Hrvatska će nastaviti pomagati Hrvatima izvan RH

ljubuski.info

Hrvatska ima ustavnu obvezu pomagati Hrvatima izvan RH i to će nastaviti u cilju što boljeg očuvanja njihova identiteta u drugim državama, u kojima žive kao nacionalna manjine ili kao konstitutivni narod, rečeno je u subotu na okruglom stolu "Hrvati izvan Hrvatske - izazovi suživota".

Okrugli stol održan je u baranjskom mjestu Tupolju, u sklopu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije, a sudjelovali su i predstavnici hrvatskih zajednica iz Srbije, Crne Gore i Mađarske.

Državni tajnik za Hrvate izvan RH Zvonko Milas važnim je istaknuo osvijestiti Hrvate u Republici Hrvatskoj o svemu onome što naši sunarodnjaci jesu, što prolaze i s čime žive.
Moramo jedni drugima izlaziti u susret i tim ljudima podizati moral, ali svjesni smo da bez materijalne potpore nema ni napretka, dodao je.

Ističe kako je, u posljednjih šest godina mandata Vlade Andreja Plenkovića, država ta sredstva podigla na zavidnu razinu, ali će se ići i dalje, u cilju što boljeg očuvanja onoga po čemu se Hrvati prepoznaju u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, ali i u drugim državama.
Nekada je naša raspršenost po svijetu bila velika slabost, danas to može biti naša prednost i snaga te moramo svi raditi na tome da postanemo jedan nedjeljivi hrvatski narod, jedna globalna hrvatska obitelj i mislim da ćemo tada imati uspjeha, zaključio je Milas.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako nikada nije dovoljno brige i osjećaja prema našem narodu izvan Hrvatske.
Hrvatska mora stati politički iza tih ljudi, zaštititi ih i ustati u ime njihovih prava i interesa, jer je to i motiv tim ljudima da se organiziraju i da mogu normalno funkcionirati u zemljama u kojima žive, dodao je.

Zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov kazao je da gotovo 80 posto sredstava koje hrvatska zajednica u Srbiji ima na raspolaganju, izdvajaju Vlada RH, hrvatske županije i gradovi.
Mi uredno plaćamo poreze u Srbiji i voljeli bismo kada bi crpili ono što je potrebno za život manjinske zajednice iz proračuna lokalnih, regionalnih i nacionalne razine u Srbiji, rekao je Žigmanov.

Napominje kako pomaka u tome ima, ali da to još uvijek nije sustav, koji ima Hrvatska u rješavaju institucionalne i financijske podrška manjinskim zajednicama.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, Jasna Vojnić, pohvalila je ovaj način okupljanja Hrvata iz drugih država. Naglasila je važnost da se Hrvati izvan domovine osnažuju, razgovaraju i prenose primjere kako se netko dobro suočio s izazovima, a na kraju da dođu u domovinu, gdje zaista imaju podršku.

Za Adrijana Vuksanovića, ministra bez portfelje u Vladi Crne Gore iznimno je važno da Hrvati imaju ministra u crnogorskoj Vladi, jer će to osnažiti i poduprijeti hrvatsku zajednicu u njenoj borbi za opstojnost i kontinuitet hrvatskog identiteta u Crnoj Gori.
Iako smo malena zajednica dajemo nemjerljiv doprinos u procesu obnove crnogorske opstojnosti i u procesu pristupanja Crne Gore u NATO i EU, kazao je Vuksanović.

Naglašava kako su Hrvati pomogli da se Crna Gora pozicionira na geopolitičkom planu tamo gdje je njena državnost počela, a to je zapadni civilizacijski krug.

Predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan ističe kako je najvažniji cilj Hrvata u Mađarskoj zastupništvo u mađarskom Parlamentu, što još nisu uspjeli postići, a smatra da bi to bilo korektno i korisno, kao što to imaju Mađari u Hrvatskoj.
Zastupljeni smo na svim razinama političkog sustava, u Mađarskoj 116 naselja ima hrvatsku samoupravu, u šest županija i glavnom gradu imamo hrvatsku državnu samoupravu i one su sve financirane preko mađarskog proračuna, samostalno djeluju i donose svoje odluke te kreiraju politiku hrvatske zajednice u Mađarskoj, naglasio je Gugan.

Cilj im je osnažiti se na polju obrazovanja jer, dodao je, danas više od 3500 djece uči hrvatski jezik u Mađarskoj, a želja im je da taj broj raste.

Glas naroda

Hrvatska će nastaviti pomagati Vukoju i njegove poslušnike oko njeg već vidjena uigrana Mantra. Nema tu nigdje na vidiku Naroda narod je iselijo i još iseljava dok ovi i ovakvi glodju milodare RH..

Iselila je .toka sitnog zuba ostale su rvatine

Zagreb je skoro kao Beograd tvorac tzv RS toliko o njihovom pomaganju Hrvata u BiH

Otkad nas Hrvatska brani i pomaže,nekako nas sve manje...

Stranački ured za uhljebljivanje. Ured za "hrvate" u Zagrebu više godišnje potroši za plaće zaposlenika nego što dodjeli za razne projekte.

Naravno politicar političaru,tko će ti dati kruh ako ga nisi zaradio,prodavanje magle ima 30 god,sad je 31 godina uvjeravanja i tako neradnici marširaju i jedu na jaslama državnim,pametnom dosta.

preko konstitivnije kr.a.du zato ih cuvaju sto dalje to bolje ali nestade konstitivnije ovo je tesko i napisat

koga će pomoć gladna hrvacka ,svoje podrepaše koji im odozdo donose šuplje glasove i bogate se ko vitinski mumija

Objektivno ovo nije pomoć nego milostinja. To ponosan narod nebi primao nego vratio debelokošcima u Zagreb.

Hrvatska će nastaviti pomagati Hrvatima izvan RH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari