Samo za pet godina iz BiH je otišlo 432.000 ljudi

ljubuski.info

Gost podcasta "Imam ideju" portala Bljesak.info ovaj put je prof. dr. Vjekoslav Domljan, čiji smo boravak u Mostaru iskoristili kako bismo aktualizirali neke teme, ali i otvorili posve nove.

Gospodin Domljan je rektor Sarajevo School of Science and Technology (SSST) i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu. Također je predsjednik Vijeća ekonomskih savjetnika Vlade Federacije BiH.

Prof. Domljan je početkom svibnja boravio u Beču na zanimljivoj međunarodnoj konferenciji u okviru Partnerstva za mir, a moderirao je panel "Položaj mladih na Balkanu".

Dakle, kakav je položaj mladih ljudi? Mogu posebice da kažem nešto o BiH sa stanovišta kako riješiti problem. Položaj mladih je vrlo težak, a kao što su demografi predočili, od 2005. godine je broj umrlih veći od broja rođenih, dakle u pitanju je negativan prirodni priraštaj. Čak možemo reći da ti problemi nisu od 2005. nego još od 1984., bez obzira na režim koji vladao. Stvari se pogoršavaju iz godine u godinu tako da je stanje alarmantno, a dodatno se pogoršava odlaskom ljudi. Samo za pet godina, od 2015. do 2020., iz BiH je u zemlje EU otišlo 432.000 ljudi. Da nije bilo pandemije, val iseljavanja bi bio veći nego u periodu 1992. - 1995. Političari bi trebali shvatiti da su stvari otišle izvan kontrole, kaže naš sugovornik.

Gost podcasta, prof. Domljan napominje da dobre zemlje privlače talente, a loše ih rastjeruju. S obzirom na dugogodišnje iskustvo sveučilišnog profesora osvrnuo se i na sustav obrazovanja kod nas.

Potrebna je temeljita reforma obrazovanja. Čitav naš obrazovni sistem je utemeljen na 'fact lerning' metodi ('bubanju'), umjesto 'problem solving', kao što je to u naprednim zemljama. Obrazovanje mora biti postavljeno da poboljšava ljudski kapital.

Navodi u razgovoru niz zanimljivih primjera, usporedbi, rezultata istraživanja i raznih projekata koji su rađeni s ciljem istraživanja stanja u bh. obrazovanju i rezultati su često bili više nego poražavajući.

Jedna od tema bilo je i pristupanje naše zemlje Europskoj uniji, a prof. Domljan napominje kako se kod nas događaju gotovo isključivo promjene na još gore nego što je prethodno bilo. Za razliku od nekih zemalja, koje godinama promatramo kao nerazvijene, primjerice Afričke države, BiH ne ide naprijed.

Napominje također da BiH loše stoji po pitanju prosječnih stopa gospodarskog rasta.

Stojimo loše. Od 2000. do 2020. prosječna stopa rasta iznosila je 2,5 posto. Bez 6-7 posto nema govora o razvoju. Da bi BiH stigla zemlje visokog dohotka, tržište mora biti glavni regulator, ekonomija mora biti otvorena. Svaka napredna zemlja se otvara, proizvodi ideje, najvažnija je proizvodnja ideja…, napominje naš gost, nenamjerno (što je, uostalom, na fonu naziva našeg podcasta).

Naravno, teme su nam bile i najnovija ekonomska kriza u svijetu izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i šanse da se kriza svlada. Nadalje, govorili smo o aktualnom trenutku u BiH, s obzirom na rastuću inflaciju, niske zarade zaposlenih, velika opterećenja i poslodavaca i zaposlenika, neučinkovitu vlast i sl.

Pitali smo profesora Domljana i je li rješenje snižavanje, odnosno uvođenje različitih stopa PDV-a, ukidanje trošarina, na koji način rasteretiti privredu i privući investitore itd.

Dakako, nismo mogli zaobići ni Mostar kao zasebnu temu na samom kraju, a tu smo uistinu čuli čitavu lepezu kritičkih razmišljanja i dobrih prijedloga profesora Domljana.

bljesak.info

Glas naroda

Uz ovakve politicare o njihove kompanjone, čudo je da je itko tu ostao. Nasi politicari na svim nivoima shvacaju svoju poziciju u vlasti kao priliku za osobnom dobrobiti. Nasi dušebrižnici ne žele se sukobljavati s vlasti poput Krista koji je svojim dijelima pojazivao kako se suprostavlja licemherima i farizejima. U konstalaciji takvog stanja, jadan narod ne zna za bolje i šuti a vlast zna dobro kako sve prikazivati u svoju korist jer su kupili manje vise sve od medija do udruga.

Za sve je krivo "Sarajevo", kažu naši dušobrišci

Između ostalih naravno da je najkrivlje Sarajevo, fržava kreira politiku a vidi kakva je

Tito je za sve kriv...

profesore Domjan naj zalosnije je sto se ovi nasi politicari natjecu ko ce vise srusiti a ne ko ce graditi otkako je dosla demokraska vlas devedesetije svaku vecer razmisljam hoceli doc neki demokrata noces da mi pobije faniliju i zapali kucu koju mi je otac ostavijo pa isada u njoj zive unuci i praunuci moga oca o cemen si i prico nazalos fala ti profesore Domjan za ovakvo izlaganje

Dogadja se sve po planu ,glasaci Hdz a ostaju ,a oni koji nisu odlaze ,nikakve krize za vladajuce...

Kako to da neko iđe vamo je dobro penzija 400 maraka plata 800.Raj na zemlji.

Otić će ljudi ostat će uhljebi i članovi partije

Kad vidim ovog leptira smuči mi se. Do 1994 ugledni HDZekan, poćurili ga za dekana Pravnog fakulteta, a onda preko noći obrat, prebjegao Muslimanima, izdao nas. Sad docira, ali ima nas koji smo ga slušali dok je pjevao drugim glasom.

ja necu nikud iz jercegovine bogareti

Samo za pet godina iz BiH je otišlo 432.000 ljudi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari