Unatoč mnoštvu fakulteta, najneobrazovaniji smo u regiji?

ljubuski.info

Prema podacima Eurostata, statističke agencije Evropske unije, Bosna i Hercegovina je na samom začelju na zapadnom Balkanu što se tiče postotka stanovništva od 30 do 34 godine koje ima visoko obrazovanje.

Naime, u podacima Eurostata o osnovnim brojkama o zapadnom Balkanu i Turskoj, navodi se da po stupnju visokog obrazovanja BiH prema postotku stanovništva od 30 do 34 godine ima 23,2 posto visokoobrazovanih mladih muškaraca, a 34 posto žena, dok je u Europskoj uniji taj udio 36 posto za muškarce, a 46,1 posto za žene.

Ispod prosjeka

Na primjer, Turska, koja prema ovim podacima ima 83,6 milijuna stanovnika, prema postotku stanovništva ima 33,9 posto visokoobrazovanih mladih muškaraca od 30 do 34 godine, a 32,2 posto žena.
Srbija ima 27,1 posto visoko obrazovanih muškaraca, a 39,1 posto žena. Albanija 26,7 posto muškaraca po stupnju visokog obrazovanja, a 40 posto žena, stoji u podacima Eurostata.

Dalje se ističe da Sjeverna Makedonija ima 34,3 posto visokoobrazovanih muškaraca prema procentu stanovništva, a 45,3 posto žena.
Crna Gora ima 35,1 posto muškaraca po stupnju visokog obrazovanja, a 41,7 posto žena, ističe se u podacima.

U podacima Eurostata piše da Kosovo ima 28,1 posto muškaraca koji su visoko obrazovani, a 30,3 posto žena.

More fakulteta

Ivan Šijaković, umirovljeni profesor Fakulteta političkih nauka u Banja Luci, istaknuo je kako je ovo poražavajući podatak, posebno uzimajući u obzir to kakvo je stanje što se tiče broja visokoobrazovanih bilo u bivšoj Jugoslaviji.
Danas imamo toliki broj fakulteta, kako javnih, tako i privatnih i opet ne možemo da postignemo broj koji imaju susjedne zemlje koje su nekada jako zaostajale za nama. Ovo je neugodan signal za cijelo društvo i ovome mora da se posveti velika pažnja te da se razvije strategija obrazovanja mladih ljudi, naglasio je Šijaković.

Prema njegovim riječima, drugi problem je taj što obrazovani ljudi odlaze iz Bosne i Hercegovine.
Mislim da je jedini način da se napravi reforma obrazovanja. Potrebno je da se uvedu i nove struke i oblasti obrazovanja, informatika, digitalna tehnologija te suvremeni dio znanosti i ostalo što se traži. Također, potrebno je i da se ide ka tome da država stipendira obrazovanje kako bi bilo što jeftinije, odnosno da bude potpuno besplatno. Ovo bi značajno pomoglo. Trebalo bi i povećati zanimanje za obrazovanje te da prilikom zapošljavanja obrazovani imaju značajnu prednost. Danas je znanost vrlo napredovala, tako da se veoma brzo iz znanosti prevodi u tehniku i tehnologiju, zaključio je Šijaković.

Glas naroda

Mila Ševo je kraljica znanja. Mile koliko je 3 + 4?
Njeni sinovi su uništili hrvatski bitak. HDZ je zlo.

Ševe su proizvod adzeja

sva davanja prema Sarajevu (sve vrste nameta) prekinuti i obustaviti!

Da fakulteti išta vrijede imalo bi smisla ić na njih. Nego privatni fakulteti izjednačeni sa državnim. Gotovo i po znanju i vještinama. Većina ih služi samo da dokažeš da možeš dobro štrebat, nažalost

Nije pajdo do fakulteta kao institucija nego je problem vlast koja tolerira proizvodnju diploma svom kadru pa imas mnoge u vlasti koji su jedva zavrsavali osnovnu školu a danas ispred njihovog ureda stoji dipl, iur, ekon.

Privatni fakulteti služe uhljebima da ih stanka zaposli i uništi volju i moral mladosti za učenjem i poštenim radom da uspiju u životu, privatni fakulteti grobari obrazovanja. Svima iz državni firma dati otkaz ako nemaju regularan fakultet a nije privatni..

Jesu li dali otkaz ravnateljici Zavoda koja ima Travničku kupljenu diplomu i vodi obrazovanje u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Privatni fakulteti se pitaju i nastavljaju sa uništavanjem obrazovanja.

Evo svi vicete da ste pametniji i obrezovaniji od ovih sa privatnih fakulteta,pa zasto tu vasu pamet,ako vam diplome nisu priznate,ne mozemo vidit?Di je problem?Zar njihove diplome mogu.vase znanje anulirati?Eksponirajte se,imate mogucnosti,narod ce to prepoznati a tema imate mali melion.

Nemojte tako, ravnateljica je završila iste godine studij u Mostaru. Bacati ljagu ne valja. Postoji otporba u vlasti, J.U. je samo privremeno mjesto

Drugarica se probija...
Kako?
Kako zna i umi.

Hoce ovaj nas općinar,baš je slatkoran ko nerast je marke landras.

Nijedna diploma nije mijerilo znanja za nekakav posao .Najače mjerilo pri nekom zapošljavanju je u Koje si kolino kumstvo stranačka podobnost ako ima nešto od ovog navedenog nadaj se u protivnom ni Sorbona ti nepomaže

Kako nisu skolovani Kvesić kiseljacka škola, Viktor kiseljacka skola ,Bubalovka svecenici sredili skolu u Zagrebu, Kraljevic vječiti student,Mrkotan isto.......ali sta ces kad te partija stoji i kad si podoban.

Ja hoću, ja mogu, ja imam štelu

Moramo mi iz oporbe imati na čelu obrazovanja sa privatnog fakulteta diplomu. Zavod je pun savjetnika iz oporbe da zgaze Hdz glasače po nalogu ravnateljice zavoda. Gazite Hdz zekane nedamo ravnateljicu iz oporbe sa diplomom donešenom iz travnika

Koja oporba, vidite da vladaju gdje god stignu, zasjednu pa donesu deplomu. Zato postoje da se naslikavaju i prete

Za takve je "publika" kriva što promašuju, gdje bi oni nešto bili krivi jer su si umislili da su „bogomdani“. Takvi onda nemaju ni odgovornosti za svoje postupke. Kako ćeš odgovarati za nešto o čemu pojma nemaš? Živjela meritokracija, živjela naša vlast

Kojih fakulteta? U nas nema fakulteta od kad je ratnoprofiterska banda na vlasti

Odmetnici od oporbe za vlast sebe bi prodali i obitelj a obraza nemaju ni škole. Kupili ih Hdz ovci ili su dali mesa već pokvarenog ko njihov karakter. Podržavaju vlast koja iseljava narod sebičnjaci.

Mala čivijina posao državni fakultet iz Međugorja samo naprijed

To su najbolji glasači. Ne znaju ništa, a misle da znaju sve. Neobrazovanim i loše obrazovanim narodom je najlakše manipulirati.

Prvi on je neobrazovan, birokratski obarzovan, A kakvo obarzovanje može biti u zemlju u kojoj je otvroeno 15 privatnih univerziteta, i pored toga još 7 državnih univerziteta na 4 miliona stanovnika.
Tu ne može biit nikakvog obrazovanja. Ni jedan BiH univerzitet nije ni na jednoj listai univerziteta u svetu, na šangajskoj listi ni među 10.000.

Unatoč mnoštvu fakulteta, najneobrazovaniji smo u regiji?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari