Slijedi nam val vrućine, kako se zaštititi?

ljubuski.info

Prema trenutačnim prognoznim materijalima Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) i Globalnog prognoznog sustava (GFS), u sljedeća dva tjedna postoji snažan i konzistentan signal za natprosječno toplo vrijeme u Bosni i Hercegovini.

Meteorolog Nedim Sladić u prognozi govori kako podaci pokazuju toplije vrijeme, a povremeno i znatno toplije nego je to uobičajeno u odnosu na klimatsku normalu u razdoblju od 1981. do 2010. godine.
Uzimajući u obzir topliju prvu i treću dekadu mjeseca lipnja ove godine, sve su prilike da će usljed izraženijeg odstupanja temperatura zraka lipanj 2022. biti i topliji od prošlogodišnjeg, čak i s izostankom rekordno visokih temperatura koje smo imali prošle godine krajem mjeseca, budući da je prošle godine lipanj samo u zadnjoj dekadi mjeseca bio iznimno topao, naveo je.

Padaline do kraja mjeseca svedene su isključivo na lokalne pljuskove s grmljavinom, čija je vjerojatnost najveća u utorak, osobito u sjeveroistočnim i istočnim područjima Bosne, kao posljedica rubnog premještanja frontalnih poremećaja sa sjeverozapada.

Rijeđe pojave lokalnih nestabilnosti u srijedu uglavnom na istoku Bosne. Padaline do početka srpnja mjeseca nisu izgledne u Hercegovini i na većem dijelu Jadrana.

U sljedećem razdoblju najviše dnevne temperature su većinom od 30 do 35 °C, lokalno na jugu Hercegovine i sjeveru Bosne do 37 °C, pa sad možemo govoriti i o prvom toplotnom valu ovog ljeta koji može nepovoljno utjecati na zdravlje, osobito najosjetljivijih, budući da će temperature zraka pet dana zaredom odstupati za 5 i više stupnjeva, što je u skladu definicije toplotnog vala.

Noći i jutra će ubrzo postajati sve toplija uz nedostatak svježine, što može imati reperkusije na kvalitetan san. Pojačan osjećaj sparine izgledan je s više vlage u zraku u utorak.

Kako se zaštititi od velikih vrućina?

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti meteorološke zavode - upozorenje na toplotne valove.

Vrućine mogu potaći iscrpljenost i toplotni udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Građanima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tečnosti koja se u većoj mjeri gubi znojenjem, čime dolazi do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te konzumirati niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Treba izbjegavati direktan boravak na suncu u radzoblju od 10:00 do 17:00 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima, dok se osobe koje rade na otvorenom trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tečnost svakih 30 minuta.

U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad, a preporučuje se i redovno korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

Građani trebaju nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštititi glavu od sunca, a prostor u kojem žive trebaju rashladiti koristeći hladniji noćni zrak. Danju treba zatvoriti prozore i spustiti roletne te isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

Posebno se upozorava da se djeca i životinje ne smiju ostavljati u parkiranom vozilu.

Glas naroda

U auto i klimu upalit, nema druge

Od svetog Ante do Velike Gospe uz Treba bižat

Isključit električne uređaje, osim klime i frižidera

Skočit u vodu

Al u bunar

I to prazan...

čuli vruće u sedmom misecu,svašta

Eto babe kukače.

Kome to doziva

Slijedi nam val vrućine, kako se zaštititi?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari