Za tri godine ispunjen samo jedan od 14 prioriteta EU

ljubuski.info

Prije točno tri godine, Europska komisija postavila je pred BiH 14 prioriteta koje mora ispuniti kako bi dobila status kandidata za članstvo u Uniji, a od kojih je do danas u cijelosti ispunjen svega jedan. Istodobno, vlast i dalje blokira usvajanje ključnih zakona koji bi omogućili borbu protiv korupcije.

Transparency International (TI) u BiH objavio je prošle godine analizu koja pokazuje da je BiH uspjela samo formirati Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, a što je jedini ispunjeni prioritet na europskom putu. Za godinu dana nije napravljen nikakav napredak, a Dom naroda Parlamenta BiH nedavno je spriječio usvajanje nekoliko važnih zakona koji bi osigurali prevenciju korupcije i borbu protiv organiziranog kriminala, za što ne postoji nikakvo opravdanje, ukazuje TI u BiH.

Ova nevladina organizacija, nadalje, ukazuje da od važnijih pokušaja provedbe tih reformi treba izdvojiti to da je Zastupnički dom Parlamenta BiH dva puta uspio usvojiti zakon koji regulira oblast sukoba interesa usklađen s međunarodnim standardima, ali je ta važna reforma oba puta zaustavljena u Domu naroda BiH, gdje se opstruira i usvajanje Zakon o javnim nabavama i izmjena Zakona o VSTV-u BiH, koji su preduvjet za sustavnu reformu pravosuđa. Umjesto reforme, navodi, nadalje, TI, RS je ušla u proces donošenja vlastitog zakona o VSTV-u, čime je napravljen korak ka potpunom urušavanju pravnog poretka. U prošloj su se godini, u kojoj BiH nije provodila ni jednu od tih reformi, nizale milijunske afere u javnim nabavama koje pravosuđe nije procesuiralo, iako je TI BiH identificirao više od 300 važnih dužnosnika koji su, izravno ili neizravno, u sukobu interesa. Zbog potpune blokade u Federaciji BiH, nije usvojen Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, dok katastrofalna primjena tih zakona na drugim razinama nije zaustavila progon onih koji se odluče prijaviti korupciju.

Suštinske reforme nisu u interesu ključnih donositelja odluka

Nadalje, umjesto ispunjavanja prioriteta EU-a koji se tiče osiguranja izbornog integriteta, u BiH je dovedeno u pitanje i samo održavanje izbora, čime akteri najnovijih blokada polako ulaze u sferu kaznene odgovornosti. BiH u izborni proces ulazi bez proračuna za održavanje izbora i s jednim od najlošijih zakona u regiji, napose u pogledu sprječavanja izbornih prijevara i zlouporabe javnih resursa.
Kako već imamo najave podjele novca pred izbore i neizravnu kupovinu glasova, jasno da suštinske reforme nisu u interesu ključnih donositelja odluka. Vladajuće političke stranke potrošile su vrijeme na pokušaje rješavanja ustavnih pitanja i očuvanja vlastite kontrole nad izbornim procesom, dok su izmjene koje bi spriječile krađu glasova, manipulaciju biračkim odborima i nezakonito financiranje političkih stranaka ostale po strani, ukazuje TI i napominje da je svega pet prioriteta iz Mišljenja Europske komisije realizirano parcijalno ili se počelo ispunjavati a uglavnom se radi o tehničkim pitanjima, a ne suštinskoj reformi koja bi ubrzala europski put.

Iako je velika većina političkih aktera opredijeljena za europske integracije, sve ono što se dešavalo u protekle tri godine jasno pokazuje da su ključni ciljevi vladajućih elita opstrukcija reformi, očuvanje poluga moći i postojeća rasprostranjena korupcije, zaključak je.

Glas naroda

Jadna nam majka štaćemo mi ispuniti.Mi smo prvaci svita u korupciji.

Sto se ovo ne raskrcmi? Nikakvog smisla ovaj Frankenstein od drzave nema. Sta kazete vi Muslimani, svakako je na ovakvim vijestima pola vasih komentara?

BiH postoji da bi se Muslimani igrali velikobosnjackog nacionalizma kroz plast gradjanstva i "brige za drzavu" - kao sto je to Milosevic radio krajem osamdesetih u bivsoj Jugi.
Iste ideje je plasirao samo mu pogledajte govore na youtubeu - Jugoslavija/svi smo mi Jugoslaveni, gradjanski princip drzave, jedan covjek-jedan glas, "jacanje drzave" kroz centralizaciju nadleznosti...
Sve isto kao sarajevski sibicari iz SDA, DF, SDP i Nase stranke.

Kakva drzava ovo je projekt gdje karteli vode drzavu

Ispunjeno je samo ono što njima paše i di se more jamit

Za tri godine ispunjen samo jedan od 14 prioriteta EU
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari