Po slobodi medija BiH nazadovala za devet mjesta

ljubuski.info

U izvješću Reportera bez granica i po njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Bosna i Hercegovina se nalazi na 67. mjestu i pala je za devet mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mjesta u odnosu na izvješće iz 2021. godine i sada je 79. mjestu u kategoriji problematičnih zemalja.

U istoj kategoriji su i BiH, Slovenija (54. mjesto), Sjeverna Makedonija (57. mjesto) te Crna Gora (63. mjesto). Hrvatska je zauzela 48. mjesto i nalazi se u kategoriji "zadovoljavajućih".

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda koji objavljuju Reporteri bez granica, u svijetu se dogodila dvostruka polarizacija, pojačana informacionim kaosom i ona je prisutna kako u pojedinačnim državama, tako i u odnosu među državama na međunarodnoj razini.

Na osnovu tog izvješća za 2022. godinu, koji procjenjuje stanje novinarstva u 180 zemalja i teritorija, ukazuje se na katastrofalne efekte informacijskog kaosa koji su posljedica djelovanja globaliziranog i nereguliranog online informativnog prostora, a koji potiče širenje lažnih vesti i propagande.

"Europska unija između dva ekstrema"

Norveška u Europi ostaje na vrhu Svjetskog indeksa slobode štampe, pošto i dalje zauzima prvo mjesto. Iznenađenje je da je Estonija zauzela četvrto mjesto, a Litvanija deveto. U pitanju su dvije bivše komunističke države i sada su među prvih deset po slobodi medija, dok Nizozemska koja je ranije bila u prvih deset, više to nije i nalazi se na 28. mjestu. Grčka je na 108. mjestu i zamijenila je Bugarsku (91) na posljednjem mjestu u Europi.

U izvješću se navodi i da je pojačana represija u istočnoj Europi i središnjoj Aziji.

Novinari su ubijani i ozlijeđivani na terenu, razina cenzure je takva da nije viđena od sovjetskog razdoblja, šire se masovne dezinformacije… U istočnoj Europi, pored ljudskih tragedija, rat koji Rusija (plasirana na 155. mjestu) vodi protiv Ukrajine, stvara razorne posljedice po slobodu tiska u regiji. Čak pet novinara i medijskih radnika poginulo je od posljedica pucnjave tijekom prvog mjeseca ruske ofanzive, koja je počela 24. veljače 2022, ističe se u izvješću.

Kako su rangirane pojedine države:

Zadovoljavajuće: Češka (20), Moldavija (40), Sjedinjene Američke Države (42)

Problematične: Armenija (51), Rumunija (56), Sjeverna Makedonija (57), Kosovo (61), Crna Gora (63), Bosna i Hercegovina (67), Kirgistan (72), Srbija (79), Mađarska (85), Gruzija (89), Bugarska (91), Ukrajina (106)

Teška situacija: Kazahstan (122), Uzbekistan (133), Tadžikistan (152)

Jako ozbiljna situacija: Bjelorusija (153), Azerbejdžan (154), Rusija (155), Afganistan (156), Pakistan (157), Kina (175), Turkmenistan (177), Iran (178).

N1

Glas naroda

BiH nije nazadovala,BiH nema slobode medija ili ako se uzme za promatrat,svi su mediji plaćeni da ljudima prenose narativ,onako kako bi željeli oni koji ih plaćaju!
Oni koji ih plaćaju imaju jasne ciljeve koji su ostvarivi jedino uz pristanak naroda!
Edwar Bernays-Propaganda i Stvaranje pristanka su dvije knjige koje su obilježile 20. stoljeće i volio bi da ljudi malo više vremena imaju za čitanje,pogotovo literature koja se u praksi provodi već 100 godina a teoretski ne znamo ništa o njoj!
Mediji nisu slobodni,čak i na ovom portalu se brišu komentari koji nisu u sinergiji sa uredništvom portala!
Čitajte ljudij,u knjigu sve piše

Skidam kapu

Vezane vijesti

Po slobodi medija BiH nazadovala za devet mjesta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari