"SMS protiv korupcije" u Domu zdravlja Ljubuški

ljubuski.info

Pacijenti Doma zdravlja Ljubuški uskoro mogu očekivati poruku na koju će moći anonimno odgovoriti o tome je li im netko tražio novac za zdravstvene usluge, ali će moći podijeliti svoja pozitivna iskustva o radu liječnika i medicinskog osoblja.

Riječ je o projektu "SMS protiv korupcije", a nedavno su u sklopu istog dijeljeni promotivni leci ispred Doma zdravlja Ljubuški, a Uprava Doma zdravlja podržala je rad ovog SMS servisa.

Kako ističe dr. Ivan Landeka, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški, čim mu je voditelj projekta Ivan Mlinarević prezentirao ovu ideju, spremno su je prihvatili.

Ivan mi je prezentirao tu ideju prije nekoliko mjeseci, meni se ideja svidjela i tada smo se već dogovorili da idemo u realizaciju. Bile su potrebne i pripremne radnje da krenemo s tim. Postojale su određene teškoće u vidu kontaktiranja naših pacijenata, pa smo odlučili da ćemo mi, odnosno naši djelatnici prikupljati kontakt brojeve svih koji su bili u Domu zdravlja i krajem ovog tjedna ili već u slijedećem tjednu ćemo ih kontaktirati da kažu sve ono što žele. Ovaj se projekt zove "SMS-om protiv korupcije", ali on ima puno više pozitivnih učinaka i onoga što je mene kao ravnatelja motiviralo da krenemo s ovim, a to je da one ljude koji savjesno i odgovorno rade svoj posao, da ih se pohvali. Ja sam siguran da velika većina naših djelatnika radi svoj posao maksimalno odgovorno ili korektno, ali isto ne želim da se sve generalizira. Znači ne želim da se generalizira da su svi ili dobri ili loši. Želim da istaknemo one koji dobro rade svoj posao, ali i da čujemo one probleme koje imamo u organizaciji svog rada. Želimo dati priliku našom pacijentima, svim korisnicima naših usluga da nam se anonimno obrate, pa čak i na kraju da prijave ako je bilo kakav oblik koruptivne aktivnosti od njih tražen, istaknuo je dr. Landeka.

Ja mislim da mi funkcioniramo dobro, ali uvijek možemo bolje i možemo neke sitnice popraviti i dobro je da čujemo glas naših sugrađana da vidimo u kojem smjeru možemo i dalje planirati razvijanje naših usluga, ali i posebno ističem i ovaj drugi dio. Želimo poručiti da zna svatko onaj tko radi određene nedopuštene stvari unutar zdravstvene ustanove, da smo zainteresirani da se to prekine. Ako toga ima, da pošaljemo određenu poruku svima onima koji to rade, a ne samo deklarativnu. Siguran sam da većina naših liječnika i medicinskih sestara radi svoj posao odlično, a ako ima onih koji ne rade, da im pošaljemo poruku da ćemo taj dio sankcionirati. Ja sam uvijek za to da s riječi prijeđemo na djela, a mislim da je ovo vrlo dobar put, dodao je dr. Landeka.

Mlinarević kaže kako se ideja za provedbu projekta pojavila nakon što su se upoznali sa sličnim projektom koji je proveden u Albaniji.

Naime, Mlinarević je prošle godine kao stipendist British Councila i College of Europe sudjelovao u edukativnom projektu "Program EU za mlade državne službenika u BiH" koji se odnosi na reformu javne uprave, od načina borbe protiv korupcije, do puta BiH u EU i sustavnih vježbi, te diplomacije.
Tijekom cijelog našeg istraživanja kojeg smo proveli na području zapadnog Balkana i zemalja u regiji otkrili smo zanimljiv slučaj koji se održao 2015. u Albaniji. Oni su te 2015. godine uveli projekt koji je u samo dva mjeseca realizacije dao sjajne rezultate nakon što su uveli anonimnu prijavu korupcije. Taj projekt je funkcionirao na način da bi pacijent, nakon odlaska u bilo koju zdravstvenu ustanovu, te nakon izlaska s pregleda ili medicinskog zahvata, dobio SMS poruku u kojoj ga se pitalo da li je i u jednom trenutku osjetio da je netko od doktora ili medicinskog osoblja tražio novac za provedene usluge. Mi smo bili tjedan dan u Tirani i razgovarali s ministrom pravosuđa, ministrom financija, cijelom ekipom njihovog Tima za borbu protiv korupcije i predočili su nam kako je 2015. taj projekt izgledao. Sa ciljem da mi ostvarimo barem približno rezultate kakve su oni ostvarili, pokrenuli smo ovaj projekt i u BiH. U Albaniji su za samo par mjeseci dobili 33 tisuće i 500 poruka od kojih je 11 tisuća bilo anonimno prijavljenih koruptivnih radnji, a ostatak su bile pohvale djelatnicima zdravstvenih ustanova, objašnjava Mlinarević, te dodaje kako je projekt značajno utjecao na smanjenje koruptivnih radnji u Albaniji.

Mlinarević navodi kako su u Ljubuškom već razvili sustav za anonimnu SMS prijavu korupcije te su ga uspješno testirali.

Margareta Krešić, članica projektnog tima ističe kako ovim projektom žele otkriti sve eventualne nepravilnosti u radu liječničkog osoblja.
Projekt je financiran od strane Europske unije, a implementira ga British Council u BiH. Implementacija samog projekta u Domu zdravlja u Ljubuškom provodi se u svrhu detektiranja nepravilnosti u radu liječničkog osoblja, a u cilju smanjenja koruptivnih radnji. Ono što se želi istaknuti ovim projektom je prvenstveno i osviješćivanje korisnika zdravstvenog sustava i njihove uloge u poboljšanju pružanja usluga istih. Konačni rezultat ovog projekta je i pružanje prilike svim korisnicima da prijave koruptivne radnje u zdravstvenom sustavu, ali i stvaranje jedne sistemske platforme koja omogućava na jednom mjestu pregled svih nepravilnosti koje su uočene u radu u zdravstvenom sistemu. Vjerujem da je ovakav projekt tek početak i da će biti pokretač promjena i za ostale sustave u Bosni Hercegovini, istaknula je Krešić.

Dženis Ćatić, također član tima za implementaciju ovog projekta ističe kako su već došli do zanimljivih spoznaja.
Rezultati ulazne ankete jasno pokazuju da građani Ljubuškog smatraju da nemaju adekvatne mehanizme za prijavu korupcije u Domu zdravlja Ljubuški. Siguran sam da situacija nije ništa bolja ni u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine i upravo iz tog razloga građanima smo omogućili anonimnu prijavu korupcije iz udobnosti svog doma i stoga očekujem da projekt jasno pokaže koliko je korupcija prisutna u Domu zdravlja, a u budućnosti planiramo projekt proširiti i na druge zdravstvene i upravne institucije. Na kraju dozvolite da se zahvalim uvaženom direktoru Landeki i građanima Ljubuškog, rekao je Ćatić.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Ajmo ovako:
-neka Lendeka prvo javno iznese koliko zaradi mjesečno po osnovi plaće, dodatke,
članstva u UO a ono što naaplati po staračkim domovima nećemo računati,
-ima li auto 24 sata, ko mu plaća mobitel
-broj telefona na koji se mogu prijaviti koruptivne radnje direktora javnih
ustanova/ poduzeća postavljenh od hdz-a / a on je očigledan primjer toga-

A za doktore ćemo lako, ta cijeli grad godinama zna ko uzima a ko
ne uzima. I to je ko neka tajna! A takle treba primjereno kazniti.

U čemu je problem ako nisi jamio mirno spavaj, ovo treba uvesti u sva javna poduzeća i institucije.

Uistinu, strašno je to kad doktor traži pare od pacijenta da bi mu
pružio uslugu za koju je plaćen. Stvarno žalosno, I zbog tih nekoliko
razbojnika cijela je liječnička struka stigmatizirana.

Naj pošteniji DR Ivica Nosić on isada pita 20 km nije diza cjenu a gorivo otišlo u nebesa

Dajte molim vas, ne bi vam tražio da vi sami ne tražite nešto mimo standardnih procedura u Domu zdravlja ili mimo zakona.
Svi razmaženi: "me odgovara mi doktor, krivo ne pogledao, buuu hoću u Mostar, al neću da plačam privatno"

Ivica kosić je čovjek za 5 lazete a landeki dajete burek pa sutite

Šta ćete kad vam odu Luka i Jozo pa svi ostali ne znaju tlak izmjeriti a ti Landeka si bez iskaznice go k….

Landeka je specijalist za infarkte

U zdravstvu je teška metastaza!!!Ako Landeka sam ne vidi šta nije dobro,neka da ostavku,ako smije od stranke koja ga postavila!!Zdravstvenim djelatnicima fali kultura i ponašanje,sestre mute a dr.taman dobro!!!Korupcija se riješi na većem nivou,porijeklo imovine sve kaže ko krade ko laže kazna i gotova priča.No velikim ne odgovara pa i dr.uz nije dobro prođu.Narode glasaj za poštene ako ih immma,ako nema šaraj listić.

E bravo Mlinarevicu....imam na diktafonu puno toga...valjat ce...al opet kontan...oceli bit vajde??

Narode moj istina je samo jedna a ona je razmišljanje 99%Hercegovaca bolje mi je danas dat Dokturu 20KM nego meni danas sutra da neko daje za MISU 20KM jeli tako ili nije .

Da je 200 već 200 najmanje

Korupcija je kako je Landeka i ostali adzovci dobio posao a mito je kada pacijenti daju pare doktorima ali to je u nas više poklon a cijene u privatnika su predmet Poreske onda bi Branka trebala kazniti brata Dragu

Onaj ko daje mito je isti kao i onaj ko prima mito.Ko ce snosit posljedice kad se prijavi neko od Dr?Mislim da ce nastradat onaj mali covjek koji prijavi.Lako se nade broj sa kojeg je poslana prijava.Tako da je ovo suplja prica.Cuj skupljali kontakte od svih koji su bili u Domu zdravlja.A sto se tice Dr Nosica nemojte tako.Covjek nikad nikom nije odbio pomoc a pogotovo ako nemas osiguranje.A nikad nije ni pomislio pitat il da mu se ponudi.A sto se ostalih doktora i sestara tice 70 % nebi uopce trebali tamo radit.Ni po znanju ni po kulturi razgovaranja sa pacijentima.Ni po cem.Al kad su svi preko veze upali pa mogu sta hoce.

Sve potpisujem

Nije točno.Dr.Nosić prosto rečeno pita novac onako politički kao što si mi došao opet a dodem jednom u godinu dana.Sramota od covjeka.Nacin komunikacije sa pacijentima pa dalje.Naravno dobar je sa onima koji mu daju novac da im propiše svašta nešto od lijekova pa do bolovanja ali prema meni koji samo tražim ono osnovno je bahat jer mu valjda ne dam novac pa mu nisam zanimljiv.A vi što prićate da je ljudina naravno kada mu dajete novac onda ste mu super.

Nastradat "mali" čovjek, po kojem to principu. Eto uzet će prijepis brojeva pa tražit ljude na viberu. Teleoperateri ne bi tek tako smjeli odavat osobne podatke, a i velika večina nas ima brojeve na dopunu. Tako da... I šta ti mogu učinit ako prijaviš, zabranit usluge u domu zdravlja koje ti po zakonu moraju dat? Nigdje veze s vezom. A to što naši ljudi vole odnijet sestrama kesu il doktoru dat pare je kolektivni problem od pamtivjeka. Svi ste čitali roman U registraruri gdje onak učitelju donosi purana, e tako vam je i danas

Zdravstvenim radnicima koji ispravno rade svoj posao poduplat plaće,u slučaju mita odmah otkaz

Landeka je korumpiran doktor.
Samo neka kaže zašto je jedan njegov doktor (zna se koji) 16 mjeseci na bolovanju držao ženu Zdravka Borasa.
Je li ta žena bila bolesna? Nije i sve je to dokazano.
I zanimljivo je sada da ide sudski postupak.

Ima Doktor Prskalo koji je napravio kuću od mita.

A tko će odgovarati ako neko nekoga lažno optuži. Dok se ti izvadiš iz laži gotov si. Koji bolestan projekt, ajme meni. Vidi se da su ga Ljubuški intelektualci smislili.

Netko samo izvlači novce iz ovoga. Nepotrebne i besmislene akcije. Nek odu u SBK Mostar, ovdje ako iima ičega, to je sve sića

Vi lajte na doktore a tko vas motri sa onih 50 kamera na zidovima doma zdravlja ???
I zasto ?

Kao prvo ovakvi članci nebi trebali biti na portalima. Ovdje se ljudima ljudima osvećuju zbog nečega, blate ih. Kao i u svakoj struci ima ih svakakvih. Godinama sam kod iste lječnice, nikad ništa nisam dala, ali je dr preljubazna tako da mi je nekada malo neugodno. Rado bih joj nešto poklonila , ali mi neugodno da je ne uvrijedi. A za one što se zna da očekuju mito rade idem kod privatnika i znam da sam uslugu platila. Dr Luka ljudina i više...

Lako ćemo mi za doktore, neka nam Landeka objasni kako od garaže napraviti
apoteku. To je prava tema za razgovor. I koliko to košta, da i mi znamo.

Ajde , ajde , odete u privatnu kliniku ,platite 500 km a tu lajete za 20 km.
A vase je zdravlje u pitanju.
A doktorima se klanjate do zemlje ..a lejete samo inkognito

Landeka!? Kao da lisici daješ da čuva kokoške.

"SMS protiv korupcije" u Domu zdravlja Ljubuški
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari