U prošloj godini samo četiri pravomoćne presude za visoku korupciju

ljubuski.info

Tijekom 2021. godine u Bosni i Hercegovini doneseno je 147 pravomoćnih presuda za krivična djela korupcije, od čega se svega četiri odnose na visoku korupciju, pokazuju podaci Monitoringa procesuiranja korupcije koji je predstavio Transparency International u BiH (TIBiH).

Uprkos tome što je BiH jedna od zemalja sa najvišim nivoom korupcije u Europi po svim relevantnim istraživanjima, pravosuđe se uglavnom bavilo procesuiranjem sitnih slučajeva i nižerangiranih službenika, dok su brojne velike afere i dalje ostale bez epiloga, navodi TIBiH u priopćenju za javnost.

Sva tužiteljstva u BiH podigla su ukupno 235 optužnica, od čega se samo šest ili 2,5 posto odnose na visoku korupciju. Jedna od njih se odnosi na bivšeg ministra obrane BiH Selme Cikotića, koji optužen za krivično djelo počinjeno prije više od deset godina, što dodatno ukazuje na nepravovremeno i neučinkovito procesuiranje korupcije u BiH - navodi se u saopćenju.

Podaci koje je TIBiH objavio na Interaktivnoj mapi procesuiranja korupcije pokazuju da je Tužiteljstvo BiH dodatno smanjilo i onako mali broj podignutih optužnica, a ništa više uspjeha nije imalo ni Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala koje pri Republičkom tužiteljstvu RS.
Ono se uglavnom bavilo korupcijom u 'sopstvenim redovima', odnosno u samom pravosuđu, a od ukupno šest potvrđenih optužnica jedna je podignuta protiv službenika ovog tužiteljstva zbog primanja mita, a tri optužnice podignute su protiv sudaca u Banja Luci, Istočnom Sarajevu i Prijedoru. Treba istaknuti kako je ovo tužiteljstvo prošle godine otvorilo i neke značajne istrage o višemilijunskim zloporabama u javnim nabavkama tijekom pandemije, ali se rezultati tek očekuju u sljedećem razdoblju - navode iz TIBiH.

Kako se nadalje navodi, u cijeloj BiH došlo je do povećanja broja podignutih optužnica za korupciju u odnosu na 2020. godinu kada je zbog pandemije došlo do naglog pada svih pokazatelja rada pravosuđa, pa su rezultati sada na približno istoj razini kao i ranijih godina.

Iz TIBiH podsjećaju kako je najveći doprinos tome dao tužiteljski sustav FBiH, gdje je broj optužnica sa 75 tokom 2020. povećan na 185 u prošloj godini.

S druge strane, broj optužnica u tužiteljskom sustavu RS je tek neznatno povećan, ali je i dalje daleko manji nego u petogodišnjem razdoblju prije pandemije, dok je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH smanjilo broj podignutih optužnica za korupciju.

Uvjetne kazne

Posebno porazne rezultate već godinama ima Okružno tužiteljstvo u Istočnom Sarajevu koje je posljednju optužnicu za korupciju podiglo 2018. godine, a sudovi su u zadnjih sedam godina donijeli samo dvije osuđujuće presude za korupciju po predmetima ovog tužiteljstva. Ništa bolje rezultate nema ni Okružno Tužilaštvu u Trebinju, koje prošle godine nije podiglo ni jednu optužnicu za korupciju. Samo jednu podiglo je Kantonalno tužilaštvo SBK, a pred sudovima u ovom kantonu donesene su samo tri presude za korupciju i u sva tri slučaja tuženi su oslobođeni optužbi - navodi se.

Iz TIBiH upozoravaju kako je od ukupnog broja donesenih pravomoćnih sudskih presuda za korupciju 68 posto slučajeva završilo je uvjetnom kaznom, jer su procesuirani uglavnom sitni slučajevi, dok se samo 41 presuda (27,8 posto) odnosi na zatvorske kazne.

Istovremeno navode kako više od polovine kaznenih prijava (57,3 posto) završi naredbom o nesprovođenju istrage, a kako te prijave, osim građana, podnose i nadležne agencije za provođenje zakona, jasno je kako ne postoji odgovarajuća suradnja između ovih agencija i tužiteljstva.

Monitoring suđenja u ovim predmetima koji je na određenom uzorku TIBiH nedavno provodio, pokazao je kako je prosječna kazna zatvora izrečena za korupciju u BiH manja od dvije godine, iako je zakonom zaprijećena kazna za korupcijska kaznena djela do deset godina.
Sudski procesi u ovim slučajevima u prosjeku traju tri godine i sedam mjeseci dok su pojedini predmeti trajali i preko 11 godina. Pravosuđe se sve češće suočava sa političkim pritiscima i javnim napadima visokih dužnosnika, što uz postojeće sustavne nedostatke svakako utječe na učinkovitost procesuiranja korupcije - navodi se u priopćenju.

Glas naroda

Kriminalci koji sebe zovu političarima imaju državu

Niko navoj planeti nije u prednosti tek na kraju vremena će se znati diče ko..

Nema korupcije kad nitko nije osuđen po statistiki najbolja zemlja na svijetu bez korupcije svi rade, nitko nije na birou, mladi čim završe školu odmah dobiju posao, kako su ovo četvero našli pa ih osudiše u zemlji bez korupcije.

Vezane vijesti

U prošloj godini samo četiri pravomoćne presude za visoku korupciju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari