Za 142 obitelji i 45 sukorisnika isplaćeno ukupno 195.040 KM stalne socijalne pomoći

ljubuski.info

Iznimno važno mjesto, zadaća i obveza u radu i djelovanju centara za socijalnu skrb ima socijalna zaštita odraslih osoba. Odnosi se to na ugrožene ljude, osobe koje nemaju sredstava za izdržavanje i svojim radom ne mogu osigurati svoje egzistencijalne potrebe, a istodobno nemaju srodnika koji će se po zakonu o njima skrbiti.

Dva oblika

Socijalna zaštita za takve osobe osigurava se i provodi kroz dva oblika: stalnu socijalnu pomoć i jednokratnu novčanu pomoć.
U protekloj, 2021. godini, stalnu socijalnu pomoć u Gradu Ljubuškom preko Centra za socijalni rad koristile su 142 obitelji i 45 osoba kao sukorisnici. Iznosila je 100 konvertibilnih maraka mjesečno. Za to je isplaćeno ukupno 195.040 konvertibilnih maraka. Sredstva je osiguralo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačke županije.

Tijekom godine djelatnici ljubuškog Centra za socijalni rad proveli su postupak za prestanak prava za 20 korisnika stalne socijalne pomoći: devet zbog smrti korisnika, četiri zbog smještaja u odgovarajuću ustanovu, četiri korisnika zasnovala su radni odnos, jedan zbog preseljenja u drugi grad i dva zbog isteka prava. Za priznavanje prava na stalnu socijalnu pomoć vodio se upravni postupak za 13 osoba. To podrazumijeva prikupljanje potrebne dokumentacije, suradnju s povjerenicima mjesnih zajednica i izvid na terenu. Postupci za svih 13 osoba riješeni su pozitivno.

U Dom za stare i nemoćne osobe "Sv. Josip Radnik" u Ljubuškom u protekloj godini smještene su dvije korisnice stalne socijalne pomoći. Troškovi smještaja u tom domu ne plaćaju se za dvije korisnice (ne plaća se za osobe koje su smještene do 2014. godine) i njima se isplaćuje stalna socijalna pomoć od 100 konvertibilnih maraka.

Jednokratna novčana pomoć odobrava se socijalno ugroženoj osobi ili obitelji koja, zbog trenutačnih materijalnih ili zdravstvenih teškoća, nije u mogućnosti podmiriti najosnovnije životne potrebe. Taj vid pomoći osiguravaju Grad Ljubuški i županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi. Prema Gradskoj upravi Ljubuški za jednokratnu novčanu pomoć upućeno je 178 zahtjeva i svi su prihvaćeni i odobreni.

Ministarstvu financija Zapadnohercegovačke županije upućeno je osam zahtjeva za jednokratnom novčanom pomoći i svi su realizirani. Županijskom Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi upućeno je 28 zahtjeva za priznavanje prava na jednokratnu novčanu pomoć i devet zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć za troškove pokopa - svi su realizirani. Istom ministarstvu poslano je osam zahtjeva za plaćanje troškova pogreba za korisnike stalne socijalne pomoći, svi su uvaženi i isplaćeni.

Postoji i prakticira se još jedan vid materijalne pomoći, a to je privremena jednokratna pomoć ili naturalno davanje materijalno neosiguranoj osobi ili obitelji koja se nađe u stanju socijalne potrebe zbog sljedećih razloga: smrti jednog ili više članova obitelji, liječenja, odlaska i povratka s liječenja, otpuštanja s izdržavanja kazne zatvora, izvršenja odgojne mjere, elementarne nepogode, iznenadnih nesretnih događaja u obitelji i drugih okolnosti koje uzrokuju stanje socijalne potrebe.

Ogrjev za zimu

Na traženje stranaka Centar za socijalni rad Ljubuški izdao je 152 potvrde za ostvarivanje građanskih prava. Izdano je 27 preporuka za ostvarivanje humanitarne pomoći u ispostavi nevladine organizacije "Regina della pace" iz Italije, u Zvirovićima, Grad Čapljina. Udruzi mladih "Agape" Ljubuški u prosincu 2021. godine uručen je popis 148 korisnika stalne socijalne pomoći i 107 povremenih korisnika socijalnih davanja kako bi dobili prigodni blagdanski paket. U protekloj godini za tri obitelji korisnika stalne socijalne pomoći osiguran je ogrjev za zimu.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Koliko je Viktor stavio u svoj dzep,dobar mu vozni park,pere li i sad racune preko Parkova on i Kraljević u tandemu ,traje to ohoooo vremena.

Ma da imaju sve ovog svijeta sta ce im....bez blagoslova i posteno stecenog sve je to prokleto...danas imas sutra nemas...ne zavidim im nimalo..nesto mi ih i zao koliko su slijepi pored ociju..

Jesu govorili protiv pok.Joze e sad vidite kako lipo to novi rade

Evo moga pajde, nije ga bilo odavno. Dobar čovik samo malo za e b a n

Nemoze Viktoru ni sile bandur pomoc kolko se ufura ,a onaj ured baba tracara sve zamjenit mladjima,gdje su god na terenu sve ismrad,ajju

Za 142 obitelji i 45 sukorisnika isplaćeno ukupno 195.040 KM stalne socijalne pomoći
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari