Cijene u BiH više nego u zapadnoj Europi

ljubuski.info

Cijene pojedinih prehrambenih artikala u Bosni i Hercegovini više su od cijena u trgovinama znatno bogatije zapadne Europe. Inspekcije obavještavaju kako izriču kazne za prekoračenja marži, ali do sada nije poznato koliko je kazni naplaćeno.

Iako su entitetske Vlade ranije donijele odluke o ograničavanju marži, odnosno, razlika između nabavnih i prodajnih cijena u trgovinama na osnovne namirnice, u praksi građani teško mogu osjetiti korist. Naprotiv. Gotovo nema grupe proizvoda ili usluga za koje sada ne plaćamo višu cijenu u odnosu na onu koju smo plaćali prije reakcije izvršnih vlasti.

Prvak poskupljenja je suncokretovo ulje, čiju cijenu su trgovci u RS znali povećavati i tri puta u istom danu, pa je u kratkom roku udvostručena. Poskupljenja su, istina, prema podacima iz Europske unije, zabilježena svugdje, no nelogično je to što su cijene osnovnih namirnica u najrazvijenijim zemljama kontinenta i nakon poskupljenja, niže nego u Bosni i Hercegovini.

Cijena litre ulja po državama:

  • 3,3 eura BiH
  • 1,3 eura Velika Britanija
  • 1,49 eura Belgija
  • 1,7 eura Italija
  • 1,5 eura Srbija
  • 1,8 eura Crna Gora

Cijene koje se sada tako značajno mijenjaju nisu samo cijene iz objektivnih razloga, nego su to psihološke cijene, psihološka inflacija zbog panike u koju mi zapadamo, tvrdi ekonomist Željko Rička.

U obzir treba uzeti i činjenice da prosječan Britanac za svega jedan tjedan zaradi oko 700 eura i da mu je ulje jeftinije nego prosječnom građaninu BiH, koji taj iznos ne zaradi ni za mjesec, ako ima radno mjesto - napominju sindikalci.
Od svoje plaće pokušavate osigurati samo osnovne životne namirnice, a što ćemo s uslugama i svim onim što radnik i njegova obitelj moraju platiti da bi mogli funckionirati normalno, navodi predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

U Bosni i Hercegovini izvjesno je da su ekstremna poskupljenja osnovnih životnih namirnica nezakonita, ali podatke o broju izrečenih i naplaćenih novčanih kazni u oba entiteta nitko ne zna. Zna se da sada trgovački lanci ostvaruju ekstra profit, pravdajući to stanjem na svjetskom tržištu.

Glas naroda

To nam vladajući mogu objasniti zašto se u Njemačkoj more kupit na akciji 2 litra kole za euro ili maslac za 1.29 eura itd. a unas nemere.

3litra cola za euro a unas 1.5l

Colu ti uspoređuješ a koliko su naranče?

Hahah cola, ne bi je da je džaba

Cola je zakon, svakog dana po jednu dvolitru iza ručka

Najbolja za dzigericu, a i puna vitamina i svi je dokturi priporucuju(vodoinstalaterim za odvode)

Tko voli, nek izvoli

Troškovi sirovina i energije sada su na istoj razini kao i troškovi proizvodnje, rekao je za Focus Online. No, kako bi svima, bez obzira na financijsku situaciju, omogućili kupnju pekarskih proizvoda, Bode svojim kupcima nudi kruh od prethodnog dana. Kruh od prethodnog dana je dostupan u pola cijene. Pekarnice u okrugu Kassel mole svoje kupce za razumijevanje zbog visokih cijena kruha. No, može li se kruh zapravo uskoro prodati za ogromnih deset eura?
Imaš evo grad, i ime pekara i ti spominješ colu?

Trebalo bi je zabranit prodavat,kakva ti je to usporedba isto da ja kažem kako u Afganistanu jeftiniji heroin.Otrov i gotovo dao Bog da im se recept od cole zagubi.

Samo colu uspoređuj i dobro je

Ajde u Njemačkoj kupi litar ulja nema ga za lijeka,sad za Uskrs nose se paketi ulja iz Hercegovine i Hrvatske za Njemačku.Što nisu stavili na tablicu cijena i Njemačku jer ga nema za kupit već mjesec dana.Kolika je god cijena ulja nije skupo dok ga ima kupit,pitajte naših Švaba samo neće to da govore da kod njih nešto nema.Nemožeš ulje kupit da ga zlatom plaćaš.

Ako nema kod njih, to samo znači da ga ubrzo neće biti ni kod nas. Al ja stvarno ne znam zbog čega tolika frka oko ulja, bez njega se može, što se ne može reć za pšenicu, kruh i pekarske proizvode koji su ovdje kod nas gotovo pa osnova svakog jela

Ajme meni, gotovi smo svi!

Kakva je to vijest,pa tako je već bar 25 godina

Vise mi to ida na zivce sta je i koliko poskupilo. Ja cu kupovat isto ko prije a ko nemoze sta cu mu ja nek gleda. Svak nek se brine za sebe.

To ti je ono standardno silovanje zdravog razuma. Na pocetku pandemije su svaki dan objavljivali brojke oboljelih, hospitaliziranih i umrlih kao da su ljudi brojke, bezdušno i besćutno. Sada to isto rade sa proizvodima. Tj medij su potpubo izjednačili neživo sa živim.

Propaganda na višem nivou. Un upozorava na nestašicu hrane, a ne znaju reč koliko se svih ovih godina proizvodilo hrane koja nikad ne bi bila prodana nego bi završila u smeću. Blaženi kapitalizam.

Upravo tako

Bija san za Uskrs doli ponija punu veliku kantu masti u Njemačku ne zanima me više ulje ili ponaški zejten.

Zejten ti nije po naški već po turski, i znači maslina, znam iz turskih serija he.

Šta bi vi da vam nije nas

E sad kada se počme na granicama padat sa Brašnom vidit ćeš dilera na sve strane i naslova u novinama pao sa tonom Bjelog tip 500 u BJakovu na granici sa Srbijom .Okrivljenik već odavn poznat javnosti nekada se bavijo ilegalnom trgovinom narkotika danas više ne Nova grana trgovine puno profitabilnija.

Vezane vijesti

Cijene u BiH više nego u zapadnoj Europi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari