U Studencima održana večer folklora "Studenčica pjesmu nosi"

ljubuski.info

U svetištu Srca Isusova u Studencima sinoć je održana tradicionalna smotra folklora "Studenčica pjesmu nosi". Zbog pandemije smotra se nije održala zadnje dvije godine.

Na crkvenoj livadi okupili su se čuvari tradicije iz Hercegovine i Dalmacije, te ostalih krajeva gdje žive Hrvati i uz raskoš narodnih nošnji i tradicijskih običaja.

I ove je godine program započeo svetom Misom devetnicom u svetištu koju je slavio don Vinko Puljić župni vikar Svetog Tome Mostar, a misno slavlje uveličao je pjevačka skupina Izvor iz Studenaca.

Po završetku svetog Misnog slavlja nazočni folkloraši i vjernički puk "spustio" se do crkvene livade gdje se održala Večer folklora.

Program je otvoren himnom "Lijepa naša domovino", a nakon njih su nastupili mali folkloraši HKUD-a Studenčica.

Da se za budućnost folklora ne moraju brinuti sve prisutne je uvjerila razigrana skupina malih plesača.

Mali folkloraši HKUD-a Studenčica, izveli su splet plesova Zapadne Hercegovine, a nakon njih nastupili su gosti iz Splita, ženski vokalni ansambl Oštrokondže.

Ansambl Oštrokondže trenutno broje šest članica različite dobi, zanimanja i podrijetla koje dijele istu ljubav prema tradicijskom pjevanju. Osnovane su s ciljem očuvanja hrvatskih tradicijskih pjesama, s naglaskom na pjevanjima iz Dalmacije, Dalmatinske zagore.

Nakon nastupa Oštrokondži na pozornicu je izišao Željko Keža, pripadnik mlađeg vala hrvatskih guslara. Osim gusala, on svira i diple, lijericu, dvojnice.

Na smotri je nastupila ženska pjevačka skupina Izvor koja je izvela skladbu "Murtilica" i "Oj Milane" ,te HKD Sveti Ante Humac.

Oživjeti, njegovati i čuvati hrvatsku narodnu i crkvenu kulturnu baštinu, objedinjujući različite kulturne i pjevačke skupine i sekcije, zadaća je Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Studenčica koje više od dvadeset godina uspješno djeluje župi. Kroz razne sekcije društvo okuplja sve generacije, a s ponosom ističe preko 200 nastupa diljem domovine i svijeta.

Ovom prilikom HKD Studenčica otplesala i zapjevala svim nazočnima.

Na kraju je domaćin, predsjednik HKUD-a Studenčica, Radoslav Luburić uručio prigodne darove i zahvalnice sudionicima.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Kad Luburić darove dijeli, znaš koliko je sati.. Ode sve u p. m.

Predizborni skupovi već kreću

Pope svaka čast za baštu i binu, tri diže komada od Strmice do malog lukoća zaksinoć, svaka priko kila.... nije onako od Yuge bilo čisto.... samo održavat i sve dure.

Luburića naj više ima kod popa

U Studencima održana večer folklora "Studenčica pjesmu nosi"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari