državnim firmama

Pola radnika na državnom poslu to nema ni u jednoj državi na svitu.

Pogledajte ko je u kaficima,na trznici i po trgovimama za vrijeme radnog vremena.Koliko ih uzima lazno bolovanje da bi radili po cjelo ljeto kod drugih il svoje poslove.Samo iz drzavnih sluzbi.A malo ih je povecalo placu ljudima u ovoj teskoj situaciji.Vrlo malo.Cast izuzecima.

Vrate se sa pauze provuku karticu pa opet na kavu.Nemaju mista za stolicu na radnom mistu birovi puni.

Polovica svih zaposlenih na plaći od 800 maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari