Tko to pali po zapadnoj Hercegovini?!

ljubuski.info

Vatrogasci u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) u prva tri mjeseca ove godine imali su 359 intervencija što je najviše otkada Uprava civilne zaštite vodi evidenciju.

Od ukupnog broja požara 188 se odnosilo na požare trave i niskog raslinja, u 132 slučaja radilo se o šumskim požarima, a zabilježeno je i 16 požara na stambenim objektima. Ukupno je izgorjelo 1.439 ha površine od toga 1.301 hektar šume.
Mi raspolažemo skromnim resursima u borbi protiv požara, kada su u pitanju ljudstvo i tehnika, pa nam se događa da imamo istovremeno više požara na području jedne vatrogasne postrojbe te su vatrogasci primorani ići na novu intervenciju, a nisu u potpunosti pogasili požar na požarištu na koje se kasnije moraju vraćati. Tako nam se događa da isti požar gasimo i po nekoliko dana što iscrpljuje vatrogasce i financijski značajno povećava troškove - kazao je pomoćnik ravnatelja Uprava civilne zaštite ZHŽ Mladen Bošnjak.

Četiri profesionalne vatrogasne postrojbe

Na području ZHŽ-a djeluju četiri profesionalne vatrogasne postrojbe (Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje) i dobrovoljna vatrogasna društva Gorica, Mokro, Kočerin.

Nedavno su formirana nova dobrovoljna vatrogasna društva Rakitno i Tihaljina, dok je Vir u fazi registriranja.
Požarnu sezonu očekujemo sa 47 profesionalnih vatrogasaca i 106 vatrogasaca u DVD-ima. Pored njih, djeluje i Vatrogasna postrojba Violeta Grude koja u svom sastavu ima 14 vatrogasaca - kazao je Bošnjak.

Po njegovim riječima, suradnja i između vatrogasnih postrojbi na razini županije, kao i susjednih županija, je dobra i zadovoljavajuća, međutim problematična je suradnja s višim razinama vlasti.
Naročito se to odnosi na angažman helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara iz zraka na nepristupačnom terenu. Zbog složene procedure traženja nerado se odlučujemo da istu zatražimo, a ako je i zatražimo, helikopteri obično ne stignu na vrijeme ili uopće ne stignu - istaknuo je.

Komentirajući materijalnu opremljenost vatrogasnih postrojbi u ZHŽ-u, Bošnjak je kazao kako vatrogasci posjeduju opremu i vatrogasna vozila za gašenje požara otvorenih prostora te opremu i višenamjenska vozila za tehničke intervencije, prvenstveno kod težih prometnih nesreća kada je potrebno izvlačiti unesrećene osobe iz karamboliranih vozila.

Planovi

U planu je nabavka vatrogasnih vozila s ljestvama koja su nužna kod požara na stambenim objektima, industrijskim objektima i sličnim objektima.

Bošnjak je dodao kako je nužno opremiti postojeća i novoformirana dobrovoljna vatrogasna društva pa je na inicijativu Uprave civilne zaštite formirana zajednička služba za zaštitu od požara u koju su uključeno predstavnici DVD-ova.

Dio opreme bit će nabavljen vlastitima sredstvima i kroz IPA II projekt Bosna Hercegovina - Crna Gora "Unaprijeđenje kapaciteta za sprječavanje, pripremu i odgovor na katastrofe".

Pored opreme za vatrogasce, tim projektom je osigurana izgradnja poligona za vatrogasne vježbe u Grudama, u poslovnoj zoni Pogana Vlaka - Poljanice, te nadogradnja projekta Holistic.

U okviru projekta Holistic (autonomni sustav za nadzor i praćenje šumskih požara) bit će instaliran video oprema uz pomoć kojeg će vatrogasci moći imati nadzor svog područja u realnom vremenu.
Ovaj napredni sustav ima za cilj uspostavljanje virtualne mreže za upozorenja na šumske požare i time smanjenje vremena odziva, kako bi se poboljšale i koordinirale preventivne i interventne mjere, čime bi se smanjile opožarene površine, materijalni i ljudski gubici. Ovaj sustav će osigurati 24-satni nadzirati većeg dijela Županije zapadnohercegovačke, s mogućnošću proširenja video-nadzora i na druga potencijalno ugrožena područja naše županije. Kamere imaju mogućnost prepoznavanja dima na visini od 10 metara iznad zemlje na maksimalnoj udaljenosti od 15 km, s mogućnosti zumiranja do 6 km, te šalju zvučni ili svjetlosni alarm u Županijski operativni centar u Grudama - pojasnio je Bošnjak.

Edukacija stanovništva

Pored profesionalne obučenosti i materijalne opremljenosti gasitelja, ono na čemu treba konstanto raditi je edukacija stanovništva o opasnostima od paljenja vatre na otvorenom, ocijenio je.
Stalno apeliramo na građane da svojim ponašanjem ne ugrožavaju svoje i tuđe živote, svoju i tuđu imovinu te da ne pale vatra na otvorenom prostoru u vrijeme požarne sezone, a naročito kada su atmosferski uvjeti takvi da pogoduju brzom širenju požara što za sobom povlači kaznene i druge sankcije iz Kaznenog zakona FBiH i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva. Indikativno je da se svake godine gotovo redovito ponavljaju požari na istim lokacijama što ne može biti slučajno - rekao je Bošnjak.

Osvrnuo se i na divlja odlagališta koja uzrokuju brojne probleme i koja su mjesta na kojima često izbijaju požari.
Nažalost u našoj županiji imamo velikih broj takvih deponija, a pojedine su toliko velike, poput deponije starih guma na lokaciji Gorica, da mogu izazvati pravi ekocid. Pozvao bih odgovorne institucije i ekološke udruge da se pokrenu akcije čišćenja takvih deponija i onemogućavanje daljnjeg odlaganja otpada na njima - istaknuo je Bošnjak.

FENA

Glas naroda

Jao djecijih fora koje nitko ne pushi..... pa vatrogasci sami pale ili daj čuvaju da krasne nekom uz put.

...ja

Možda je Vlada,možda su Srbi,možda Bošnjaci...

Ne znan ko pali ali Bajtan tica lovna gasi. Ustegne gaće i trkom u požar. Ko i ono drži za nekog šefa pa to je sramota. Dok se ono prije pita nešto svugdi je onom svojom šapicom proba koju msrku izvuć. Sićam se kad je napravijo lopovluk sa simenskim kumpirom pa nijedan poljoprivrednik nije tija uzet. Ilibkad je ljudima tija prodat kineske traktore sve ne bi li koju marku dzep spremija. Ako sad ima od požara štogod unda su mu šibice garant u džepu

Pale bolesnici i [ * neprimjereno * ]e koji nemaju bi pameti ni obraza

E pa policija prima plaću da otkrije počinitelja a sudstvo prima malo bolju plaću da ga kazni i problem riješen za tri dana, oni bi ulagali u kamere samo triba svak radit ono za što je plaćen, sve službe postoje, zakoni iz ove obladti vrlo dobri postoje šta bi sad tribalo da narod to rešava ajmo radit svak svoj posa.

Tko to pali po zapadnoj Hercegovini?!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari