Utvrđen Nacrt Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH u četvrtak je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom.

Kako je priopćeno iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, jedna od novina je definiranje pojma upravljanja imovinom. Naime, važeće odredbe Zakona ne definiraju taj pojam koji predstavlja samo središte ove zakonske materije i osnovnu nadležnost Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Izmjenama i dopunama upravljanje oduzetom imovinom podrazumijeva izvršenje sudskih odluka o privremenom i trajnom oduzimanju imovine, te procjene, skladištenja, čuvanja, korištenja, iznajmljivanja, davanja u zakup, prodaje, raspodjele dobivenih prihoda, poklona, uništenja, povrata i drugih poslova u skladu sa zakonom.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, kao predlagač, u obrazloženju navodi da ovakva definicija predstavlja zajednički pojam za različite oblike postupanja oduzetom imovinom koji se mogu podvesti pod upravljanje.

Ovo je bitno i zbog same ujednačenosti terminologije u Zakonu, s obzirom na to da trenutna rješenja dovode do nejasnoća u pogledu tumačenja pojedinih izraza, kao što su čuvanje, upravljanje i slično, naročito prilikom donošenja sudskih odluka.

Izmjenama i dopunama obuhvaćeni su i provođenje financijske istrage, postupanje s predmetima kaznenog djela i prekršaja, osiguranje oduzimanja imovinske koristi. Novine su uvedene i kada je riječ je o prodaji privremeno i trajno oduzete imovine, poklanjanju trajno oduzete imovine, uništenju, davanju na korištenje, kao i povratu privremeno oduzete imovine.

Također, obrazloženo je da je, kada je u pitanju upravljanje privremeno oduzetom imovinom, bilo potrebno propisati različite modalitete postupanja, a sve u svrhu očuvanja njezine vrijednosti ili novčane protuvrijednosti, naročito u slučaju povrata vlasnicima, a sve radi sprečavanja nastanka štete po Federaciju BiH.

Kada je riječ o trajno oduzetoj imovini, prema važećim zakonskim rješenjima primarna opcija je prodaja oduzete imovine, te eventualno poklon u slučaju da prodaja ne uspije. Međutim, s obzirom na to da trajno oduzeta imovina postaje vlasništvo FBiH, potrebno je ostaviti različite mogućnosti postupanja s ciljem bolje ekonomske iskoristivosti.

Predložene izmjene i dopune Zakona treba da omoguće upotrebu oduzete imovine tako da ona primarno bude iskorištena u humanitarne, društveno korisne i druge svrhe od javnog interesa. Na ovaj način je dosadašnja praksa prilagođena dobroj praksi zemalja regije i članica Europske unije.

Federalna vlada je donijela i Uredbu o kriterijima za procjenu vrijednosti oduzete imovine, kojom se uređuju kriteriji i postupci stručne procjene vrijednosti oduzete imovine kojom upravlja i raspolaže Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

Pod oduzetom imovinom podrazumijeva se privremeno oduzeta po osnovu sudskih rješenja o određivanju privremenih mjera osiguranja i trajno oduzeta po osnovu pravosnažnih presuda. Procjena vrijednosti oduzete imovine vrši se nakon što Agencija preuzme imovinu, odnosno dođe u njezin posjed Procjenu vrijednosti obavlja Agencija, a u slučaju da ona to ne može, angažirat će sudskog vještaka ili drugu stručnu ovlaštenu osobu.

Uredbom su uređeni i opći kriteriji procjene vrijednosti oduzete imovine, te Komisija koja vrši tu procjenu, navodi se u priopćenju.

Glas naroda

Ko da gledam kako će udariti na ove jadnike što sade duvan

Oćeli se HDZovci kontrolisat ili samo ovi što prodaju malo škije sira ili meda.

Nije sve zakonito što je po zakonu stečeno.Zakoni su prilagođavani mafijašima na vlasti

Kradeze političarima treba sve oduzeti jer su kriminalom, namještaljkama i prevarama došli do bogatstva.

Sad se razmislja o tome "zakonu" kad je proslo jedno određeno vrime, odnosno dio nscasnih radnji od jednog dijela je zako ski otisao u zastaru i vise ne mogu bit predmet istrage pa sad kao nesto se zeli promijenit anjima njihovo NECASNO STECENO ostaje a vi koji namjeravate nesto ZAVRNIT . . .KRIVOTVORIT ili jamit kao odgovarat ce te. Bem ti Zakon i zastaru

Miroslav Rupčić ponosno hoda a zna se kakav je kriminal radio

Kako bi ovo IRA riješila

Kriminalci privatizacijski pljačkaši danas su biznismeni

Kakav?

Proguglaj malo

Nitko nista ne zna sreca gogla

Ma mom guglu piše užas

šta će dokazati Čović i ostali

Utvrđen Nacrt Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari