Ništa od smanjenja PDV-a i trošarina na gorivo u BiH

ljubuski.info

Pompozno najavljivani prijedlozi ublažavanja rasta cijena smanjenjem PDV-a i ukidanjem trošarina na gorivo zapeli su u proceduri. Na dnevnom redu Doma naroda parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak, 16. svibnja naći će se izmjene zakona o PDV-u, od ukidanja trošarina još ni traga. Dok cijene goriva ne prestaju rasti, potrošači gube nadu kako će država intervenirati.

U Banjaluci se bilježe cijene dizela od 3,17 do 3,29 KM, dok je benzin nešto ispod tri marke. Potrošači kažu da toče manje količine goriva. Posebno se to odnosi na poljoprivrednike koji moraju da kupuju i drugi repromaterijal. Jednog od njih zatičemo ogorčenog što do sada trošarine nisu ukinute.

Političari proteklih dana ovu temu uglavnom spominju kada odgovaraju na pitanja novinara koji svakodnevno izvještavaju o poskupljenjima.
To je posao parlamentarne skupštine BiH, Vlada je svoj dio uradila. Ja ih pozivam da to završe što prije, kaže predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Dok cijene goriva ne prestaju da rastu neizvjesno je kada bi PS BiH mogla ponovo razmatrati privremeno ukidanje trošarina. Izaslanici Doma naroda odbacili su hitnu proceduru po ovoj tački tako da bi se po pitanju trošarina raspravljalo u redovnoj proceduri. Procjene su da bi ukidanjem trošarina gorivo bilo jeftinije između 35 i 40 pfeniga u zavisnosti od vrste goriva.

Prema dostupnim informacijama, ukidanje akciza trebalo bi da se nađe na jednoj od sljedećih sjednica u državnom parlamentu. Neizvjesno je kada i na koji način će biti okončana ova procedura i donesena odluka.
Skoro sve stranke su zagovarale smanjenje odnosno ukidanje trošarina na naftu i naftne derivate, onda mijenjaju političke stavove i razvlače, sada to postaje besmisleno i građani ne vjeruju da će vlasti nešto uraditi po tom pitanju, navodi zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Jasmin Emrić (A-SDA).

To je još uvijek u proceduri, međutim, tu pozivam građane da kazne one koji su protiv toga. Građani su ti koji plaćaju da se autoeceste grade, međutim, autoceste se ne grade, imamo punjenje proračuna i onda taj novac ide na otpremnine. Evo imali smo nedavno čelnike doma naroda SDA, HDZ, SNSD, koji su samo u jednom danu uzeli preko 100 tisuća maraka otpremnina, ističe zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Damir Arnaut (Naša stranka).

Globalna kretanja cijena nafte teško mogu biti slamka spasa koja bi potrošačima dala kakvu-takvu nadu. Distributeri sporo reagiraju na snižavanje cijena i ako ih uopće bude. Intervencija države ispostavlja se kao jedino kratkoročno rješenje kojeg nema.

Glas naroda

Bravo glasači udbaša čovića, malog b alijinog, i Miloradovi.Vi ste svi odreda veći lophovi od tih za koje glasate samo ne morete se svi probit na njihova mista.Kako bi vi tek krali?

Neka ima para za cigara . Za pivce za zivce. Za tatoo koje novo ime na ruku. Kakav novi pajdo ..Dze češ vise

Ništa čudno, al i dalje gužve po gradu, nitko ne može ni 200 m pjehe. Tko je navikao sipat će pa kolika da je cijena, isto kao što će pušaći uvijek kupovat cigare.

kako ništa kad su jučer Mate Lončar i Lidija Bradara uporno govorili o inflaciji i poboljšanju mladi koji so odselili iz države

dva puta su mladih BIH biti ko suncokret Mate Lončar ili napustiti državu

Vezane vijesti

Ništa od smanjenja PDV-a i trošarina na gorivo u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari