Državljani BiH posjeduju 105 nekretnina u Dubaiu

ljubuski.info

Dubai je poznat kao "igralište za bogate" s besramnim luksuzom i nekim od najspektakularnijih građevina na svijetu. "Curenje" povjerljivih informacija o imovini stranaca u Dubaiu po prvi put daje pregled tko je vlasnik, između ostalog, luksuznih vila, stanova i poslovnih zgrada u ovom gradu.

U isto vrijeme, Dubai je ozloglašeno odredište za nezakonite tijekove i pranje novca, a smatra se i jednim od najzatvorenijih svjetskih poreznih oaza.

Nije ni neobično ni nezakonito da stranci posjeduju imovinu u Dubaiu, ali materijal koji je procurio pokazuje kako su kriminalci iz velikog broja zemalja tamo registrirani s vrijednim nekretninama, navodi se u istraživanju preko 20 medijskih organizacija.

Nisu navedeni vlasnici

Prema podacima o imovini u Dubaiu koju posjeduju državljani Bosne i Hercegovine, navodi se da 68 osoba sa putovnicom naše zemlje posjeduje 105 nekretnina ukupne vrijednosti 27 milijuna dolara.

Za sada nisu objavljena imena vlasnika luksuznih nekretnina odnosno nije poznato ima li među njima osoba bliskih političkim i stranačkim strukturama u BiH.

Što se tiče naše regije, iz Hrvatske 94 osobe imaju 125 nekretnina vrijednosti 42 milijuna dolara, dok čak 237 državljana Srbije posjeduje 287 nekretnine u vrijednosti 74 milijuna dolara. Iz Crne Gore 11 osoba ima 16 nekretnina u vrijednosti sedam milijuna dolara.

Dokumenti otkrivaju, između ostalog, osobe koje su povezane sa krijumčarenje droge, financijskim kriminalom, korupcijom, podliježu međunarodnim sankcijama ili su u bijegu od vlasti u svojoj zemlji.

U Dubaiu je skupina ljudi očigledno pronašlo sigurno utočište. Materijal je procurio 2020. godine, a E24 ga je dala američka istraživačka fondacija Centar za napredne obrambene studije (C4ADS).

Dokumenti uključuju 274.000 pojedinaca i tvrtki iz 197 država i jurisdikcija koje su registrirane s ukupno 800.000 nekretnina u Dubaiu. Istraživačka skupina je procijenila vrijednost svake pojedinačne imovine iz dokumenata, a procjenjuju se kako stranci posjeduju imovinu vrijednu 146 milijardi dolara.

Procjena vrijednosti

Ovo nam daje prvi potpuni pregled vlasništva nad nekretninama u poznatom poreskom raju. Konačno, možemo otkriti tajne koje okružuju takva ulaganja u nekretnine - kazala je Anet (Annette) Alstadsæter, profesorica i poreska istraživačica na Norveškom sveučilištu prirodnih znanosti(NMBU).

Istraživači su koristili podatke o javnom prometu iz registra nekretnina u Dubaiu kako bi procijenili vrijednost svake imovine koja je procurila. Norveški medij navodi da novinari imaju pristup imenu, datumu rođenja i broju putovnice osoba upisanih na imovinu.

Alstadsæter smatra kako problem skrivenog bogatstva još uvijek nije riješen, već je prešao na nekretnine, zlato, jahte i druge dragocjenosti.

Državni tužitelj iz Norveške Petter Noreng kaže kako ulaganja u nekretnine u Dubaiu smatraju potencijalnom metodom za utaju poreza i pranje novca.

Smatra se kako je za skrivanje velikog bogatstva danas potrebna velika pomoć profesionalaca pa je puno lakše kupiti nekretninu u Dubaiu i tako "oprati" novac.

Glas naroda

Nikakav problem nije sto neki nasi bogatasi imaju vile diljem svijeta. Pa zivimo konacno u kapitalizmu. Da ne zivimo u jami-zemljizmu trebala bi kontrolirati porezna uprava a problem je u tomu sto je u nas porezna uprava zadnja institucija koja se tu i tamo ponekad malo kočoperi a u biti je daleko, daleko od moci koju bi trbala imati. Prije stotinu godina Al Caponea je i zatvor strpala porezna a ne policija

A sta bi drugo bili nego pranje love i utaja poreza...usput, bolesna djeca se liječe preko SMS poruka jer zdravstvo pljačkaju i ne uplaćuje se koliko treba, umirovljenici umiru od gladi, radnici rade za kikiriki

Kakva kukavna utaja pa zar ne vidite da su to beznacajne sume.Vise se utaji u Sarajevu.

I Sarajevo je BiH ili misliš na istočno?

Ima li čovke koju nekretninu u Dubaiju? Nek se nađe, izgleda da će mu zatrebati.

Mali BH oligarščići ali su se procentualno nakrali više od ruskih.Ali doći će i oni na red

Ja mislim ova naša trojica Čović Dodig i Izedbegović mogu kupit tu čitavu palmu na sliki.

Misliš ti i to je relevantno strašno

osim politicara,jos samo mogu kupit nektretnine u Dubaiju vlasnici kladionica

Vezane vijesti

Državljani BiH posjeduju 105 nekretnina u Dubaiu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari