Više od polovine mladih želi iz BiH

ljubuski.info

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, samo u prva tri mjeseca ove godine, radi odlaska na rad u Sloveniju i Njemačku, BiH je napustilo 5048 radnika.

Podaci za uzbunu

U Sloveniju je samo do kraja ožujka ove godine otišlo 4886 radnika, što je za 1805 više nego u prva tri mjeseca 2021. Kada je riječ o Njemačkoj, u prva četiri mjeseca iz BiH u tu su zemlju otišla 162 medicinara, što je 19 više nego lani - podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ovi podaci odnose se samo na one radnike koji su zemlju napustili preko Agencije za zapošljavanje, dok je mnogo veći broj onih koji sami sebi pronalaze posao i odlaze u inozemstvo. Podaci Unije za održivi povratak i integracije BiH pokazuju kako je BiH tijekom 2021. godine napustilo oko 170.000 osoba, a gotovo pola milijuna građana otišlo je iz BiH od 2013. godine. Taj broj ubuduće bi mogao biti i veći. Naime, istraživanje o položaju mladih, koje je proveo Institut za razvoj mladih "KULT" pokazuje kako više od 50 posto mladih razmišlja o odlasku iz zemlje.

Oko 30% mladih SBŽ-a općenito je vrlo zainteresirano za privremeni ili trajni odlazak u inozemstvo iz bilo kojega razloga. Mladih koji su donekle zainteresirani ima oko 21%. Zainteresiranost mladih za odlazak u inozemstvo općenito je vrlo visoka u svim istraživanjima o potrebama i problemima mladih. Podaci o odlasku mladih iz zemlje potvrđuju kako oni svoju zainteresiranost zaista i pretvaraju u realnost te u velikom broju odlaze iz BiH. Uzmemo li u obzir mlade koji su jako i donekle zainteresirani za odlazak u inozemstvo, dolazimo do podatka od oko 50% mladih SBŽ-a koji više ili manje razmišljaju o odlasku - navedeno je u rezultatima ovog istraživanja u kojem je sudjelovalo 604 mladih u dobi od 15 do 30 godina. Mladih koji nisu zainteresirani za odlazak u inozemstvo, ali ipak ne bi u potpunosti odbacili tu mogućnost ima oko 23%.

Onih koji nisu zainteresirani za odlazak je 17%, a mladih koji nisu sigurni bi li otišli je 4,5%. Kada je riječ o razlozima zbog kojih je toliko mladih spremno napustiti domove, najčešće su vezani za lošu ekonomsku situaciju (nezaposlenost i niske plaće) te općenito financijske čimbenike.

Slijede razlozi vezani uz obrazovanje i zdravstvo, a značajan je i udio odgovora koji se odnose na korupciju, nepotizam, kriminal i općenito lošu i besperspektivnu situaciju u BiH - kako je mladi vide. Iz odgovora mladih vidljivo je kako žele živjeti u zemlji u kojoj postoji uređen sustav koji je svojevrsno jamstvo sigurnog okruženja u kojem se mladi ne boje zasnovati obitelj.

Nastavak iseljavanja

Odlazak stanovništva, a posebice mladih i radno sposobnih stanovnika, gorući je problem za bh. društvo u cjelini, koji već pokazuje široku lepezu negativnih pojava u gotovo svim sferama življenja u BiH.

Pretpostavlja se da će se trend iseljavanja stanovništva nastaviti i u idućim godinama, i to pojačanim intenzitetom zbog olakšavanja procedura za imigraciju u druge zemlje te zbog potrebe razvijenih europskih zemalja za radnom snagom - zaključeno je u spomenutom istraživanju o temi odlaska mladih.

Inače, prikupljanje podataka provedeno je u listopadu prošle godine korištenjem standardiziranog upitnika koji Institut za razvoj mladih "Kult" koristi za istraživanje položaja i potreba mladih na različitim razinama vlasti u BiH.

Podaci iz ovog istraživanja razmatrani su na tematskoj sjednici Povjerenstva za pitanja mladih Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u cilju pronalaska načina za poboljšanje položaja mladih generacija.

Večernji list

Glas naroda

Šta kaže Dragan na ovo sve.

je li 51% ? aaaaa

Čović je rekao da je iseljavanje trend

Kome smeta SDA i HDZ demokracija radnicima nije

Lijepo mjesto za živjeti ako si u adzeju

ostali samo uhljebi i ulizice oni ništa ne rade nego u 4 godine izađu na izbore i HDZ dosta

Mene ništa ne interesuje nego jedno od ti svi koji bi napustili BiH koliko ih je u partiji.

Nijedan partijaš njima se rad gadi

A sta ces ovdje ,radit za neku bidnu placu u firmi ,a onda te ludi caca pocasti svaki dan po ovom celopeku na nagradno putovanje po vinogradima gdje za dzaba lomis ledja i tako dok ne nestane rvata....

pa neće ti ćaća plaćati dnevnicu, platio je on to odavno, a zauzvrat imaš grožđa, vina, rakije. računaj je li džabe.
ali tebi se ne radi.

Je je koje on popije. Samo traže džabe radnu snagu jo u srednjem vijeku da im djeca rade za njih, ta djeca nisu tražila roditelje nego roditelji njih, ako ovo možeš razumjeti

Sad na red dolaze okorijeli neradnici,lijenčine i uvl,ači[ * neprimjereno * ]i,kladioničari i ostala klika,ak gdje god odu morati će uznojit prdu osim ako se neće opet prijateljima i rodbini uvuć pod grbaču,Uhljebi bi i pratioci strane po mojoj pretpostavci će iduće godine u migraciju?

Ja mislim HDZovci će kad nestane para tražit neku drugu partiju.Isto ko prija 30 godina.

Tko je otišao taj se spasio bolje grob nego adz rob

Tri naj jace stranke u BiH mogu stvoriti drzavu za tri dana ,sad zasto nece svi se pitamo i narod ,EU ,Amerika i Japan.Samo znam i vidim i osijecam .Covijek sam ,bio sam na Svetog Antu .Vidio sam masu katolika ,koji mole za spas obitelji svoje.Ali spasa nece biti , kasno je nikad se vratiti necemo .Zasto? Zbog dijece svoje , jer vec govore tata ja sam Njemica.A za 20 godina u Crvenom Grmu u nasem malom mijestu kraj granice Hrvatske bit ce Djamija.Tada ce Hrvatska shvatit i Hrvatska vlada i Gosp.Prijesednik koji tada budu.Sta su govorili Pok. Ante Paradzik, Blaz Kraljevic, Ludvig Pavlovic i svi ostali domoljubi Hrvatskog naroda.A gora na sijeveru i okolo presla Drinu Velika Srbija.Gledali ste paradu ,nauruzani do zuba.Gotovo je nemamo ni snage ni vremena da odbranimo Hereg Bosnu po ko zna koji put.Nego kad podju bijezte narode Zapadne Hercegovine.

pa šta tebe briga šta je u crvenom grmu ionako ti je kćer njemica

Nemoj se vract nikad zaobidji nas u sirokome luku, pametnjakovicu

ma vraća se on svaki odmor, neka ide u španjolsku, a ne u crveni grm.

A druga polovina su članovi HDZa SDA i SNSDa

Otišao i došao, nikad više najveća greška u životu,nije sve u parama, ali hvala Bogu idemo dalje.

Najmlađi revolucionari u Hercegovini stariji su od pedeset godina ovi osamdeseto i devedeseto godište pametni otišli za parama hebite se vi i adz

Više od polovine mladih želi iz BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari