Gruđanka pomogla više od 6000 ukrajinskih izbjeglica

ljubuski.info

Međunarodna organizacija za kulturalnu raznolikost (ICDO) na čelu s Josipom Palac, čiji su korijeni iz Gruda, a koja živi i radi u Beču u Austriji, dovela je na sigurno više od 6 tisuća izbjeglica, uglavnom žena i djece iz Ukrajine.

Čim je 24. veljače počela ruska invazija na Ukrajinu, Palac i njezina organizacija su reagirali, odgodili brojne projekte koje u međuvremenu realiziraju i krenuli pomagati potrebitima.

Upravo je Josipa Palac prije nekoliko godina u Grude dovela dvije djevojke iz Ukrajine koje su održale predavanje učenicima o premošćivanju razlika. Josipa prepričava iskustva njih dvije.
Članice naše ICDO organizacije, koje su bile i u Grudama i u Beču skupa sa sudionicima projekta "Premošćivanje razlika", dočekale su rat u Kijevu s obiteljima. Kao i ostali Ukrajinci, nisu vjerovali da će do agresije doći. Večer prije su bile u gradu na večeri u Kijevu i jutro su dočekale u ratu. Cijeli ICDO tim skupa sa mnom bio je jako zabrinut kako će izići iz ratne zone i nakon par dana i dosta dugog i neugodnog putovanja su izišle. Naš tim koji im je potpora dočekao ih je u Europi. Sad su i službeno izbjeglice jer se ne mogu vratiti. Jedna od njih, Alyona, sada je s nama u Beču i pomaže nam u dočeku drugih Ukrajinaca, žena i djece, te njihovom prihvatu i smještaju ovdje - priča Josipa.

Uglavnom im dolaze žene i djeca.
Dosta je priča da žene upadnu u ruke krijumčara i iz tog razgovora ih se jako puno javljalo nama za pomoć jer kao organizacija mi im nudimo sigurnost i vjerodostojnost - priča Josipa.

Otkriva i što je najteže.
Žene i djeca nam dolaze s traumama, vjerojatno je najemotivnije kada dođu obitelji s djecom koja imaju poteškoće, Downov sindrom i slično. Pa ima starijih i bolesnih, onda čujemo priče o njihovim putovanjima, strahu. Trenutačno imamo majku s djetetom kojoj smo pomogli da dođe u Europsku uniju i Beč i ona nije samo pobjegla od rata nego i od svog bivšeg muža nasilnika, i sad kad je došla nama, morali smo se posebno brinuti o njoj jer se ispostavilo i da je dobila karcinom. I puno je tih potresnih priča ljudi koji su nedavno živjeli neke normalne živote, a sada im je sve to oduzeto - govori Josipa koja svojim plemenitim radom usrećuje druge.

Njezin poziv je biti humanitarac koliko god to bilo teško.
Kao osoba koja ima osjećaje, moram racionalno odlučivati i koordinirati cijeli tim i projekt, a radi se o životima, o sudbinama. Velika je odgovornost raditi s ljudima, osobito s najranjivijim skupinama, ženama, djecom, bolesnima... i svaki njihov dolazak i cijelo putovanje do Europe, strahovi hoće li se uspjeti probiti do granice, sve je to potresno i za nas koji im pomažemo i iščekujemo neke pozitivne signale. Iz tog razloga dosad sam imala dosta neprospavanih noći jer nam obitelji dolaze u različita vremena. Dolaze s vrećicom u ruci, ne znaju jezik, neki su prvi put došli iz svojih gradova... - priča Josipa.

Nastavit će i dalje raditi punom parom.
To je jedina humana odluka koju mogu donijeti. Naš tim je srčano uključen u projekt. Zadnjih 50 dana nije bilo normalnog radnog vremena, nego nam je linija uključena od 0 do 24, sedam dana u tjednu za sve koji nas trebaju - priča ova mlada humanitarka grudskih korijena koja je dosad pomogla više od 6 tisuća izbjeglica sa svojim timom ICDO-a, a kojoj je od najveće pomoći Toni Pehar, suosnivač i financijski direktor iz organizacije, još jedan mladić hercegovačkih korijena, iz Čitluka.

Večernji list

Glas naroda

Trebala si pozeniti ove nase stare momke sa ukrajinkama. To bi ti bio najveci sevap.

Vezane vijesti

Gruđanka pomogla više od 6000 ukrajinskih izbjeglica
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari