Ipak se isplatilo biti branitelj!

ljubuski.info

Ovih su dana radost i zadovoljstvo posjetili još jedan skromni dom i barem na kratko skrenuli teške životne misli u svijetliju budućnost članova jedne ljubuške obitelji.

U selu Lisice živi obitelj Marka Petrušića, hrvatskog branitelja koji je skupa sa suprugom Anom podigao četiri sina, čovjeka o kome svi njegovi seljani i poznanici pričaju samo u superlativima, jer kažu kad je bilo najteže Marko je pokazao svu svoju ljudsku veličinu.

Naime za vrijeme Domovinskog rata kada su mnogi tražili izgovore kako bi se sklonili od pogibli koju je za sobom nosilo to teško vrijeme, Marko je ne pitajući za plaću i priznanja ponosno stao na raspolaganje za obranu ovih prostora.

Poznat je svima po činjenici da niti jedan jedini teren u ratu nije propustio, a odrađivao je pored toga i za druge koji su izbivali iz ovih ili onih razloga.

Rat je prošao, ideali su postali prošlost, trebalo je nastaviti živjeti i suočiti se sa novom poslijeratnom stvarnošću koja je za Marka i obitelj bila teška i neizvjesna.
Naš ponosni branitelj sada živi od mizerne mirovine od trista i nešto maraka, supruga ne radi a dvojica sinova koji žive u istoj obitelji imaju tek povremeni i neizvjestan posao.
Marko je već odavno obolio i bolest sve više uzima danak u kvaliteti života jer više ne može svojim radom priskrbit obitelji životnu egzistenciju.
Obitelj živi u staroj obiteljskoj kući a u naknadno podignutom potkrovlju iste živi jedan od Markova četiri sina skupa sa suprugom i četvero djece od kojih je samo on zaposlen.
Pošto je kuća imala samo betonski krov jer se za više nije imalo sredstava, ista je prilikom svake kiše prokišnjavala i vlaga je bila stalna prijetnja po fizičko i mentalno zdravlje ukućana.

Da život često piše čudne priče pokazalo se i ovaj puta kada su vidjevši opisano stanje prijatelji Ratko i Joško pritekli u pomoć i na kući odradili fasadu, a mala grupa zaboravljenih branitelja uz pomoć gradskih struktura uspješno odradila novi krov na kući koja sada liči na pravu kuću u kojoj više neće biti vlage i vode koja je dugo vremena narušavala kvalitetu života ove skromne i poštene obitelji.

Radost i ponos branitelja se ponovo vratila u kuću Petrušića i sada sa više zadovoljstva i sa osmjehom na licu Marko i njegova obitelj nakon dugo vremena žive, barem što se životnog prostora tiče, jedan ljepši život.

Na značaju je nakon dugo vremena dobila i Spomenica Domovinskog rata od dr. Franje Tuđmana koju je naš branitelj dobio za ratno zalaganje i koja ponosno visi na zidu hodnika u kući Petrušića, koja je Marku posebno draga i na koju je silno ponosan.

Ponosan je i zbog činjenice da su njegovi zaboravljeni branitelji kojima pripada i drugi prijatelji, ovom gestom vratili vrijednost čovjeku-branitelju i vratili mu vjeru u ljude koja je zbog teških životnih okolnosti koje ga prate bila značajno poljuljana.

Neka bar sada, ako to nije bilo moguće prije i Marko i svi ostali zaboravljeni branitelji, barem djelomično osjete da je braniteljska žrtva vrijednost koja ne prolazi i da se kad-tad mora isplatitit.

Zaboravljeni branitelji

Glas naroda

Bravo Pehar pravi si heroj

Kad nije rata vidio i terena obisao jer za to nije imao srca a ni onoga drugog m....a neka bar sad napravi sta korisno

Tvoje malodušje neće ostaviti traga na nikome osim tebe samoga jer nešto drugo tobom vlada, to je vidljivo.

Malo je reć " heroj"
Narodni heroj ko metnimo reć Jure Galić .
a možda i Veći

Ovakve stvari su hvale vrijedne...i svaka čast za ovako nešto, a da je sreće nebi trebalo to rješavat na ovakav način

Svaka cast ovim dobrim ljudima.

Svaka čast momci...Pehar i ostali što su se poduzeli ovog hvale vrijednog čina....pomoći kada treba.

Sve pohvale Draženu i ekipi koja je sudjelovala.

Svaka vam čast branitelji presjedniku i njegovim suradnicim i svim onima koji su pomogli ovom branitelju samo naprijed.

Ha ha dice sada skela.

Ipak se isplatilo biti branitelj!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari