Obrazovanje u BiH skoro pred ponorom

ljubuski.info

Povodom 15. obljetnice stupanja na snagu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH u petak je u Mostaru održan okrugli stol na temu "Budućnost visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini".

Procijenili smo da je ovo dobro vrijeme za podvući crtu i vidjeti kakve je rezultate sektor visokog obrazovanja postigao nakon prelaska na Bolonjski sustav i reforme visokog obrazovanja. Bojim se da prvi pokazatelji govore kako je visoko obrazovanje pred ključnim trenutkom, skoro pred ponorom, ako se ne promijeni smjer - rekao je glavni tajnik uDRUGE rektora privatnih sveučilišta/univerziteta Marko-Antonio Brkić.

Dotakao se i prioriteta koji su službeno i formalno postavljeni u dokumentu "Prioriteti razvoja visokog obrazovanja u BiH 2016-2026"
Ako se ne promijeni dinamika aktivnosti, odnos i prioriteti iz tog dokumenta te ako ti isti prioriteti ne budu žurno ispunjeni i nadograđeni preporukama naših kolega iz EU, nećemo dobro proći - smatra Brkić.

Istaknuo je kako prema svim svjetskim i regionalnim statstikama BiH najlošije stoji u sektoru visokog obrazovanja u cijeloj regiji.

Okvirni zakon prepoznaje četiri ključna subjekta koji su pokretači procesa sektora visokog obrazovanje: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, Centar za informiranje i priznavanje dokumenata u visokom obrazovanju i Rektorski zbor BiH. Osim Centra, ostali subjekti nisu položili ispit i izvršili svoj zadatak - mišljenja Brkić.

Prema njegovim riječima, nadležnost za visoko obrazovanje je i na entitetu Republike Srpske i na županijama u Federaciji i, svi trebaju, od javnih i privatnih ustanova, preuzeti odgovornost za stanje u toj oblasti.

Rektor Sveučilišta/Univerziteta "Vitez" Mirko Puljić je izjavio kako je obrazovanje jedno od najprioritetnijih oblasti u koje se treba ulagati.
Mislili smo obaviti jednu dubinsku analizu i iz toga izvući neke pretpostavke i zaključke kako i kuda ići dalje, da bi poboljšali sustav obrazovanja u cjelini i to znanje stavili u funkciju razvoja i povećanja standarda naših građana - istaknuo je rektor Puljić.

Jedan od sudionika na okruglom stolu je bio i Milenko Kundačina, voditelj doktorskih studija na Sveučilištu "Hercegovina" koje, kako je kazao, stavlja naglasak na kvaliteti nastojeći ispuniti europske modele i zahtjeve.

FENA

Glas naroda

Naravno da je obrazovanje palo na niske grane kada u ŠEVE možeš kupiti diplomu kao da si u trgovini.

Mozes imat skolu kakvu god hoćeš,možeš je završiti na svakakve nacine ali moraš biti teski uhljeb vladajucih da dobiješ posao,i onda si pod njihovom cizmom,ili trebaš gledati kome ćeš se zavuci u krevet a da je imalo u vlasti i onda si ko na konju,možeš što hoćeš.

Jadranka iz oporbe ravnateljica zavoda kupila diplomu u Travniku na privatnom fakultetu prva dama obrazovanja i naslikava se i još se bacaju proračunski novci za ništa. Privatni brzopotezni fakulteti su put za vlast koju Hdz gura a od mostarskom neće biti ništa dok studenti završe ovi pozicije uzeli.

U BiH je apsolutno sve pod ponorom

Mora li bit pred ponorom kad ga u njeg guraju naši. Čemu škola kad je svak more kupit. Prvo stolica onda sjeda edukovana stražnjica.

Imamo HR H-B sa - 500 tisuća Hrvata, a isto tako imamo Hrvatsku s - 1 milijun stanovnika i 200 ratno-profiterskih obitelji. Pobili i raselili sve neistomišljenike da bi mogli svoju nepismenu telad posjesti u fotelje i za unapređenje dobiju diplomu po želji. BiH nit ide naprijed, nit lijevo, nit desno nego svih 30 godina je usko privezana za uže uz rub provalije. Tu nema bolje budućnosti dok se sva tri naroda ne probude i neobračunaju svaki sa svojot teladi. A, najbolje bi bilo da netko istjera vojsku s punom ratnom opremom i da urade vojni udar na državu i ove sve što žive preko tuđi leđa postrojiti uza zid.

Jadna je škola kad je kupiš za novce a nemaš pojma ni o čemu.

U nas mozes biti i ministar bez skole.

To je pravilo, kod nas svaka dala bu može bit ministar vidite hrv vladu i ovamo kod nas nema razlike

bogastvo je imat dvi skole pod jednim krovom i u skolama fratre i hode pa deca se pocela ubijati gluho bilo

Dok partijske seoske krkanske budale postavljene za predsjednike mjesnih zajednica kolo vode dobro se ne piše ni miševima

Obrazovanje u BiH skoro pred ponorom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari