U BiH oko 1.100 divljih odlagališta otpada

ljubuski.info

Na području BiH, prema procjenama, postoji oko 1.100 divljih odlagališta otpada, iako ih je nedavno širom zemlje zatvoreno od 10 do 15 posto, dok se u Federaciji BiH nalazi oko 340 nezakonitih odlagališta.

Najčešće se mogu vidjeti u šumama, pored rijeka i uz pove, a na njih se odlaže sve i svašta, od kućanskih aparata, namještaja, životinjskih ostataka do građevinskog materijala.

Problem rješavanja divljih odlagališta će biti riješen kada se uvede selektivno razdvajanje otpada, na cijelom području cijele BiH, zatim izgradnjom regionalnih centara za upravljanje otpadom, te pojačanim radom inspekcijskih tijela - kazali iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT).

Glavni izazov sa kojima se suočava trenutačni sustav upravljanja otpadom je značajan broj stanovnika koji živi u ruralnim područjima bez usluga prikupljanja otpada, što neizbježno vodi do nekontrolisanog odlaganja otpada i povećanja broja divljih odlagališta.

Općinska komunalna poduzeća imaju i svoja odlagališta, koje su uglavnom "smetljišta" koja ne ispunjavaju većinu osnovnih ekoloških kriterija, kao što su obloženo dno, otplinjavanje i prečišćavanje procjednih voda.
Rad odlagališta je slab zbog nedostatka opreme za sabijanje, prekrivanja slojeva otpada, procedura prihvaćanja otpada, što rezultira odlaganjem svih vrsta otpada. Broja općinska odlagališta nemaju kamionske vage, pa se na osnovu zapremine kamiona vrši procjena količine otpada. Ipak, u proteklom desetljeću u FBiH uspostavljena su ukupno četiri regionalna odlagališta, u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Livnu, te peto koja se trenutno gradi u Živinicama. Iako općine potpišu sporazum o pridruživanju za odvoz svog otpada na regionalnu deponiju, u stvarnosti se to ne ostvari uvijek, uglavnom zbog velikih troškova prijevoza, pa se odlagališta suočavaju s poteškoćama zbog nedovoljnog prihoda potrebnog za normalan rad - naglasili su iz FMOIT-a.

Razvrstavanje otpada

Osim toga, u Federaciji BiH još uvijek nije razvijeno ni razvrstavanje otpada po kategorijama kao u drugim europskim zemljama, a općinske uprave odgovorne za sektor komunalnog otpada nemaju resurse potrebne za upravljanje modernim i sve složenijim sistemima.

Također, količina kontejnera za posebne kategorije otpada je nedovoljna.
Za sada se vrši razvrstavanje samo ambalažnog, elektronskog i elektoničkog otpada. Iskustvo koje imamo u Federaciji BiH se zasniva na projektima ograničenog obujma. Od ukupne količine proizvedenog ambalažnog otpada, količine dobijene sustavom odvojenog prikupljanja su ograničene - navode iz Ministarstva.

Ističu kako je proces nabavke kontejnera za posebne kategorije otpada počeo te da se oni postavljaju u cijeloj Federaciji BiH kako kroz određene pilot projekte, tako i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša.

Izgradnja spalionica

Govoreći o mogućoj izgradnji spalionica otpada, naveli su kako izgradnja spalionica predstavlja veliki problem u Federaciji BiH.
U Federaciji BiH postoji zainteresiranost građana za gradnju spalionica ali po principu "ne u mom dvorištu". Spalionice će početi s izgradnjom kada se uplaniraju u prostorno-planskoj dokumentaciji, nađe lokacija i verificira kao mjesto za spalionicu i naravno kada dobije suglasnost lokalne zajednice, jer je BiH pristupila Aarhuskoj konvenciji i javnost mora biti uključena u projekt izgradnje spalionice - kažu iz FMOIT-a.

Dodaju kako se spalionice koje imaju dobro tehnološko rješenje, lokaciju i odobrenje javnosti nakon ishodovanja potrebnih dozvola mogu odmah početi graditi u FBiH.

Takođe, izgradnja postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada zajedno sa energanom su, kako ističu, prijeko potrebni, ali su izuzetno skupi infrastrukturni projekti koji se ne mogu realizirati bez pomoći međunarodnih kreditnih i financijskih institucija.
U ovim postrojenjima se takođe proizvodi RDF alternativno gorivo koje se koristi u betonarama. Studije su pokazale da bi izgradnja jednog takvog postrojenja u Sarajevu imala i ekološkog i ekonomskog smisla, obzirom na količinu otpada koji se proizvodi u Kantonu Sarajevo - ocjenjuju iz FMOIT-a.

Poručuju kako u zadnjih par godina interes javnosti za prirodu i očuvanje okoliša raste te da se dobar dio građana Federacije BiH upoznao s pojmom ekološka osviještenost, ali da još treba raditi na tome.
Potrebno je uložiti velike napore u povećanje svijesti javnosti s ciljem da se poveća broj građana koji odvajaju otpad kod kuće i učestvuje u odvojenom prikupljanju otpada te postigne dobar kvalitet odvajanja na izvoru, kroz smanjenje količina nečistoća i rezidualnog otpada koji se stavlja u kontejnere za odvojeno prikupljanje - poručili su iz FMOIT-a.

FENA

Glas naroda

Šta u BiH nije divlje........

Divljaci prave divlja odlagališta.

U BiH oko 1.100 divljih odlagališta otpada
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari