Državni tužitelji se uglavnom bavili rezanim duhanom

ljubuski.info

Svaki od tužitelja Tužiteljstva BiH prošle godine u prosjeku nije podigao ni tri optužnice, i one su se uglavnom odnosile na nedopuštenu trgovinu duhanom, duhanskim proizvodima i krijumčarenje migranata.

Ovo se u suštini, može zaključiti iz izvješća o radu Tužiteljstva BiH za 2021. godine u kojem se navodi da je 58 tužitelja podiglo 172 optužnice.

Ono što je zanimljivo jeste da je najveći broj ljudi po tim optužnicama završio na slobodi jer je od 234 osuđenih osoba njih čak 172 oslobođeno ili osuđeno na uvjetne i novčane kazne. Kada se uzme u obzir struktura kaznenih dijela po osnovu kojih je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnice, najviše ih se odnosi na "nedopušten promet trošarinskih proizvoda", odnosno krijumčarenje i trgovinu duhanom i duhanskih proizvodima.

Od ukupno 172 optužnice, njih 72 se odnosi na ovo kazneno djelo, a ostalo se uglavnom tiče krijumčarenja migranata, zatim krivotvorenja novca itd.
Mi se bavimo rezanim duhanom, a ne organiziranim kriminalom. Time treba da se bave općinska inspekcijska tijela, nekoliko puta je upozorio Branko Perić, sudac Suda BiH.

On je u više navrata upozoravao kako "naš problem nije statistika" već ono što dolazi u pravosuđe te da se kaznena djela kojima se bavi Tužiteljstvo BiH prema zapriječenim kaznama ne mogu smatrati ozbiljnim kriminalom kojim bi se trebalo baviti.
Na državnoj razini Tužiteljstvo BiH je srušeno iznutra. U strukturi kriminala su gotovo beznačajna kaznena djela kao što je prodaja rezanog duhana, prekogranično krijumčarenje stoke i sitno krivotvorenje novčanica. Nedostojno institucije posebnog tužiteljstva, isticao je Perić.

Kada je riječ o radu na predmetima korupcije iz Izvješća o radu u 2021. godini vidljivo je kako su tužitelji riješili 69 prijava protiv 179 osoba i donijeli čak 43 naredbe o nesprovođenju istrage dok je u svega 11 slučajeva pokrenuta istraga.

Ipak, i pored ovih podataka Tužiteljstvo BiH, koje je u tijeku prošle godine imalo proračun od 14,2 milijuna KM, nije propustilo priliku pohvaliti svoj rad pa su tako naveli da je u izvještajnom razdoblju ostvarena kolektivna norma od 152,76 posto.
Cijenimo da su rezultati rada Tužiteljstva BiH veoma dobri, i pored svih poteškoća s kojima smo se susretali u prethodnom razdoblju, navedeno je u izvješću.

Ako je suditi po izvješću, tužitelji Tužiteljstva BiH podigli su najmanje optužnica po predmetima gospodarskog kriminala i korupcije, a primjetan je i broj pada kaznenih dijela krijumčarenja ljudi.

Kod gospodarskog kriminala, u izvješću se navodi da će broj ovih kaznenih dijela u budućnosti rasti ali da je jedan od razloga koji opterećuje procesuiranje kaznenih dijela utaje poreza ili prijevare jesu vještaci financijske struke kojima je potrebno izvjesno vrijeme za analizu dokumentacije i sačinenje nalaza i mišljenja.
U nekim predmetima proces financijskog vještačenja može potrajati i više od godinu dana. U svim predmetima koji su povezani s gospodarskim kriminalom provode se i financije istrage što također traži dodatno vrijeme i utiče na broj podignutih optužnica, navodi se u izvješću.

Kod korupcije, odnosno procesuiranje kaznenih dijela iz ove oblasti, problem je kako su naveli "neblagovremene informacije", a to se posebno odnosi na koruptivna kaznena djela povezana s javnim nabavkama.

Glas naroda

Duvanom se bave rezanim su sitnica za lopove koji su pronevjerili milijunske iznose. Milijunski iznosi koji se kradu to tužiteljstvo ne smatra kriminalom je dokaz da živimo u državi gdje kriminal cvjeta ako su veći iznosi pronevjereni. Ovo je država u kojoj su [ * neprimjereno * ] sigurni.

Duvan je spin Mire Džakule da se ne sazna njegov milionski kriminal

Čujel li ti ovo i vidiš Lavriću ? Tu je lova do krova !

Vidim, jesi li reka to i Ćibiću i ostalima što sade ja sam najmanje

Glavni problem u državi rezani duhan. Inače sve idealno.

Mora se s nečim bavit da se nebi reklo da ništa ne radi i da bi se prikrio kriminal.Isto je i s policijom

U Hercegovini više nema ni jedne otkupne stanice i to je dosta

Šta će ti otkupna stanica kad uvijek ima kuoaca na malo

Državni tužitelji se uglavnom bavili rezanim duhanom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari