Tko treba pokrenuti postupak protiv divljanja cijena?

ljubuski.info

Zbog naglih poskupljenja svih vrsta roba i usluga reagirali su iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, koji u pismu od vlada Federacije BiH i Republike Srpske traže da, u suradnji s nadležnim ministarstvima odnosno odjelima, donesu dodatne mjere izravne kontrole cijena i uspostave održivih mehanizama robnih rezervi te pojačanog ulaganja u domaću proizvodnju.

Kontrole cijena

U svom apelu, koji su obrazložili zakonskim rješenjima, ombudsmani za zaštitu potrošača traže od vlada FBiH i RS-a da pokrenu zakonske mehanizme za kontrolu cijena roba. U argumentaciji iz ove institucije podsjećaju federalnu Vladu da se Zakonom o kontroli cijena propisuje da, ako dođe ili ako može doći do značajnih poremećaja ponude i potražnje te poremećaja u kretanju cijena i njihovim odnosima, Vlada FBiH također može poduzeti mjere u oblasti cijena i za proizvode i usluge koje su u nadležnosti županija i općina odnosno gradova ili utvrditi da postoje uvjeti za propisivanje mjera izravne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga te bliže odrediti uvjete za propisivanje tih mjera od nadležnih tijela županija i općina odnosno gradova.

Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH ističu kako je zaprimljen značajan broj predstavki potrošača vezano uz porast cijena. U vrijeme pandemije donesena je odluka da se cijene ne smiju podizati. Pandemija koronavirusa nije okončana. Tko treba pokrenuti postupak protiv svakodnevnog divljanja cijena? Kome se mi građani trebamo obratiti? Jednostavno, što građani mogu uraditi da se divljanje cijena zaustavi. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, stopa promjene indeksa cijene (CPI) u razdoblju od studenoga 2020. godine u odnosu na studeni 2021. godine iznosi 5,4 posto.

Vanjski čimbenik

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, u razdoblju od prosinca 2020. godine do prosinca 2021. godine zabilježen je porast povećanja cijena za 6,5 posto.

Za isto razdoblje, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, cijene su uvećane za 6,3 posto. Prosječna mirovina u 2021. godini u Federaciji BiH iznosila je 489,50 KM, dok je u Republici Srpskoj bila 431,20 KM. Prosječna mirovina u Distriktu Brčko BiH za isto razdoblje iznosila je 489,66 KM. Najveći porast odnosio se na cijene hrane, sredstava za osobnu higijenu, kao i usluga prijevoza.

Nedavno je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao za medije kako je problem povećanja cijena u dominantnoj mjeri prouzročen vanjskim čimbenikom. Iz njegova ministarstva uvijek su isticali, kako je kazao, važnost da visine marži osnovnih životnih namirnica, kao što su ulje, šećer, sol, maslac, margarin, pileće meso i dr., u trgovini budu na ekonomski opravdanoj razini. Trgovačke marže trebaju osigurati pozitivno poslovanje trgovaca, ali nikako stjecanje dodatnog profita i njihovo bogaćenje. Vezano uz navedeno, u mom mandatu Vlada Federacije BiH je na prijedlog ovog ministarstva donijela 17 odluka o mjerama izravne kontrole cijena i usvojila više od 25 informacija s prijedlogom zaključaka, koje su se odnosile na cijene životnih namirnica i energenata.

Večernji list

Glas naroda

koji ministar i koji ministri u bih, tri godine sjede u foteljama uzimaju dobru lovu sebi , niti jedan zakon za zaštitu naroda nisu donili, samo sebe bogate, politika van - narod bijeda i ko zna kako će sve ovo završti, nema dobre prognoze, plate male -gazde se bogate, otvaraju nova carstva,slave , peku janjce i prave folklor, e moj narode...jadan je i bog koji vas gleda...

A "mali covik u kladionici".Bivsa drzava vam je ne imala kontrolu cijena vec ih sama odredjivala pa je zavrsila u hiperinflaciji.Na sliki vitinjskog polja ne vidi se ni jedna uzorana parcela,sad more bit da je vec nesto ozelenilo na kojoj ali vecina se ne radi.Necete radit,ok,ima ljudi koji oce i njima triba dat da rade.Cijene ce se obuzdat samo ako potraznja opane a ne ako neko intervenise.

Kako misliš neće radit, tko bi radio ako od tog nema na kraju nikakve zarade i još bude u minusu? U sred ljeta u Čapljini možeš nać tonu iskrenutih dinja, kavoda, bostana koje ne uspiju prodat. A da ne pričam o ljubuškom ranom. Otvore tržište i uvezu sve strano, na osnovu čega našem padne cijena. Jedne godine, dvije se opečeš, treću nisi lud. A kriza kao i ta davna je namjerno stvorena

A ti posijes jecam i kuruz ili gravoricu i drzis krave mlikare.Ili plastenike.A i tog vaseg kukanja je priko glave,ako ti se ne isplati sa cim i zasto onda sadis iduce godine?Nase povrsine su male i cilo vitinjsko neobradjeno polje tribaju radit dva tri gospodarstva,samo triba natrat ove sto nece da rade da iznajme.

Uzdaj se u se i u svoje kljuse. Ako cijene hrane divljaju jedino što će vas "zaštititi" je da probate uzgojit sami sebi barem dio hrane. Logično, nitko ne može biti 100% neovisan, ali barem čete morati manje kupovati. Jedna do dvije ture tovljenih pilića, par kavoda, paprika, patlidžana... dovoljna za prosječnu obitelj, tko može nek uzgoji gudu. Ljekovitog bilja na sve strane. Iskoristite proljeće, a ne čekat da vas država spasi jer sigurno neće.

Zašto se UZB ne uključi i nepovede proteste protiv ovog neodrživog divljanja cijena netko mora da motivira uspavani narod..

Evo tko će prvi? Kod nas su svi rezignirani i pomireni sa svime sto ih zapadne. Mogu samo protesturat zbog neke [ * neprimjereno * ].osti, vidjeno vec.

Tko treba pokrenuti postupak protiv divljanja cijena?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari