Ombudsmani zatrpani žalbama na pravosuđe

ljubuski.info

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH zaprimila je prošle godine 427 predmeta koji se odnose na rad pravosuđa. U pitanju je, kako su naveli ombudsmani, povećanje broja žalbi od 16 posto u odnosu na godinu ranije.

Najveći broj žalbi u oblasti pravosuđa, koji im je stigao prošle godine, odnosio se na rad nekolicine sudova.

Čak 50 žalbi odnosi se na Općinski sud Livno, a 28 na Općinski sud Sarajevo te 27 na Osnovni sud Banja Luka. Za Županijski sud Livno zaprimljena su 22 predmeta, za Kantonalni sud Sarajevo 20, za Općinski sud Tuzla 16, Okružni sud Banja Luka 16, Općinski sud Mostar 10 i Općinski sud Doboj osam.

Ovi statistički podaci su indikator da bi nadležna tijela, prije svega Ministarstvo pravde Republike Srpske, Federalno ministarstvo pravosuđa i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH, trebali razmotriti mogućnost uvođenja dodatnih mjera sa ciljem povećanja učinkovitosti ovih sudova, ocijenjeno je iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Kada je riječ o dužini trajanja sudskih postupaka, sudovi su se, poslije intervencije ombudsmana, različito izjašnjavali.

Tako bi neki sudovi dostavili izjašnjenja u kojima se navode razlozi kašnjenja u postupanju koji se najčešće vežu za veliki broj predmeta na kojima rade.

Neki sudovi su se izjašnjavali i da predmete rješavaju po planu rješavanja, ali ne navedu kada se može očekivati da će konkretni predmet biti riješen.
Najveći problem predstavlja dužina sudskog postupka, u odnosu na predmete s oznakom hitnosti, kao što su radni sporovi, konfliktni razvodi ili povjeravanje djeteta na staranje nakon razvoda braka, iako se ovi predmeti prema Obiteljskom zakonu FBiH smatraju hitnim, ističu iz Institucije ombudsmana za ljudska prava.

Kada je u pitanju Općinski sud u Lukavcu, ombudsmani navode da ovaj sud ima sustavni problem i da svaki novo zaprimljeni predmet automatski dolazi u situaciju da neće biti uzet u rad odmah i da će se postaviti pitanje kršenja prava na pravično suđenje zbog dužine trajanja postupka.

Ombudsmani su, dodaje se u jednom od primjera, postupali i po žalbi u kojoj je kao odgovorna stranka označen Kantonalni sud u Tuzli, koji je odlučivao po žalbi u vezi s isplatom novčanog potraživanja iz radnog odnosa.

Kantonalni sud u Tuzli dostavio je odgovor Instituciji ombudsmana da ne može precizirati kada će taj predmet biti stavljen u rad, zbog čega su ombudsmani BiH nekoliko puta ponovo tražili dostavljanje informacije o stanju spisa te u konačnici dobili odgovor da je taj predmet završen donošenjem presude. Dakle, iz konkretnog predmeta može se zaključiti da je radni spor za koji se smatra da je hitne prirode uz uključivanje ombudsmana BiH trajao pet godina, ističu ombudsmani.

Omer Abdagić, član Upravnog odbora Odvjetničke komore FBiH, ističe kako on i sve njegove kolege imaju probleme zbog presporog rada sudova.
Ne samo ja, nego svi odvjetnici imaju problema zbog toga što sudovi kasne s rješavanjem predmeta, s izradama odluka i tako dalje. Reforma pravosuđa nije uspjela ni u jednom segmentu. Klijenti vrše sve veći pritisak na odvjetnike misleći da oni mogu nešto učiniti kod sudova da se tako nešto ubrza i poboljša. Međutim, mi odvjetnici smo nemoćni, rekao je Abdagić.

NN

Glas naroda

Male im plaće od 3000 KM do 5000 KM sucima i tužiteljima zato rezultata nema i građani se žale, potlpaćeni su, po učinku ih plaćati i poslat na oranice da osjete težački rad.

Ne mogu vjerovat da u ovako sređenoj državi nešto ne štima.Poglavito da troglavo predsjednišvo ne kontrolira rad svih institucija...treba još 4-5 predsjednika..zar ne..

Izmišljena organizacija,koja je pod šapom njih trojice diktatora.....ništa ne rade nego bla bla bla...lova lova ....

Može li se tužiti tužiteljstvo i tužitelj

Ombudsmani zatrpani žalbama na pravosuđe
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari