Korupcija u javnim nabavkama u BiH i dalje veliki problem

ljubuski.info

Neregularnosti u javnim nabavkama bile su najistaknutije u tijeku pandemije, no one su gotovo sveprisutne u ovoj oblasti.

Monitoring portala specijaliziranog za praćenje tendera pokazao je da je tijekom prošle godine, od deset javnih nabavki u BiH, čak devet imalo koruptivne elemente.

Za javne nabavke izdvaja se oko tri milijarde maraka godišnje, a postupci su u većini slučajeva netransparentni.

Monitoring portala "Pratimo tendere" pokazao je da su zloupotrebe prisutne u svim fazama, od planiranja do realizacije ugovora. Najveći rizici bilježe se u direktnim sporazumima koji su ustvari i najčešći postupci u javnim nabavkama.

Slobodan Golubović, urednik portala "Pratimotendere.ba", kaže:
Imamo zloupotrebe vezano za tehničke specifikacije kod drugih postupaka javnih nabavki , dakle kod tenderske dokumentacije . Tu se praktično crtaju robe i usluge koje se žele nabaviti. Dakle, crtaju se određeni proizvodi, odnosno ponuđači od kojih ugovorni organi žele nabavljati što nije dozvoljeno Zakonom o javnim nabavkama.

Devet od deset postupaka javnih nabavki u prošloj godini imalo je koruptivne elemente. U nevladinom sektoru kažu da je korupcija u javnim nabavkama najizraženija u oblastima građevinskih radova i IT uslugama gdje nema velikog broja ponuđača koji bi mogli konkurirati, a najprimjetnije su bile u vrijeme pandemije prilikom nabavke medicinske opreme.

Damjan Ožegović, Transparency International BiH, navodi:
Prema podacima Agencije za javne nabavke to je 1,7 ponuđača po jednom postupku. Dakle, mi čak nemamo ni dva ponuđača po jednom postupku javne nabavke. To nam dovoljno govori o tome da su svi postupci već unaprijed namješteni i da ponuđači koji preuzmu tendersku dokumentaciju vide da nemaju nikakav interes čak ni da podnesu ponudu, a kamoli da sudjeluju u postupcima.

Manevriranje u sustavu javnih nabavki moguće je i zbog propusta u postojećoj zakonskoj regulativi, zbog čega stručna javnost godinama ukazuje na potrebu za reformom u toj oblasti. Usvajanje novog zakonskog rješenja jedan je i od 14 prioriteta za BiH. Izmjene zakona usvojene su u Predstavničkom domu, ali ne i u Domu naroda.

Saša Magazinovć, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, ističe:
Ja iskreno mislim da je ovdje previše ljudi koji su zainteresirani da se što slabije i neadekvatnije ova oblast uredi kako bi bila podložna različitim manipulacijama koje poltiičke elite obilato koriste.

Strah od odgovornosti za korupciju u javnim nabavkama ne postoji jer najčešće izostaju sankcije za zloupotrebe. Također, zbog problema aktivne legitimacije pravo žalbe daje se samo zainteresiranim ponuđačima koji su preuzeli tendersku dokumentaciju, pa se u situacijama u kojima je samo jedan ponuđač koji zadovoljava uslove - nema tko ni žaliti.

BHRT

Glas naroda

Nema sukoba interesa.
Kod nas je samo interes.

ma nemojte, sve su to pošteni gradonačelnici i ministri
Markoticu kako javne nabavke?
Sram te bilo.

Srića nam je šta kod nas u Hercegovini ovog nema

Šta kaže Prsko, može li se iz uprave ista ovo ono?

prsko ne zna da za nešto više treba imat i mozga
kad nemaš mozga onda se krade
nije džabe dobio nogu iz Croatie

dejvid i vujadin

Tko je dejvid?

Da mi neko objasni? Jeli korupcija ako svi radnici na državnom poslu su u HDZ-u ili je to slučajno.

Nije problem nego pravilo,

Di je tu problem? Di je tu problem? Di je tu problem?....

Problem je što vam je čitanje ovakvih naslova postalo sasvim normalno pa i sami ne vidite problem.

Vezane vijesti

Korupcija u javnim nabavkama u BiH i dalje veliki problem
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari