Braniteljima 3.730.000 KM

ljubuski.info

Vlada FBiH u četvrtak je usvojila osam programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, u ukupnom iznosu od 3.730.000 KM.

Jednim od usvojenih programa je za pomoć u liječenju branitelja planirano 1.500.000 KM. Sredstva će biti odobravana u skladu s odredbama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji za razvojačene branitelje za vlastito liječenje i članove uže obitelji razvojačenih branitelja, obitelji poginulih branitelja, obitelji umrlih ratnih vojnih invalida, obitelji umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja i odličja i obitelji umrlih razvojačenih branitelja. Pod članom uže obitelji se smatraju se roditelji, bračni partner i djeca.

Kako su izvijestili iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, program koji se odnosi na tekući transfer neprofitnim organizacijama vrijedan je 390.000 KM, a njegov cilj je pružanje potpore i financijske pomoći Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima boračke populacije Sarajevo sa 273.000 KM i Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Mostar sa 117.000 KM. Od ovih iznosa je 90 posto namijenjeno za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije, a deset posto za sufinanciranje tekućih troškova Fondacije i Zaklade.

Programom, u ukupnom iznosu od 180.000 KM, omogućeni su transferi Savezu logoraša BiH u iznosu od 80.000 KM, Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH od 40.000 KM, te 60.000 KM za IDA - istraživačko-dokumentacijske aktivnosti i zaštitu žrtava svjedoka genocida.

Izuzetno, za člana obitelji koje je odlukom nadležnog tijela proglašen nesposobnim za privređivanje podnositelj zahtjeva može ostvariti pravo na novčanu pomoć za plaćanje troškova njegovog liječenja neovisno je li član obitelji živi u zajedničkom domaćinstvu s podnositeljem zahtjeva.

Sredstva od 800.000 maraka planirana su kroz transfer za pomoć u sufinanciranju troškova pokopa pripadnika braniteljskih populacija. Ona će biti odobravana u skladu s odredbama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji za članove uže obitelji razvojačenog branitelja s kojim je umrli razvojačeni branitelj živio u zajedničkom domaćinstvu u vrijeme smrti.

Također će biti odobravan za sufinanciranje troškova pokopa pripadnika braniteljskih populacija, odnosno ratne vojne invalide, članove uže obitelji poginulih branitelja, dobitnike ratnih priznanja i odličja i članove njihovih obitelji, razvojačene branitelje za slučaj smrti članova njihove uže obitelji. Transfer za sufinanciranje izgradnje spomen-obilježja, uređenja groblja iznosi 100.000 KM.

Pravo prijave na korištenje ovih sredstava mogu ostvariti udruge koja okupljaju braniteljsku populaciju, institucije i vjerske zajednice, s razrađenim programima usmjerenim na realizaciju ciljeva proizašlih iz namjene ovih sredstava.

Program namijenjen Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljsku populaciju iznosi 200.000 KM, dok je za tekući transfer neprofitnim organizacijama za obilježavanje značajnih datuma planiran je iznos od 200.000 KM.

Osmi danas usvojeni program odnosi se na transfer udrugama proisteklim iz posljednjeg obrambeno oslobodilačkog/domovinskog rata, a njegov iznos je 360.000 KM. Od ovoga se 290.000 KM raspoređuje za sufinanciranje programa rada udruga/saveza registriranih na federalnoj ili na razini BiH, a koji okupljaju najmanje 60 posto svojih članica registriranih na razini županije s istim temeljnim nazivom saveza uz dodatak naziva županije u kojoj su registrirani. Preostalih 70.000 KM su interventna sredstva za potporu programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve koji nisu obuhvaćeni javnim pozivom.

Glas naroda

Brigadirima i pukovnicima oduzeti sve što imaju jer nisu branitelji osim nji nekoliko ovo drugo je sve sredilo ne zaslužene mirovine i odličja

nisam član nikakve braniteljske udruge, nemam vojnih primanja -nikakvih, nemam ni mirovinu,
imam li ikakvo pravo na pomoć za liječenje i lijekove po ovom što je odobreno, ima li kakvo objašnjenje, ili opet ko je jamio jamio

E pajdo ovo ti je samo za lažnjake i pukovnike,a teško za nas koje nemamo ništa.

Pa kad si već na internetu kucaš federalno ministarstvo branitelja valjda tamo piše zašto se može aplicirat, a ti pitaš ove babe tračare.

VETERANI 317 Sbbr Zenice hvala vladi - min Terzo na sredstvima za Veterane bez obzira u koju grupu spadaju, svima su toplo preporućeni novci za život . Pozdrav Domovini bez diskriminizacije .

Braniteljima 3.730.000 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari