Plenković: Ponovno stvoriti povjerenje između Hrvata i Bošnjaka

ljubuski.info

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Salzburgu kako je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH jer bez toga bit će teško funkcioniranje zemlje koja u listopadu bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti.

Za Hrvatsku je posebno važno pitanje Hrvata u BiH i velika je šteta da nije postignut politički dogovor o izmjeni izbornog zakona uoči izbora 2. listopada, rekao je Plenković na radnoj večeri skupa "Global Europe Seminar, nesigurna budućnost?! Transformativna snaga kriza".

Višemjesečni pokušaji hrvatskih i bošnjačkih stranaka da se dogovore o izbornoj reformi nisu uspjeli unatoč posredovanju administracije SAD-a i EU-a.

Izborima po starom zakonu ponovno će institucije biti izabrane na način da jedan konstitutivni narod neće imati legitimne predstavnike, rekao je hrvatski premijer.

Stoga ćemo pokušati ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji jer bez toga će funkcioniranje zemlje biti teško, naglasio je.

Središnje izborno povjerenstvo raspisalo je ranije ovoga tjedna opće izbore za 2. listopada, unatoč tome što nije izmijenjen izborni zakon kako bi se prestalo s preglasavanjem konstitutivnih naroda i osigurao izbor legitimnih političkih predstavnika.

Osvrnuvši se u govoru na rat u Ukrajini, Plenković je naglasio da je Rusija uvelike podcijenila tu zemlju u njezinom otporu te kako Ukrajini treba pomoći na raznim poljima te poduprijeti njezine ambicije da dobije poseban status u EU-u.
Rusija je uvelike podcijenila Ukrajinu, hrabrost ljudi, heroizam vojnika i odlučnost da se odupru, rekao je Plenković.

Potrebno je poduprijeti ambiciju Ukrajine da dobije poseban status u EU-u, ali moramo poduprijeti i europske ambicije drugih zemalja, rekao je.

U govoru je naglasio da su kriza s pandemijom covida i rat u Ukrajini stavili sve druge postojeće krize u drugi plan.

Ova kriza na trenutak je učinila da zaboravimo druge prijetnje" što ne bismo trebali, rekao je i nabrojao nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje, pregovore s Iranom, tenzije u Južnokineskom moru, odnose SAD-a i Kine, potom klimatske promjene i ilegalnu migraciju. Nažalost ništa od toga nije nestalo, naglasio je.

Poručio je kako stanje na zapadnom Balkanu treba pomno pratiti.
Ne smijemo dopustiti da ta pitanja ostanu u sjeni jer i ona traže akciju, kazao je Plenković.

Istaknuvši da je svaka kriza ujedno i šansa, pohvalio je EU u odgovoru na covid, kao signal europske solidarnosti, koji je pokazao "svrhu i misiju Unije".

Plenković je ocijenio da je prerano reći hoće li se uspjeti na isti način solidarno riješiti i energetska kriza, ali je izrazio nadu da će se to dogoditi.

Podsjetio je na stratešku odluku o postupnom prestanku ovisnosti o ruskim energentima, uz uzimanje u obzir posebnih okolnosti svake zemlje, uz tranzicijski period kada bi trebalo stvoriti alternativne pravce i mreže, naglasivši pritom važnost LNG terminala na otoku Krku.

HINA

Glas naroda

Anemični je opet skroz fulao. Kakvo graditi crno povjerenje u lopova koji te godinama potkrada i krade strašno opet nas je izdao zarad briselske fotelje

Gost 11: 22 :16 u sridu !

Plenki nije čitao Ivu Andrića i zaključak da gdje je god išao samo je na ovim prostorima uvidio "endemsku mržnju".Bih ili ovi prostori su uvijek bili protektorat ili pod okupacijom jačih sila, tako da su ovi narodi bili prisijeni živjeti jedni s drugim.U biti Juga koje je nemjerljivo bili bolja država od ove nije uspjela ne znam koji to laseri optimisti (osim onih koji imaju lijepu fin.korist od nje) i dalje smatraju da lakrdija od države ima budućnosti..

Vidim ti si čitao! Endemska mržnja među različitim nacijama postoji diljem svijeta. Gledajući kroz povijest i Njemci i Francuzi il i Francuzi ili Njemci su se međusobno ubijali i ratovali jedni s drugim, dok nisu postali navodno "civilizirani" zapadni svijet, a još uvijek izrabljuju zemlje trećeg svijeta, uključujući i nas. Tako da... nije u pitanju da mi ne možemo živjet u miru jedni s drugima, nego očito ni jedan narod ne može zato što mu mozak ciljano ispiru nacionalizmom i razlikama....

Slazem se,samo me interesuje kako to Njemci i francuzi izrabljujunas i taj treci svit?

Zajedno sa amerim aprenjestili vecinu tvornica u zemlje treceg svijeta gdje mogu zaobici vecinu propisa koje su sami postavili, kooperanti im izrabljuju žene i djecu za crkavicu, uništavaju okoliš samo zato što mogu. Kod nas su se ppstavili kao "zaštitnici" ali ne možemo govorit da izrabljuju kao u zemljama trećeg svijeta, ali diktiraju sve u svoju korist. Pitanje je samo šta žele. Naši političari su barem peosti i znaš da su korumpirani, a oni su mnogo podmukliji i prepredeniji.

kad narod smjeni Čovića iIzedbegovića sve će biti u redu jer njima ovako stanje odgovara

Njih je narod i izabra,nisu s neba pali

Plenki je polupao lončiće.

Šta je s Hrvatima iz RS-a

Odgovor na ovo kako Njemci izrabljuju nas narod.Cine to na dosta nacina kao sto nas indirektno i ubijaju,jer nam isisavaju radnu snagu a u najvecoj mjeri medicinsko osoblje .Tako da mi koji smo tu nemamo vise adekvatnu medicinsku skrb sto na kraju krajeva rezultira i vecom smrtnosti od europskog prosjeka,pogotovo medju penzionerima!Naravno ljudi idju za boljim uvjetima i BiH takvo sto nemoze ponuditi,ali bi Njemacka kao i svaka druga zapadna zemlja trebala placati odstetu za onu radnu snagu koja se ciljano trazi i koja je skolovana i pomognuta u smislu stipendija itd.

Pa sta bi ti onda od te odstete sto bi dobio?Bi li festa pa podiga kolesterin il bi kupio zdravlje? Da narod nije otisa u Njemacku i na zapad bas me interesuje sta mislis na sta bi ovi krajevi licili?Druga je stvar sto mi znamo samo kukat i prosit a nikako sami nesto poduzet.

nisu narodi u zavadi nego plemenske vođe

Seoske partizanske igre.

BiH će postati država opasna za Hrvatsku a sve zbog politike adzeja zato izaberite Hrvata iz Bosne a ne Hercegovine naši su ober kriminalci vidite šta imaju danas a šta su imali 92.

Nece BiH vec dio a on je odavno neprijatelj i ne samoHrvackoj.

Vezane vijesti

Plenković: Ponovno stvoriti povjerenje između Hrvata i Bošnjaka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari