Postaju li i lijekovi luksuz?

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja s najmanjom kupovnom moći na europskom kontinentu, ali po pitanju cijena lijekova, prati standard država koje imaju daleko veći BDP po glavi stanovnika.

Kao da to nije dovoljno, cijene lijekova u našoj državi ne prestaju rasti, a građanima postaju luksuz. Posebno umirovljenicima, koji su i prije poskupljenja za određene terapije izdvajali i do pola mirovine. Roditelji djece oboljele od epilepsije nedavno su digli glas jer je lijek za epilepsiju "diazepam klizma" skuplji za 120 posto.

Roditelji se snalaze na razne načine, a ovaj lijek je samo jedan od onih koji su poskupjeli u proteklom periodu. Predsjednica Udruge "Dajte nam šansu" Ines Kavalec kaže kako su cijene različite od ljekarne do ljekarne.
Ljekarne moraju standardizirati cijenu. Ova "klizma" bi trebala biti besplatna svakom roditelju - naglašava Kavalec.

Dodaje kako veliki broj roditelja traži podršku i financijsku pomoć jer nisu u mogućnosti nabaviti onoliko lijekova koliko je neophodno njihovoj djeci.

U apotekama je "brufen" skuplji za 2 marke, pa umjesto dosadašnjih 5, košta 7 maraka. Građani su izrazili negodovanje i cijenom "linexa", koji je s 9 dostigao cijenu od 14 maraka.

Međutim, najveći problem predstavlja cijena lijekova koji se koriste kao redovna terapija.

Hanka Gegić majka je desetogodišnjakinje koja boluje od epilepsije, a trenutno je u bolnici zbog upale pluća. Iznenađena je cijenama lijekova i kapi, ali i nedostatkom razumijevanja da se pristupačnijim učini nešto što je neophodno za život.
Podsjetit ću da je "keppra" lijek jedno vrijeme bio skinut s esencijalne liste, koštao je 100 KM i bilo je strašno. Mi roditelji smo bili uporni i uspjeli smo se izboriti da se vrati na esencijalnu listu - rekla nam je Gegić.

Udruga "Misli dobro" pokrenula je inicijativu za izmjenu Pravilnika o načinu oblikovanja cijena lijekova u Bosni i Hercegovini. Kazali su kako se nadaju da će se prilikom izmjene propisa koji se odnose na visinu veleprodajne i maloprodajne marže na lijekove institucije voditi interesima građana, a ne osobnim i interesima raznih skupina.

Glas naroda

postaju kada penzioner izdvaja od 400maraka

Svaki put kad dođeš u ljekarnu, za isti proizvod te dočeka nova cijena, viša za 2-3KM! Kako to?

Postaju li i lijekovi luksuz?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari