Braniteljima se treba odužiti na odgovarajući način

ljubuski.info

Tijekom jučerašnjeg sastanka predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i braniteljskih organizacija u FBiH, premijer Fadil Novalić je kazao kako se svaka država mora odužiti veteranima na odgovarajući način.

On je to izjavio povodom prezentacije primjene nedavno izmijenjenih zakona o braniteljima, kojima su unaprijeđena dosadašnja prava branitelja, a pravo na redovne naknade stekli i novi korisnici iz te populacije.

Video: Novalić: Borcima se treba adekvatno odužiti

Kao što ste vi bili spremni u najtežem trenutku biti na braniku naše domovine, tako smo i mi uvijek bili spremni garantirati da ćemo ispunjavati obveze prema vama, rekao je Novalić braniteljima.

U 2022. godini, naveo je, uvećane su braniteljske naknade te su izmjene zakona o braniteljima stupile na snagu 15. travnja, a isplate počele početkom svibnja.

Premijerove riječi

Setom zakona iz braniteljsko-invalidske zaštite uveli smo takozvanu švicarsku formulu. To znači da će se vaše naknade svake godine usklađivati prema rastu potrošačkih cijena i bruto domaćeg proizvoda. Vlada tako sustavnu uvodi braniteljsku populaciju u dodatnu sigurnost, da nema umanjenja i 'zaleđivanja' njihovih prava. Osim toga, povećali smo i osobne i obiteljske invalidnine te naknade dobitnicima najvećih ratnih odlikovanja. Vlada FBiH je osigurala 18,5 milijuna KM za povećanje naknada obiteljima šehida i poginulih branitelja te ratnih vojnih invalida. Za povećanje osnovice u ovoj godini od 5 posto izdvojeno je 12,5 milijuna KM. I još 5,5 milijuna KM se izdvaja za ratne vojne invalide koji imaju tuđu njegu, njih oko 600, premijerove su riječi.

U odnosu na dosadašnje stanje braniteljske zaštite, otklonjeni su nedostaci kad je riječ o suprugama poginulih branitelja bez djece, djeci bez oba roditelja i roditeljima poginulih branitelja čija su djeca bila oženjena. Napravljena je ispravka u vezi sa suprugama umrlih ratnih vojnih invalida, koje su bile mlađe od 65 godina i bile nezaposlene.
U ovogodišnjem proračunu FBiH, za dobitnike najvećih ratnih priznanja izdvojili smo 17 milijuna KM. Usklađivanje s rastom potrošačkih cijena i GDP-a znači rast boračkih naknada svake godine, kazao je također premijer.

Reformski akt koji je Vlada FBiH utvrdila 2019. godine je Zakon o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji, čime je uvedeno u pravo skoro 19.300 branitelja i članova njihovih obitelji s područja FBiH.

Posljednjim izmjenama ovog zakona iz travnja, prava su dobile nove kategorije iz braniteljske populacije, njih oko 2.000. Riječ je o braniteljima s prebivalištem na području Republike Srpske i Brčko Distrikta, povratnicima, bez obzira na njihove godine života, kao i suprugama umrlih razvojačenih branitelja.
Za to smo osigurali dodatnih pet milijuna KM u proračunu FBiH i sada transfer za ove namjene iznosi 50 milijuna KM, premijerove su riječi.

Novalić je zahvalio predstavnicima braniteljskih udruga za konstruktivne dijaloge, sastanke i međusobno razumijevanje te za zajedničko sudjelovanje u donošenju svih navedenih zakonskih rješenja jer bez toga, ne bismo uspjeli.

'Švicarska formula'

Sudionicima sastanka se obratio i pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Prezentirajući primjenu seta izmjena zakonodavstva o pravima braniteljske populacije, naglasio je opredjeljenje aktualne vlade da zakonski i sustavno rješava braniteljske probleme, što je ovim izmjenama na određen način i urađeno, prema Terzinim riječima.

I on je istaknuo uvođenje tzv. 'švicarske formule' kao jamca sigurnosti branitelja.

Švicarska formula osigurava da će braniteljske naknade rasti, a ne mogu biti umanjivane ni ako odnos cijena i GDP-a bude negativan. Najmlađi akt iz braniteljskog seta je Zakon o pravima razvojačenim braniteljima i članova njihovih obitelji, utvrđen 2019. godine, a nakon njegove primjene, uočeni su određeni propusti, pa je došlo do izmjena te je ispravljena nepravda prema određenim kategorijama iz braniteljske populacije, naveo je Terzo.

Po njegovim riječima, ovogodišnji proračun resornog ministarstva je 356,7 milijuna KM, a od toga, 346 milijuna namijenjeno za realizaciju braniteljskih zahtjeva i prava. U odnosu na prošlu godinu i izvršenje tadašnjeg proračuna, za 20 milijuna KM je veće izdvajanje; izmjenama zakona je za 18,5 milijuna uvećano izdvajanje za osobne i obiteljske invalidnine, a 1,5 milijuna KM za uvećanje naknada dobitnicima najvećih ratnih priznanja.

Prema Terzinim riječima, 271 milijuna KM rezervirano je za naknade obiteljima poginulih branitelja i ratnim vojnim invalidima.

Pripadnici ovih kategorija su se već posvjedočili u povećanje naknada isplaćenih početkom svibnja ove godine.

Početkom lipnja će biti isplaćene svibanjske naknade ratnim vojnim invalidima čije naknade su uvećane 100 posto, roditeljima poginulih branitelja, koji su živjeli samo od invalidnine te suprugama poginulih branitelja, kojima je invalidnina umanjivana po stjecanju radničke mirovine.

Pedeset milijuna KM je namijenjeno za razvojačene branitelje, u proračunu za 2022. je ovoj kategoriji uvećan iznos za pet milijuna u odnosu na 2021.

Po konstataciji da su izmijenjeni zakoni stupili na snagu, Mirza Terzo je zaključio da su time obećanja izvršena ili je izvršenje u tijeku.

Nisu nezadovoljni, ni prezadovoljni

Uime braniteljske populacije, sudionicima sastanka obratio se Aljo Bošnjaković, predsjednik Koordinacije boračkih saveza proisteklih iz Armije RBiH, rekavši kako branitelji nisu nezadovoljni najnovijim izmjenama legislative, ali ni prezadovoljni.
Sigurno bismo bili zadovoljniji da su se izmjene na ovaj način desile prije dvije godine, Bošnjakovićeve su riječi.

Nezadovoljstvo je izrazio zbog sporosti u donošenju nove legislative i zbog toga što smatra da zakoni ipak nisu skrojeni prema istinskim zaslugama onih koji su izlagali živote za obranu domovine.

Zadovoljan je, pak, što uvođenjem tzv. Švicarske formule', nikome ubuduće ne može pasti na pamet da pravi uštede u proračunu na račun branitelja, rekao je.

Bošnjaković kaže kako su zakoni povoljni i stoga što je dobar pomak napravljen kad je riječ o naknadama ratnim vojnim invalidima paraplegičarima te usklađivanjem mirovina braniteljima ostvarenih po povoljnijim uvjetima.

Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara u FBiH, kazao je kako će se taj savez i dalje truditi da svaki segment prava i potreba braniteljske populacije dobije svoje mjesto, onako kako mu pripada.

Sastanku na kojem je prezentirana primjena izmijenjenih zakona, iz Vlade su sudjelovali i dopremijeri Vesko Drljača i Jelka Milićević, a od branitelja, predstavnici brojnih udruga i saveza proisteklih iz Armije RBiH i HVO-a.

FENA

Glas naroda

Ajmo objasnjenje.Ko je ovdje koga napadao?Srbi branitelji..[ * neprimjereno * ]e branitelji i Hrvati branitelji.Ko je napadao ovu drzavu.Bice Njemacka..Amerika i ostali svjet.Cudo jedno.

Oh oprostite.Muslimani branitelji.Il se i ovo nesmije pisat.Bosnjaci.

To je bijo napad strani sila uz pomoć domaći [ * neprimjereno * ]ka svi ostali su bili topovski meso.

Sad glasujte ponovno za Komšića on vam je obeća penzije i niste ih dobili. Zaboravljeni i od Komšića.

Izvedimo iz nezasluženih stečenih prava lažne pukovnike i tako ćemo se odužiti stvarnim braniteljima.

Odužiće se ko i dosad?
Nabaviće duže pendreke i marisat i ko i u Sarajevu,Bijači,Šćitskoj petlji itd???
Bravo za lažove!

Lažni pukovnici su potpisali dezerterim invalidnine a zaboravljenim ništa, pukovnike sve na reviziju poslati da se vidiš komu su potpisali invalidnine i koliko su jamili sebi u džep

da su svi bili dezerteri rata nebi ni bilo

objavite spisak koji imaju trolist ili zlatni ljiljan pa će te vidjeti lažne branitelje

Sve spiskove imate vec poodavno objavljene pa sta ste dobili?Samo zuganje.

premijeru, odužite se ljudima koji su proveeli godine u hvo-u a nemaju ništa, svi zaboravljeni, ako nemate spisak ko prima ko neprima onda ste nitko samo blebetanje u prazno.kad su se djeli kurirski pozivi onda se je znalo di je tko, sada kad treba ljudima odužit se onda nema spiska, udruge rade za sebe to su izmišljene formacije koje samo trpaju novac u svoje džepove.nedaj bože goreg od ovoga a bit će svašta....

Braniteljima se treba odužiti na odgovarajući način
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari