Živko Budimir tuži Salihovića, Čavku, Kajmaković, Knezovića, Burzić...

ljubuski.info

Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije BiH i hrvatski general u mirovini, putem svog odvjetnika Ragiba Hadžića, 16. lipnja Federalnom tužiteljstvu u Sarajevu, ponio je kaznenu prijavu protiv Gorana Salihovića bivšeg glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Olega Čavke tužitelja u užiteljstvu BiH, Diane Kajmaković v.d. zamjenice glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Sanjina Bogunića tužitelja u Tužiteljstvu Sarajevske županije, Dalide Burzić bivše glavne tužiteljice Tužiteljstva Sarajevske županije, Slađenka Čerkeza dužnosnika SIPA-e, Mirsada Kebe bivšeg potpredsjednika FBiH, Ivana Knezovića iz Mostara i, kako se navodi u prijavi, NN osobe čiji će se identitet utvrditi tijekom istrage.

Počelo spektaklom, završilo fijaskom

Ovo je nastavak jednog od najspektakularnijih pravosudnih slučajeva u poslijeratnoj BiH. Podsjetimo, Županijski sud u Sarajevu je u listopadu 2020. godine donio pravomoćnu presudu kojom je nekadašnjeg predsjednika FBiH Živka Budimira oslobodio optužbi za zloporabu položaja i ovlasti.

Presudom županijskog suda potvrđena je istovjetna presuda koju je ranije donio sarajevski općinski sud i kojom su odbačeni navodi optužnice da je Budimir koristio svoj položaj predsjednika Federacije da bi u zamjenu za materijalnu korist pogodovao osobama osuđenim za različita kaznena djela tako što bi ih oprostom oslobađao služenja zatvorskih kazni.

U sklopu istrage o nezakonitim pogodovanjima osuđenicima koju je vodilo Tužiteljstvo BiH, Budimir je u travnju 2013. godine u spektakularnoj akciji upala u njegov predsjednički ured u zgradi Predsjedništva BiH Sarajevu odakle ga je izvela u lisicama, a isti scenarij odvijao se i u njegovom uredu u Mostaru.

Budimir je u pritvoru u Mostaru proveo mjesec dana, no na koncu se ispostavilo da su i optužbe i njegovo pritvaranje bili neosnovani, a utvrđene su mnoge manipulacije tijekom suđenja.

Državno je tužiteljstvo nakon toga slučaj je prebacilo na županijsku razinu, a jedino u čemu je ono uspjelo je ishoditi uvjetnu šestomjesečnu osudu zbog toga što je u Budimirovu uredu policija tijekom pretrage pronašla pištolj za kojega tada nije imao važeću dozvolu, a naknadno je Budimir oslobođen i te optužbe. Budimir je dužnost predsjednika Federacije BiH obnašao u razdoblju od 2011. do 2015. godine

Budimir će tražiti naknadu štete

U kaznenoj prijavi stoji da su svi navedeni, zajednički ili ponaosob, u skladu sa zadacima i ulogama koje su dogovorili međusobno, zloupotrebom svojih ovlasti, bez bilo kakvih uvjerljivih zakonitih dokaza, inicirajući poduzimanje posebnih istražnih radnji i vještačenja koje nisu imale pravno utemeljenje ili su nedopuštene, izdajući naredbu pripadnicima SIPA-e, prijetnjom upotrebe fizičke sile, protupravno uhitili, zatvorili, držali zatvorenog i na drugi način ograničili slobodu kretanja i obavljanja Ustavom FBiH propisanih dužnosti i nadležnosti Predsjednika FBiH.

Kako se navodi u kaznenoj prijavi, cilj je bila prisila da protupravno odredbama Ustava FBiH izvrši ranije traženu političku odluku promjenom personalnog sastava Vlade FBiH, zasnivajući navodnu osnovu sumnje na neistinitim ili zlonamjernim iskazima svjedoka i netočnim obavještenjima, podmetanjem dokaza i tragova kaznenog djela, oduzeli ili ograničili slobodu kretanja predsjedniku FBiH Živku Budimiru kako bi došlo do njegovog uhićenja i smjene, a dužnost predsjednika obavljala druga osoba.

Na 22 stranice kaznene prijave te s opširnom dokumentacijom Budimir namjerava dokazati manipulaciju i spregu pojedinih dužnosnika u pravosuđu s političkim manipulacijama te u kaznenoj prijavi predlaže otvaranje istrage i saslušanje brojnih svjedoka te podizanje optužnice protiv prijavljenih. Budimir će u imovinsko-pravnom zahtjevu tražiti i naknadu šete, koja će se, po visini odrediti tijekom postupka.

Naime, kako se navodi, zbog "dopuštenog rada" prijavljenih osoba, oštećeni Živko Budimir, je tijekom kaznenog postupka koji je trajao čak 7 godina trpio velike duševne bolove, materijalnu i nematerijalnu štetu, zbog teške povrjede ugleda, časti, dostojanstva i slobode, zatim očiglednog gubitka ugleda u životnoj sredini, dugoj odvojenosti od porodice i okruženja, narušavanju zdravlja, velikoj nelagodnosti, nespokojstvu, brizi i duševnim patnjama, remećenju emocionalne i psihičke ravnoteže te ozbiljnom strahu za vlastiti život kao i budućnost i egzistenciju svoje obitelji.

Sud: Izetbegović nije oklevetao Čavku

U ovom kontekstu za podsjetiti je da je upravo Općinski sud u Sarajevu , u nepravomožnoj odluci odbio tužbu tužitelja Tužiteljstva BiH Olega Čavke koji je tužio za klevetu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.

Čavka je Izetbegovića tužio jer je ovaj na TV Hayat izjavio: …osuđen je Božo Mihajlović (bivši tužitelj Tužiteljstva BiH op.au.). 225.000 KM je netko otuđio, nisu uhvatili tko je, samo su rekli da je to vjerojatno neka tajnica i njega su osudili na pet godina robije, a nju nisu uhvatili niti osudili. Dakle, netko uzima novac iz kutija… Pa znamo da je trenutno aktivni tužitelj uzeo tuđi mobitel, od optuženog lica iz te kutije u kojoj su evidencije. Svidio mu se mobitel, uzeo sebi i ostao tužitelj da nam dijeli pravdu. Nedopustive su to stvari. Sjetimo se namještanja Budimiru. Ovakvi potezi su kokošarski. Kako ćete uzeti mobitel i ostati tužitelj ili ostati sudac. Nevjerojatno.

Na ovo je reagirao tužitelj Čavka iako Izetbegović istog nije spomenuo imenom. Komentirajući dalje, Izetbegović je potom na konferenciji za medije kazao:
Očito je da se Čavka prepoznao. Svi se sjećamo te afere iz 2016. godine, kada je taj tužilac odnio kući mobitel i pokušao u njega da stavi svoju karticu. Imali smo tu aferu, imali smo 2012. aferu Barašin, gdje su neke gore stvari učinjene od ovoga, gdje je bilo hakiranja, uništavanja dokaza i tako dalje. Dakle, naravno, mislio sam na njega.

Općinski sud u Sarajevu utvrdio je da Izetbegović nije oklevetao tužitelja Čavku.

Prema svemu sudeći, očekuje nas nastavak jednog od najzanimljivijih procesa u BiH.

V.S.Herceg | Dnevni list

Glas naroda

Bravo generale

Ako nije istina da si to radio onda ti i Petar Barisic tvoja desna ruka tada uradite poligrafsko vjestacenje pa cemo vidit čija mater crnu vinu prede. Namlatio si se para od pomilovanja.

Pomilovao besplatno dobra duša

Generale sve ih zatvori

Bravo generale!!!Svi Hrvatski gen.su protjerani ili suđeni politički,zašto ima li ko odgovor???Kome smetaju!!!

Ko je jamio jamio.... ako on može bit general onda bi ovi ostali tribali skočiti u catrnju bar.

Ne daj se generale sa tobom smo, zivio prijatelju

Koda čavke to zanima bilo i prošlo ,isto ko kod ševe ,al obnovit se to treba sve i pohapsit skupa sa tuziteljima i pravosudjem a mamice vratit kuci

Ničija nije do zore

Za pare prodavao pomilovanja.
Jedini razlog zasto je Covke i HDZ korumpirani l-o-p-o.vi ostali ovoliko na vlasti je jos gora oporba. Intelektualno potkapacitirana, a u lo-p-ovlu-ku isti HDZ.

imam i ja neki optužbi za pojedine prije svega muzičar zvani prazna kuferta

Generale sve došlo na vidjelo pakovanje od HDZ da oblate tvoju čast poštenje..tužitelji produžrna ruka Hobotnice..slavni agent Čerkez sve pakova prema uputama Čovića..sada vrijeme na naplatu..samo naprijed.

Živko Budimir tuži Salihovića, Čavku, Kajmaković, Knezovića, Burzić...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari