Prvi muzej duhana u regiji počinje s radom u Ljubuškom

ljubuski.info

Prvi muzej duhana u regiji i ujedno restoran "Tabak" u Ljubuškom posjetiteljima će otvoriti svoja vrata u nedjelju, 1. svibnja u 18 sati.
Ovo je prvi muzej duhana u regiji, a nalazi se u nekadašnjoj tvornici duhana koja više ne radi kao tvornica, ali koja još uvijek ima cijeli pogon i strojeve - kazao je Robert Alilović, idejni autor i organizator.

Dodao je kako ovakav muzej nemaju ni Srbija, ni Hrvatska niti Crna Gora, a naglasio je i kako će uz muzej raditi i restoran.
Odlučili smo se na ovu ideju s obzirom na to da smo regija koja je odgojila generacije uz duhan, jer su ga mnogi sadili u Hercegovini. Čak je i jedna od prvih industrija duhana u Austro-Ugarskoj počela u Ljubuškom, isto kao i industrija vinarstva - podsjetio je Alilović.

Alilović otkriva kako se u muzeju može vidjeti svjetska povijest duhana, povijest reklamiranja, poljoprivredna Hercegovina, utjecaj Austro-Ugarske na naše prostore, informacije o tvornicama duhana, ambalaže, pribor za pušenje, kao i brojna literatura o temi duhana.
Imamo veoma bogatu i zanimljivu kolekciju, a ovo je svakako još jedan novi turistički potencijal ovoga mjesta i regije - zaključio je Alilović.

Nazočne na svečanom otvorenju očekuje ugodno druženje uz razgledavanje muzeja, prigodan glazbeni program te domjenak.

FENA

Glas naroda

E Roberto crni sine tvornica cigareta bez markica je pravac Zenica

Hoće li na domjenku biti prigodna konzumacija cijanida u spomen na vlasnika i tvorca te duvanjare....dovoljno samo po kap kao prigodna zdravica pri otvaranju izložbe.

Vlasniku slava a tebi jedno veliko(znas sta).On ubi sebe radi casti a vi radi casti ubijate druge .Velika je to razlika.Nepremostiva.

Ubio ga je onaj tko mu je donio otrov pokojnom čast a ovima zatvor

Prigodno će se nazdraviti sa "srebrenjušom"

E ovdje ce biti zanimljivo

Puno uspjeha da radi bolje od Smokve

Nemoš fulat nakon smokve sliedi tabak cmilje maslina pamuk rani krompiri med...

Duvan nikad neće biti duhan niti tabak!

Za FENU!!!
U Hercegovini se sadio duvan ( gramatički ispravno), nikad niti se govorilo niti pisalo duhan. Ako nastavite ovako uskoro ćemo u Hercegovini piti kafu.

Nu, lako je za kafu, samo naglasiš sa dva F.

Usporedba ti je nidje veze, razlika između riječi duhan i kafe je u tome što je duhan sa "h" riječ koja pripada standardnom HRVATSKOM jeziku, dok je kaFa sa "f" riječ iz Bošnjačkog jezika!

To što se na nekom pordučju (Hercegovina) govori ili govorilo duvan, isto kao što ste ime Franjo preimenovali u Vranjo itd. je sasvim normalna pojava kolokvijalnog govora, imaš pravo pričat kako hoćeš,ali je daleko od standardnog hrvatskog jezika koji danas mnogi misle da je jedini pravilan pa sve druge riječi ispravljaju

Dizajn očajan na razini petogodišnjeg djeteta

Takvi su ti svi moderni dizajni. Ti da išta znaš o marketingu i stvaranju trendova, znao bi da je poželjno da je logo što jednostavniji

Pogledaj malo moderni dizajn logo Amazon Tesla McDonalds Apple Space X pa usporedi sa ovim... taman za vrtić

Baš si stručnjak, otvarat ću restoran na našem području a onda se ugledat na gotovo stoljeće poznatu megakompaniju u svim dijelovima svijeta tipa mekdonalds ili svjetske računalne firme čiji se logo sastoji od jednog simbola, ma to bi bio jako pametan potez

Cim ga je primjetio znaci da je dobar

Nije loš za dati prostor i vrijeme.

Nemam ništa protiv kafe ( gramatički ispravno) ,ali nije u govoru i pismu za Hercegovinu , tako ni duhan.

Pa nije Hercegovina samo škutorija,dajete si previše važnosti.

Za vas smo škutori, a za sve ostale čisto Hrvatska zapadna Hercegovina. Ko je vama kriv što vi pričate kombiniranim jezikom srbsko-crnogorsko-bošnjačkim, a uz to također da ne živite di živite pomislili bi po imenima i prezimena da ste Srbi ili Crnogorci. Nego reci mi jeli još košćela živa i jesu li ovce na broju. Da nema mostova priko Neretve nebi znali kako civilizacija izgleda. Neka vas đe jeste za ništa nijeste.

Pa odakle si ti prijatelju pa Hercegovinu nazivaš škutorijom.?

Bit će da je od tamo di je Bog davno rekao zbogom mislim na Stolac i sve priko Neretve

Duvan i duvanjska stanica nikad neće biti tabak i duhan...to je krivotvorenje odmah u startu...zasto ne otvorit jedan kafić u vinariji i nazvat vine a treći u platnari nazvati cotton

Prije nego napišeš glupost, pročitaj dio povijesti.

Dobra ideja,
Jedan kafić u Vinariji,
Jedan kafić u Platnari,
Jedan u Famosu,
Jedan u Sokolu
Itd...
I na kraju samo ogradit žicom.

jedan u crkvi sv Ante na Humcu - ... samo da napomenemo ...

E tako je... Kako napredujemo, nekad tvornice, sad kafići i restorani.

Duvanjsku stanicu je uspostavila Austro-Ugarska i na službenom grbu duhanske stanice u Ljubuškom tada je pisalo Tabak a ne duvan niti duhan.

Bravo benjamin

Što malim slovima ima neki razlog?

Zasto

Još malo i cijeli grad će biti muzej

Haha dobra

to ce biti muzej HDZove dvadesetgoisnje paranoje ... kojeg ce naslijediti napokon arapi, kinezi, albanci, sirijci, crnci i sl.

Paranoja (grč. παράνοια - "ludilo" ili "bezumnost") je neizlječiva bolest sa sumanutim idejama umišljene veličine

Nekad se proizvodile i cigarete u Ljubuškom sa imenom Ljubuški. Dobar duvan ali su bile cigarete bez filtera.

Svaka cast Robert na ideji. Sretno za Biznis..

Dobra ideja, dobra priča i dobra Robertova volja da se napravi "nešto", no samo je greška što Robert nije prepoznao da to nisu ti pravi temlji za tu njegovu zamisao i priču.

Kakav robert jadna ti majka, sve je to od tomica, i tabak i duvan

Grof je glavni

Preselit ce oni temelje u duvanjsku u centru samo dok se napokon tomic upise na papir kao stvarni vlasnik. Bit ce opet isti kriminal kao u capljini kad se odjednom promjenio vlasnik duvanjske preko noci.

Ako je taj u Capljini platio posjed,i ako to ,kako ti pises,isto ucini Tomic u Ljubuskom,u cemu je onda problem da se upise ko vlasnik?

Red bi bio da je to sve ostavljeno u vlasništvu gradova ili županija. Ipak je centar.

I sta ce onda oni sa tim?

Što nisu ganjali od USAIDA novce za obnovu, ni sami ne znaju šta bi sa tim kompleksom. Na kraju će niknut tržni centar i privatni fakultet, da preostali uhljebi mogu završit faks dok čekaju ženu da obavi shopping

Bravo za Roberta ali i za cijelu ekipu..Nesto novo konacno u ovom jadu od grada. Zelim srcu u radu. Samo se nadam da nece biti mahalusa koje ce doci da bi vidjele koje dosao i sta je pricao kao sto je to po ostalim kaficima i restoranima u gradu. Puno uspjeha

A nego sta ce nego se skupljat oko romica

Kriminalci su IN

Jakog kriminalca

Prvi muzej duhana u regiji počinje s radom u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari