Minimalna mirovina 410,07 KM, u svibnju stižu i zaostaci

ljubuski.info

Umirovljenici u Federaciji BiH će tijekom ove godine imati uvećana primanja za 11 posto. Prvo povećanje od 7,3 posto uslijedit će već idućeg mjeseca, uz provedeno redovito usklađivanje, a o čemu je prošlog tjedna odluku donio Upravni odbor (UO) Federalnog zavoda MIO.

UO Zavoda MIO naveo je da je, u skladu s odredbama Zakona, na osnovi službenih podataka Federalnog zavoda za statistiku, utvrdio iznos usklađivanja, odnosno povećanja mirovina. Sve mirovine, s izuzetkom najviših i ostvarenih u 2022., bit će uvećane za 7,3 posto. Tako je, prema podacima koje je Zavodu MIO dostavio Federalni zavod za statistiku, rast BDP-a u 2021. iznosio 12,5 posto, dok je u istom razdoblju indeks potrošačkih cijena porastao za 2,1 posto.

Primjenjujući zakonom definiranu formulu usklađivanja mirovina, prema kojoj 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbroju daju iznos usklađivanja, dolazi se do postotka od 7,3 posto. U praksi to znači, kako je Avazu potvrđeno iz Zavoda MIO, da će, nakon redovitog usklađivanja, odnosno povećanja od 7,3 posto, od svibnja minimalna mirovina, umjesto sadašnjih 382,18 KM, iznositi 410,07 KM.

Zajamčena će se u svibnju s 478,91 povećati na iznos od 513,87, a prosječna samostalna, koja je trenutačno 490,86 - na 526,69 KM. Budući da se odluka o redovitom usklađivanju primjenjuje retroaktivno, osim uvećanih mirovina, potvrdili su, 5. svibnja će biti isplaćene i razlike za prva tri mjeseca. Riječ je o iznosu od 27,78 KM mjesečno pa će u konačnici u svibnju oni s minimalnom mirovinom dobiti iznos od 494,41 KM, zajamčenom 597,21, a prosječnom 610 KM.

Glas naroda

To ti je nista kad je sve poskupilo.

A je , al bolje išta nego ništa.

Nema smisla davati tolike novce ma sramota to je puno umirovljenici ce pobjesniti ko ce ostati od njih,
Bolje bi bilo ovo podijeliti uposlenim u javnom sektoru da se oni ne pate

Dašta. Od miline ukruhe vidit u 10ipo kako marširaju gradom. Njima treba podic primanja da imaju za kave a već i za sladoleda kad već cipele otlače trotoarima,koliko obuće raskinu brinuć se da nama bude bolje i radeć za javno dobro

neka opet umirovljenici glasaju za ulizice uhljebe i korupciju pa neka trpe kad su kukavice

Sram vas bilo, umirovljenici gladuju a koliko ste malo povećali mirovine a lanjsko povećanje preskočili a sebi uredno povećavate plaće, odvojene živote i stanove, režine, gorivo, jelo i piće.. Za vas ima mjesečno po dvadeset mirovina za jednu plaću. .Uzeli ste im i od plaća i doprinosa i od mirovina. Sramota.

Kud će penzići sa tolikim novcima

Meni ostane pola skupljam za sanduk neće mi doteć

Za zadnjeg dao Bog da ti treba jer si ti i takvi [ * neprimjereno * ]i a ne penzici ,a meni je i ovo dobro doslo . Nakon 30 god. platnare.

A kad se glasa HDZovcin nije teško otić po babu u planine i doves je da glasa.

Minimalna mirovina 410,07 KM, u svibnju stižu i zaostaci
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari