U Ljubuškom postavljeni reciklažni kontejneri za tekstil

ljubuski.info

Dva namjenska reciklažna kontejnera za tekstil postavljena su u Ljubuškom, i to u prostornom obuhvatu Ulice Petra Barbarića i iza Osnovne škole Marka Marulića.

Služba za stambeno-komunalne poslove i Služba za inspekcijske poslove Grada Ljubuškog u suradnji s Udrugom "EKO ZH" i poduzećem "VUPROM" d.o.o. Čitluk pokrenuli su i podržali inicijativu postavljanja reciklažnih kontejnera za tekstil.

U komunalnom okolišu i gospodarstvu svake godine nastaje velika količina tekstilnog otpada. Procjenjuje se da se godišnje diljem svijeta proizvede 100 milijardi odjevnih predmeta. Iako se takav otpad klasificira kao biorazgradiv, takva klasifikacija nije odgovarajuća, ističu iz Udruge "EKO ZH". Velik dio tekstilnog otpada, kao što su sintetička vlakna, vuna, površinski obrađeni tekstilni materijali, kompoziti ojačani vlaknima i sl., biološki je slabo razgradiv.

Prirodnim vlaknima treba nekoliko tjedana do nekoliko godina za razgradnju, a u atmosferu mogu ispuštati plinove kao što su metan i ugljikov dioksid, a na odlagalištima otpada mogu otpustiti otrovne tvari u podzemne vode i tlo.

Večernji list

Glas naroda

Treba postaviti još kontejnera za plastiku, staklo, papir, mješani otpada, bio otpad i mini baterije. Napraviti prostor za reciklažno dvorište odlaganja bijele tehnike, elektro i građevinskog otpada. Mini tvornice na periferiji grada za preradu i daljnu upotrebu kao ambalaže i sl. gore pobrojanih predmeta za pakiranje hrane, pića, higijene, auto industriju itd. Automatski bi dobili i nova radna mjesta barem za do 500 ljudi. Uvesti reda u održavanje državnih šumski prostora vangradskim naseljima i napraviti šumske pješačke staze da ljudi mogu uživati u prirodi. Kako u gradskoj tako i izvangradskoj zoni postaviti solarnu rasvjetu i elektro mrežu skinuti sa stupova i postaviti podzemno.

Hvala na ideji,pocet cemo ujutro!

Kao prvo, ni jedna županija se nije drznila donijet ikakvu zakonsku regulativu po tom pitanju. Još uvijek ti je jeftinije proizvodit plastiku, nego je reciklirat i to je istina. Zna Violeta koja kupce mami teškom PET ambalažom. I još nešto, velika vecina te plastike se ni ne može reciklirat.

U Ljubuškom postavljeni reciklažni kontejneri za tekstil
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari