Promocija biciklizma u Hercegovini napreduje

ljubuski.info

Ljubuški je poznat kao sportski grad koji je iznjedrio brojne sportaše, čija su postignuća poticaj mladima da se profesionalno bave rukometom, nogometom, košarkom, boksom… Ovim sportskim disciplinama svakako treba dodati i biciklizam, koji sve više dobiva na važnosti.

Biciklistički klub Ljubuški doprinio je tome da se ovaj vid rekreacije itekako popularizira, a vrijedi istaknuti i to kako se u posljednje vrijeme u klub učlanjuju i pripadnice nježnijeg spola.

Dobrobiti bicikliranja

Među njima je i Dragana Matić, koja iza sebe već ima zapažene rezultate. S ovom mladom Ljubušankom razgovarali smo o nagradama koje je dosad osvojila, ali i o promociji biciklizma u Hercegovini.

Prilikom razgovora kazala nam je kako je prije tri godine postala članica BK Ljubuški, kao rekreativka, a prošle godine je dobila licencu te je već ostvarila zapažene rezultate.
Osvojila sam dva državna prvenstva u XCO i XCU disciplini, a imala sam priliku sudjelovati i na UCI C1 utrkama. Jako sam zadovoljna ostvarenim rezultatima te ih smatram dodatnom motivacijom za daljnje nastupe, odnosno natjecanja, rekla je Dragana.

Na upit koliko se razlikuju ženske i muške utrke, odgovorila nam je kako su ženske utrke nešto kraće, dok su ostala pravila manje-više jednaka za sve.
Bicikliranje spada među najpogodnije tjelesne aktivnosti za većinu populacije, stoga ne čudi što je bicikl i ženama i muškarcima omiljeno prijevozno sredstvo. Osim što donosi niz dobrobiti za zdravlje, bicikliranje je i zabavno, odnosno nudi mogućnost za upoznavanje novih ljudi koji s vama dijele iste interese, istaknula je Dragana.

Predavanje osnovnoškolcima

Naime, nedavno je održala kratko predavanje osnovnoškolcima na Gračinama te im je, između ostalog, prenijela dojmove o Ljubuškom outdoor festivalu na kojem je osvojila zlatnu medalju.
Djeca su bila oduševljena predavanjem. Postavljali su mi broje upite, što me je jako razveselilo, ali i dalo znak da su nešto novo naučili i da će zasigurno više pedalirati, kazala je naša sugovornica.

Za kraj razgovora dodala je kako promocija biciklizma u Hercegovini napreduje i da su ovo tek počeci onoga što slijedi.
Ako uzmemo u obzir aktivnosti koje provode biciklističke udruge, može se reći da cijela priča vezana za biciklizam na ovom području ide u pravom smjeru. Možda ne kao u drugim državama, ali idemo korak po korak do ostvarenja naših zamisli, zaključila je Dragana, koju, uz biciklizam, čekaju novi izazovi pri upisu u srednju školu.

Nada se kako će njezino školovanje u budućnosti biti vezano uz nutricionizam, a vidi se jednog dana i u ulozi fitness trenerice.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Bolji bi naslov bio Promocija neimaštine velike vecine i Promocija bogaćenja elitnih jedinica stranačke vojske Hdz-a

Nikome nije dobro nego kao kradezeovcima za sve ostale nema života

ZZH biljezi u prosloj"kriznoj" godini uplate u kladionicu u iznosu vecem od 100miliona KM.To vam izadje otprilike 100 KM po glavi stanovnika misecno.Toliko o neimastini stanovnika ZZH.

Ceste nam nisu prilagođene biciklistima, nigdje biciklističkih staza, a i sami biciklisti su neki samoživi likovi puni sebe koji vozaju gdje im god padne na pamet. Promovirati biciklizam uz ovako lošu infrastrukturu je pomalo smiješno.

Biciklističke staze postoje i označene su. U Ljubuškom, u okolnim gradovima i u ciloj državi. I što tebi smeta što se promovira nešto normalno?

Ok, ozbačene, ali do njih onda moraš doći vozilom koje ti može prevesti tvoje biciklo ili se moraš vozit magistralnim prometnicama koje služe isključivo za promet motornih vozila. Vožnja bicikla magistralom predstavlja veću opasnost, jer te svako malo pretjeću cisterne, šleperi i nestrpljivi vozači... U gradu nema mogućnosti za označavanje biciklističkih traka...

Velik je rizik i voziti auto s obzirom na brzinu koju može razviti. Najbolje bi bilo ići pješke svugdje. Ne moraš doći vozilom jer je dopušteno voziti bicikl svim putevima osim autocestom. Jedno su staze drugo su trake.

Gdje su točno? Koliko kilometara ukupno? Zašto se biciklisti voze kolnikom za motorna vozila onda?

Zato što je i bicikl vozilo koje je pokretano snagom vozača i ima jednako pravo biti na kolniku kao i svako drugo vozilo.... auto, kamion, traktor, bager itd... stim da vozači motornih vozila moraju obratiti posebnu pozornost na skupine ranjive u prometu kao što su pješaci, biciklisti i motoristi.

Pročitaj ti definiciju magistralne prometnice, prije nego počneš pisat

biciklu je zabranjeno samo autoputevima, brzim cestama i kroz tunele, a ti malo bolje se upoznaj s vozilima u prometu

i naravno, izgleda da nitko iz hercegovine nije išao na more, jer na moru su magistralne ceste pune biciklista, kako to??? Možda kulturan stranjski svijet došao jer to je vani normalno, ali kako objasniti nekome tko ništa nije vidio...
Imate mobitele, pristup internetu, malo proguglajte i sve ćete naći...vjerujte nije teško

Pa kuda će drugo voziti na moru? Nema ni dolje staza.

Nije nitko išao na more, pame ti ti. Dođu na godišnji iz Engleske, Nizozemske il Danske oni uzmu bicikla i veru se po magistrali, zato što kod sebe nemaju tu priliku. I naše su magistrale isto tako dobre, prolazi biciklist mostom, ne mogu se dva auta mimoić, da ne pričan o tome kad naiđe jedan šleper u krivini. Šleperima i bicikistima nije mjesto na istoj cesti, šta god da vi mislili, samo smetate prometu, a tamo "pješačka" staza od metar i po prazna

i bager smeta, spor je i što ćemo sad... možda ga izgurat s ceste???

Ako su označene, zašto se vozi po magistralnim cestama.

Autocestom je zabranjeno voziti bicikl.

Brzom cestom je isto zabranjeno biciklirat

Si ćemo mi brzo vozit bicikla auta će vozit samo uhljebi što je državno i džabe gorivo.

I onda će nas uhljebi udariti na cesti svojim bjesnim autima pošto nemamo biciklističkih staza.

Ima oznacena staza u Lipnu, gore vozite. Ima neki cudak iz Zagreba, on pravi putokaze.

Promocija biciklizma u Hercegovini napreduje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari