Privatni sektor generator gospodarskog razvoja ZHŽ

ljubuski.info

Vlada Zapadnohercegovačke županije je u kontekstu intenziviranja europskih integracija i prepoznate uloge županija došla na ideju o formiranju ovog ureda. Često mi zaboravimo, županije imaju velike ovlasti u određenim segmentima. Tako da se došlo na ideju da jedan takav ured može pokrenuti određene stvari, može koordinirati između različitih resornih institucija, tako da je to nešto što se mora napraviti, kaže Ivan Jurilj na početku, objašnjavajući čitavu genezu formiranja jednog ovakvog razvojnog ureda i njegova tima.

Kad je u pitanju mehanizam koordinacije između različitih razina vlasti u BiH, po pitanju predpristupnih aktivnosti i približavanja EU, mnoge stvari ne idu glatko, što je u biti i odraz ukupnih odnosa unutar države.

Svjedoci smo da taj mehanizam koordinacije često ne funkcionira, često se izbjegava, često ne dolaze do izražaja određene institucije koje bi trebale dolaziti do izražaja, nešto iz političkih razloga, nešto zbog linije manjeg otpora, zato što je prekomplicirano, previše je institucija itd. Međutim, mehanizam koordinacije postoji svugdje, da bi se uskladili, da mi se usuglasili, uklopili u politike jedni drugih, napominje Jurilj.

Što se tiče Ureda za europske integracije Zapadnohercegovačke županije, ravnatelj Jurilj ističe tri stupa na kojima sve počiva: europske integracije, razvojni procesi i prekogranična suradnja.

Govoreći o razvojnim potencijalima županije, Jurilj ističe kako je privatni sektor generator gospodarskog razvoja i to je ono po čemu je ZHŽ-a prepoznata i zbog čega je pri vrhu u BiH.

Kaže kako su trendovi rasta zadržani čak u vrijeme pandemije korone, a što se tiče sektora koji prednjače, ističu se prerađivačka industrija, gdje se ističu neki od najvećih brendova u regiji, tako da je jak proizvodni sektor osnova gospodarske snage županije.

Jurilj govori i o turističkim potencijalima županije koji su raspoređeni u svim općinama i gradovima i već bilježe značajne rezultate. Aktivni turizam, avanturistički turizam i neke druge moderne grane ove branše pozicioniraju ZHŽ na turističkoj mapi.

Na sve se to nastavljaju i već poznati i afirmirani kulturni i gastronomski festivali (WHF, Mediteran film festival, Street Food Fest, Raštikijada i sl.) u funkciji unapređenja turizma i brendiranja ovog područja.

Dotaknuli smo se u razgovoru i nezaobilaznih kao što su mlade generacije, s naglaskom na sustav školovanja, obrazovanja i izbor zanimanja.

Što učiniti da se zaustavi trend odlaska, kako ovo područje učiniti privlačnijim za život, također su neke od tema ovog podcasta.

bljesak.info

Glas naroda

Naravno sa privatni sektor generira razvoj i hrani vas uhljebe u javnom sektoru. Ured za EU integracije ili ti prikrivena Turistička zajednica ŽZH. ( Stvarna je u stečaju, jedina u FBIH). A dotični gospodin je promotor turizma, pomno pratim njegove istupe otkad je na poziciji u ovom uredu, puna su mu usta turizma, a niti jedan put do sada nije javno rekao da je Županijska turistička zajednica u stečaju, i da to u ovom sektoru stvara ogromne probleme, jer ista ima kordinatornu ulogu u razvoju turizma a ne ured za EU integracije. Gospodin je podvaljen od ŠB strune da bude pandam Heragu, odnosno balans između ŠB i ostatka županije. I od toga jako dobro živi.

A tebi krivo sto to ti nisi.Evo vidis da se moze i bolje bez vas nego s vami.

Crko od muke

takozvani privatni sektor je leglo kriminala ,neplaćanja poreza ,devastacija prirodne sredine i uglavnom pranjem para i iseljavanjem naše djece dok se njihova školuje po ševinim školam ili se nepismeni smeškaju sa uhljeb fotelja ,svi na proračunu
svi HDZovci rade na proračunu i imaju štelana radna mjesta i navrnute škole a pola naroda i našu djecu su oćerali u njemačku
i takovi ljudi se dobru nadaju i Bogu mole
dragi Bože dali ovo vidiš ili su i tebe podkupili??????????????

Privatnicima koji ne rade za adz kapa do poda

Nemojte tako. Koliko je hdz našeg naroda zaposlio što ovamo po državnim ustanovama što po njemačkoj. Pravo recite koliko je naroda od rata na ovamo zaposlio hdz a koliko ustanova zadužena za to tj.biro za zapošljavanje?

Biro ne zaposljava,on je posrednik.Zaposljava poslodavac prema potrebi.

Jurilju, gdje ti je ona firma što je trebala obučavati že e u Češkoj i otvoriti firmu kod nas, (Lohmann&Rauscher) držala prezentacju u Grudama. Što si ono onda pričao? Koliko se žena zaposli?

Palo im na pamet,došli na ideju!?Zasvitlile sijalice ko u crtanom ......Balt Balt Balt Baltazar

Privatni sektor generator gospodarskog razvoja ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari