Čitlučani i Ljubušaci umiru od opakog limfoma

Osiromašeni uran, pesticidi, herbicidi, stres i sve slabija otpornost organizma najveći su krivci što od malignih limfoma danas obolijeva dvostruko više Hercegovaca nego prije rata. Dok je prije rata deset od 1000 hospitaliziranih pacijenata bolovalo od malignih limfoma, danas oni čine čak petinu pacijenata.

Jedini hematolog u Federaciji BiH, voditeljica Odjela za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KB-a Mostar prim. dr. Nada Škobić-Bovan, kaže kako je najveća pojavnost bolesti zabilježena u Čitluku, Ljubuškom, Livnu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Konjicu, te Mostaru.

Statistička ispitivanja pokazala su da od Hodkginove bolesti, jedne od tri skupine zloćudnih tumora limfoidne loze, obolijevaju mlađi muškarci, a zamijećen je porast oboljelih od ne-Hodgkinovih limfoma pacijenata u dobi od 70 do 80 godina. Pojavnost obolijevanja žena znatno je porasla u odnosu na razdoblje prije rata upozorava prim. dr. N. Škobić-Bovan.

Poražavajuća i strašna činjenica je i ta da je samo tijekom 2006. godine u KB-u Mostar dijagnosticirano 40 pacijenata oboljelih od limfoma, a u 2007. godini njih 33, što čini nezanemarivu brojku od čak 109 osoba koje se liječe od malignih hematoloških bolesti (leukemije, plazmocitomi, mijelodisplazije, mijelofibroze...).

Porast broja oboljelih od limfoma bilježi se i u razvijenom svijetu, a prim. dr. N. Škobić-Bovan kaže da su limfomi tzv. bolest civilizacije. Ona objašnjava da je zapažena učestalost u osoba boljeg socijalnog statusa, jedinaca i najstarije djece u obitelji.

Bolest nepoznanica

Ipak, zašto je to tako još je nepoznanica, dok je liječnicima jasno da se bolest češće javlja u osoba čiji imunološki sustav nije u ranom djetinjstvu izvježban izlaganjem dovoljno jakoj antigenskoj stimulaciji. Ipak, dok broj oboljelih iz godine u godinu zastrašujuće raste, zabrinjavajući je i podatak da Federacija BiH, osim dr. Nade Škobić-Bovan, više nema liječnika hematologa.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari