Što je Čović bez Komšića?

ljubuski.info

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, kazao je da je potpuno očekivano što su Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Hrvatski narodni sabor (HNS) odlučili izaći na izbore i da je to on ranije i najavljivao što je u ponedjeljak i potvrđeno.

Za Raguža navedeni potez je predizborni alibi jer, kako on objašnjava, raspisivanje izbora se dogodilo po protuustavnim pravilima što je zapravo, kako tvrdi, poraz Bosne i Hercegovine.

Želi se praktično opečatiti dekonstituiranje Hrvata kao političkog i konstitutivnog naroda u BiH. Zato je to poraz BiH, ali ujedno i hrvatske politike na čelu s Draganom Čovićem i poraz svega onoga što su oni radili u proteklom vremenu, odnosno, bolje rečeno nisu radili, pojasnio je Raguž.

Također, Raguž pozdravlja zaključak da se ponudi jedan kandidat za člana Predsjedništva BiH u ime hrvatskog naroda i to bi, prema njegovom mišljenju, trebala biti nestranačka osoba.

Što je Dragan Čović bez Željka Komšića, što je Bakir Izetbegović bez Milorada Dodika i obrnuto i tu leži iskrenost namjera da ne dođe do bilo kakvih ustavnih i izbornih reformi i to su te glavne podjele u BiH, pojasnio je Raguž.

Glavne podjele su, prema Raguževim riječima, one na političke vladajuće elite koje žive svoj svijet potpuno u odsustvu od realnosti, a s čijim posljedicama se svakodnevno suočava "običan svijet".

7 usvojenih zaključaka

Na jučer održanoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a BiH donijelo sljedeće zaključke:

  1. Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva na žurnu stabilizaciju političke situacije u BiH postizanjem dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se uklonili svi oblici diskriminacije i kršenja političkih prava hrvatskoga konstitutivnog naroda i svih drugih građana sukladno odlukama Ustavnoga suda BiH i Europskoga suda za ljudska prava. Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako su izmjene Izbornog zakona BiH jedan od ključnih uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa te opću revitalizaciju euroatlantske perspektive BiH.
  2. Predsjedništvo HDZ-a BiH izražava duboku zabrinutost zbog pitanja nezakonitosti i netransparentnosti tijekom nadolazećeg izbornoga procesa s obzirom na nelegalno popunjavanje Središnjega izbornog povjerenstva (SIP) te imajući i u vidu otvorene krađe na Lokalnim izborima u Mostaru 2021. godine. Značajan dio članova SIP-a se nedvosmisleno stavio na raspolaganje radikalnim unitarističkim bošnjačkim frakcijama kako bi se ukinula ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata, što je isticano u javnim nastupima njihovih članova. Predsjedništvo HDZ-a BiH drži da raspisivanje Općih izbora u ovim uvjetima predstavlja grubo kršenje vladavine prava i demokratskih standarda s obzirom na političku kontrolu i političku pristranost tijela nadležnog za provedbu izbora.
  3. Predsjedništvo HDZ-a BiH pozdravlja napore domaćih i međunarodnih aktera za najavljeni nastavak pregovora na visokoj razini oko reforme Izbornog zakona BiH. Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako Odluka Ustavnoga suda BiH u predmetu "Ljubić" i presude Europskoga suda za ljudska prava nisu implementirane unatoč naporima međunarodnih facilitatora. Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako je hrvatski pregovarački tim u posljednje dvije godine predložio desetke prijedloga koji u potpunosti rješavaju sve diskriminacije utvrđene presudama Europskoga suda za ljudska prava kao i presude domaćih sudova.
  4. Predsjedništvo HDZ-a BiH drži kako sustavno odbijanje i bojkotiranje reforme neustavnoga Izbornog zakona od strane dijela radikalnih bošnjačkih stranaka ostavlja nemjerljivo štetan prostor za nastavak sustavne diskriminacije i političke krađe u Dom(ovima) naroda i Predsjedništvu BiH kao ključnim institucijama za konstitutivne narode. U ovim institucijama moraju postojati paritet i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda. Odbijanje dogovora od strane SDA i radikalne unitarističke pretenzije za stvaranjem države po vlastitoj mjeri neće abolirati glavne bošnjačke stranke odgovornosti od nastavka urušavanja institucija i destabilizacije kako entiteta Federacije BiH, tako i Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva sve bošnjačke stranke na žurni prestanak korištenja govora mržnje u javnom prostoru kako prema hrvatskome narodu u cjelini tako i prema legitimnim političkim predstavnicima hrvatskoga naroda.
  5. Predsjedništvo HDZ-a BiH nedvosmisleno podržava potpunu implementaciju zaključaka Izvanrednoga zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) od 19. veljače 2022. godine. Predsjedništvo HDZ-a BiH smatra kako je implementacija tih zaključaka započela 4. svibnja 2022. u trenutku raspisivanja Općih izbora bez prethodno implementiranih nužnih izmjena Izbornoga zakona, čime se izravno dovodi u pitanje politička opstojnost Hrvata kao konstitutivnoga naroda. Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva HNS BiH na žurno razmatranje idućih koraka u tom smjeru.
  6. Predsjedništvo HDZ-a BiH upućuje zahvalnost predsjedniku HDZ-a i Vlade RH Andreju Plenkoviću kao i ministrima u Vladi RH na iznimnim diplomatskim i političkim naporima koje svakodnevno ulažu na visokim razinama i međunarodnim forumima. HDZ RH ima nemjerljive zasluge za internacionalizaciju hrvatskoga nacionalnog pitanja u BiH i podizanje svjesnosti o kršenju temeljnih prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda. Stoga, još jednom pozivamo sve nositelje izvršne i zakonodavne vlasti u RH na kontinuitet i jačanje takvog angažmana kako u međunarodnoj zajednici tako i u međunarodnim organizacijama, a sve u cilju konačnog završetka procesa pregovora o izmjenama izbornoga zakonodavstva prije održavanja Općih izbora.
  7. Predsjedništvo HDZ-a BiH snažno, kontinuirano i nedvosmisleno izražava solidarnost s ukrajinskim narodom te još jednom jasno osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Predsjedništvo HDZ-a BiH iskazuje pijetet svim žrtvama agresije, podsjećajući se na užase rata kroz koju je prošao hrvatski narod u BiH.

HDZ BiH, kao i druge stranke Hrvatskoga narodnog sabora BiH, nedvosmisleno podržava odluke Europske unije i neće pristati na insceniranu političku kampanju dijela oporbe kao i zloupotrebu patnji ukrajinskoga naroda od strane pojedinih politički aktera, plaćenih medija i dijela stranih diplomatskih službi na štetu HDZ-a BiH i hrvatskoga konstitutivnog naroda, navodi se u priopćenju.

Glas naroda

HDZ I HNS na čelu sa Čovićem je veika sramota koja je okupila parazite i ulizice koji neznaju ništa raditi niti su ikad radili

Polako nas navikavaju na naziv "predsjedništvo HDZ BIH" pod krinkom da cw oni preuzet predsjedništvo u trećem entiteu ili gdje već ne. Isto kao što vrlo često izađe naslov: "Predskednik Čović...", namjedno zaboravivši napisat predsjednik čega. Kakav crni predsjednik i kakvo crno predsjedništvo?!

Haha izrazili zahvalnost Plenkoviću, a nisu Milanoviću! Kako to? Kako to?

More li neko objasnit šta bi bilo da hrvati bojkotiraju izbore ?

Samo se piše o političarima, obljezavanju nekih dogadjaja i ostale gluposti za ten i zdravu kozu.
Novinari pisu o nekim mikro agresijama i nasilju nad zenama dok dobijaju pare od ovih gore. Nema ovdje nista za narod, za mene i za tebe. Ne piše se o parama ispod stola korupciji i birokraciji, nitko nista ne istrazuje. Svi mi znamo kako sve to funkcionira u nas, ali nema glasa.
Upamtite; Svaka laž ima cijenu prema istini , duplo je skuplja od istine koju ce na kraju narod platiti. Ja i ti.

A evo smeta li ti neko pisat?Bujrum ako znas.Sto se Raguza tice,pitanje je sta bi on bio bez Covica?

Jos je ovaj portal ostao za piskaranje, za ostale skoro treba jmbg.
Sta ti je to "bujrum"?

Visok, plav, zgodan i ktomu jos g. l. up.
Mozda se javi kakva iz naseljenog mjesta (sela).

Hercegovac hrvat kršćanin visok plav zgodan je šund fraza is Hrvatske humoristicne serije dobro poznate a pitanje bujrum je bio sarkazam.

Bujrum ti je bujrum.

Nebi ima protiv koga čančat na smo ugroženi,bija bi on odgovoran

Ugroženi? Nismo ugroženi već 500 godina zašto bi bili u ovo moderno vrijeme?

Ugroženi od svojih glava

Ako su stranci uspjeli nacrtati granice unutar Bih i da to sve tri strane potpišu,tako bi trebali uraditi i u federaciji i sada bi im bio i lakši podao jer tu sudjeluju dvije strane.Ne znam zašto se boriti za nešto što nema smisla i to se u ovih 30, god.i pokazalo..

Srbi nagrađeni za agresiju nas adz osramotio i raselio

Sve je to uhljebljeno nije nitko bez novaca,svi luksuzno žive zato su tamo,jadna sitotinja uvijek nešto nestvarno priča i raspravlja

Vezane vijesti

Što je Čović bez Komšića?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari