Novim pravilnikom smanjiti unos pesticida i teških metala u poljoprivredno zemljište

ljubuski.info

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uvodi novi pravilnik o utvrđivanju dopuštenih količina štetnih i opasnih tvari u zemljištu i metode njihova ispitivanja po kojem će se određivati četiri kategorije - klase o čistoći poljoprivrednog zemljišta.

Osim što je, prema novom pravilniku koji je na javnoj raspravi, bitno, u skladu s propisima EU-a smanjiti unos pesticida i teških metala u poljoprivredno zemljište, kao i drugih anorganskih spojeva, u praksi će se određivati četiri klase - kategorije u ovisnosti o stupnju onečišćenosti.

Mogućnosti proizvodnje

U prvoj klasi čistim zemljištem proglasit će se ono koje po prisutnosti pesticida, anorganskih spojeva i teških metala u poljoprivrednom zemljištu ne prelazi granicu onečišćenja od 25 posto.

Druga klasa je blago onečišćeno zemljište po zagađenosti navedenim spojevima, a takvim će biti proglašeno ono zemljište koje ima onečišćenje od 25 do 50 posto.

Treća klasa je srednje onečišćeno zemljište - od 50 do 100 posto, a četvrta onečišćeno zemljište iznad 100 posto.

Ovisno o utvrđenoj klasi onečišćenosti poljoprivrednog zemljišta teškim metalima i ostalim anorganskim spojevima, preporučuju se sljedeće mjere. Za prvu klasu nije potrebna dodatna mjera, druga i treća klasa trebaju povećati preventivne mjere za sprečavanje unosa teških metala poštivanjem načela dobre poljoprivredne prakse. U četvrtoj klasi potrebno je utvrditi podrijetlo onečišćenja (prirodno ili djelovanjem čovjeka), provesti dodatna istraživanja i na temelju dobivenih rezultata predložiti potrebne mjere (izvršiti mjere sanacije, remedijacije, rekultivacije i preporučiti biljne vrste za uzgoj). Cijeli set novih zakonskih mjera trebao bi ići na ruku povećanju površina zasađenih organskim proizvodima. Prema podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, organska proizvodnja u FBiH daleko je od očekivanih projekcija politike za udio u ukupno obrađenim površinama i iznosi manje od 0,1 posto.

Ozbiljnija proizvodnja moguća je samo ako se proizvođači organskih proizvoda bolje organiziraju u zajedničkom nastupu na domaćem i međunarodnom tržištu gdje postoji veća potražnja za ovim vrstama poljoprivrednih proizvoda. Organska proizvodnja svoju dodatnu vrijednost mora valorizirati prvenstveno na tržištu, a ne zbog povećane podrške dohotku i kroz nju.

U cilju povećanja tržišne potrošnje, fokus politika podrške priznatim organizacijama organskih proizvođača bit će podrška zajedničkim aktivnostima na finalizaciji organske proizvodnje u formalnim kanalima trgovine, unapređenju marketinga organskih proizvoda u zemlji i inozemstvu te podizanju svijesti javnosti o organskim proizvodima.

Svijest proizvođača

Organska proizvodnja u sljedećem strateškom razdoblju trebala bi biti jedno od područja Sustava znanja i inovacija (AKIS-a) kojim će se povećati svijest proizvođača o dostupnosti dopuštenih sredstava za upotrebu u organskoj poljoprivredi, zatim kroz istraživanje potencijala prirodnih resursa ili zaštićenih područja za organsku poljoprivrednu proizvodnju u FBiH.

Put koji organsku proizvodnju, posebno u ruralnim područjima entiteta, podiže na višu proizvodnu razinu jest zadrugarstvo i udruživanje obiteljskih farmi na lokalnim područjima u cilju povećanja količine organskog proizvoda, edukacije potrošača, ostvarivanja konkurentnosti, standardizacije kvalitete, brendiranje proizvoda i konačno izlazak na domaće i međunarodno tržište - stoji u strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH za razdoblje od 2021. do 2027.

Večernji list

Glas naroda

S novim cjenama djubriva, sjemena i sl, samo lud može i hoće radit zemlju. Pravilnik vam ne treba, ne isplati se nit se je ikad isplatilo zemlju radit

Kako misliš nije nikad? Ljudi poslije rata od poljoprivrede sebi kupovali stanove, mercedese, dok se moglo preko granice.. Al nije to za svakoga, treba radit dan-noc da bi ista ostvario

Hahah novim pravilnikom, šta će te pravilnikom? U našoj državi se zakona ne pridržavaju ni oni koji su ih donijeli

Kako ćete onda prskat GMO krompir i luk što je donirao Monsanto nakon poplava? Nekih 400 tona sjemena?
Kako kako?

Kad je bila poplava ihihi , sve je to otišlo u french fries

Kakav Monsato donacija ako je istina nije nimalo dobro.

Bila je ogromna slika na naslovnici Vecernjeg Lista,može se naći!
Monsanto pomaže BiH

A što ćemo s otrovima na dvije noge...non aves..

Ima neka strategija za razdoblje od pet godina!?To je dobro! Međutim takva proizvodnja je duplo skuplja!Možda za dvadesetak godina!?Za početak može svak zasaditi mali vrt,te pokušavati što manje -špricati ! Koristit stajnjak te neke biljne preparate!Što se tiče herbicida ,prskati minimalnim dozama i strogo se držat karence!

Radi Vere kad moras ja cu te gledat

Novim pravilnikom smanjiti unos pesticida i teških metala u poljoprivredno zemljište
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari